EN
TR
Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi
Abstract
Amaç: Hipereozinofili nadir görülen, çoğu zaman rutin hemogram tetkiklerinden tespit edilebilen klinik bir durumdur. Klinik olarak önemi miyeloid ve lenfoid neoplazmlar ile olan ilişkisi ve neden olduğu organ hasarıdır.
Olgu Sunumu: Bu olgu sunumunda dekompanse kalp yetmezliği sebebiyle koroner yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve rutin tam kan sayımlarında eozinofili saptanan hastaya kemik iliği biyopsisi yapıldı ve patolojik lenf nodlarından tru-cut biyopsi uygulandı. Her iki biyopsinin sonucu da T hücreli lenfoma ile uyumlu geldi. Hastaya CHOP (Siklofosfamid, Doksorubisin, Vinkristin, Prednizon) protokolü uygulandı.
Sonuç: Eozinofili hem hematolojik malignitelere hem de kollajen doku hastalıkları gibi benign sebeplerle ortaya çıkabilen geniş bir etyolojik yelpazeye sahiptir. Bu sebeple klinik bulguları olmasa bile tam kan sayımında sebat eden eozinofiliye sahip olan hastalar bu konuda uzmanlaşmış merkezlere sevk edilmelidir.
Keywords
Supporting Institution
Samsun Üniversitesi
Ethical Statement
Yazılı bilgilendirilmiş onam formu hastaya imzalatılmıştır.
References
- Referans 1.Tefferi A, Gotlib J, Pardanani A.Hypereosinophilic Syndrome and Clonal Eosinophilia: Point-of-Care Diagnostic Algorithm and Treatment Update. Mayo Clin Proc 2010; 85: 158 - 164.
- Referans 2. Tefferi A, Patnaik MM, Pardanani A. Eosinophilia: Secondary, Clonal and İdiopathic. Br J Haematol. 2006 Jun;133(5):468-92.
- Referans 3. Fauci AS, Harley JB, Roberts WC, Ferrans VJ, Gralnick HR, Bjornson BH. NIH Conference. The İdiopathic Hypereosinophilic Syndrome. Clinical, Pathophysiologic, and Therapeutic Considerations. Ann Intern Med. 1982 Jul;97(1):78-92.
- Referans 4. Gotlib J, Cools J, Malone JM 3rd, Schrier SL, Gilliland DG, Coutré SE. The FIP1L1-PDGFR Alpha Fusion Tyrosine Kinase in Hypereosinophilic Syndrome and Chronic Eosinophilic Leukemia: İmplications for Diagnosis, Classification, and Management. Blood. 2004; 15;103(8):2879-91.
- Referans 5. Alaggio R, Amador C, Anagnostopoulos I, Attygalle AD, Araujo IBO, Berti E, et al. The 5th Edition of the World Health Organization Classification of Haematolymphoid Tumours: Lymphoid Neoplasms. Leukemia. 2022; 36(7):1720-1748.
- ,Referans 6. Ackerman SJ, Butterfield JH. Eosinophilia, Eosinophil-associated Disease, Khronic Eosinophilic Leukemia, and the Hypereosinophilic Syndromes. In: Hoffman R, Benz EJ, Shattil S, et al., eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 4th ed. Philadelphia: Elsevier Churchill Livingstone; 2005. p. 763–86.
- Referans 7. Valent P, Klion AD, Horny HP, Roufosse F, Gotlib J, Weller PF, et al. Contemporary Consensus Proposal on Criteria and Classification of Eosinophilic Disorders and Related Syndromes. J Allergy Clin Immunol. 2012; 130(3):607-612.e9
- Referans 8. Mankad R, Bonnichsen C, Mankad S. Hypereosinophilic Syndrome: Cardiac Diagnosis and Management. Heart. 2016; 102(2):100-6.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Internal Diseases
Journal Section
Case Report
Publication Date
August 29, 2026
Submission Date
September 14, 2025
Acceptance Date
February 6, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 18 Number: 2
APA
Kaygı, M., & Deniz Kürekçi, D. (2026). Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi. International Journal of Tokat Medical Sciences, 18(2), 114-118. https://izlik.org/JA54ZU36CH
AMA
1.Kaygı M, Deniz Kürekçi D. Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi. International Journal of Tokat Medical Sciences. 2026;18(2):114-118. https://izlik.org/JA54ZU36CH
Chicago
Kaygı, Metehan, and Derya Deniz Kürekçi. 2026. “Eozinofili Ile Başlayan Ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik Ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi”. International Journal of Tokat Medical Sciences 18 (2): 114-18. https://izlik.org/JA54ZU36CH.
EndNote
Kaygı M, Deniz Kürekçi D (August 1, 2026) Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi. International Journal of Tokat Medical Sciences 18 2 114–118.
IEEE
[1]M. Kaygı and D. Deniz Kürekçi, “Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi”, International Journal of Tokat Medical Sciences, vol. 18, no. 2, pp. 114–118, Aug. 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54ZU36CH
ISNAD
Kaygı, Metehan - Deniz Kürekçi, Derya. “Eozinofili Ile Başlayan Ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik Ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi”. International Journal of Tokat Medical Sciences 18/2 (August 1, 2026): 114-118. https://izlik.org/JA54ZU36CH.
JAMA
1.Kaygı M, Deniz Kürekçi D. Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi. International Journal of Tokat Medical Sciences. 2026;18:114–118.
MLA
Kaygı, Metehan, and Derya Deniz Kürekçi. “Eozinofili Ile Başlayan Ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik Ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi”. International Journal of Tokat Medical Sciences, vol. 18, no. 2, Aug. 2026, pp. 114-8, https://izlik.org/JA54ZU36CH.
Vancouver
1.Metehan Kaygı, Derya Deniz Kürekçi. Eozinofili ile Başlayan ve Sonrasında T Hücreli Lenfoma Tanısı Konan Bir Olgu: Klinik ve Patolojik Bulguların Değerlendirilmesi. International Journal of Tokat Medical Sciences [Internet]. 2026 Aug. 1;18(2):114-8. Available from: https://izlik.org/JA54ZU36CH