Bu çalışmada yeşil tedarik, yeşil ambalajlama, yeşil dağıtım, tersine lojistik ve lojistik performans faktörlerinin işletmelerin faaliyetlerine ve yöneticilerin demografik özelliklerine göre değişip değişmediğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla İstanbul Sanayi Odası 2017-2018 yılı “Türkiye’nin En Büyük 1000 Kuruluşu” içinden 120 gıda işletmesi yöneticileriyle yapılan anketle veriler toplanmış ve elde edilen veriler Bağımsız Örneklemler T Testi ve Tek Yönlü ANOVA ile test edilmiştir. Analizlerde yeşil tedarik, yeşil dağıtım, yeşil ambalajlama, tersine lojistik ve lojistik performans faktörlerinin demografik değişkenlerin bazılarına göre anlamlı bir farklılık gösterirken bazılarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Gelecekte benzer çalışmaların gıda sektörü dışında farklı sektörlerde de yapılarak çevreye verilen zararın belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından bu çalışmanın önemli olduğunu söylemek mümkündür.
Emeklerinden dolayı başta Prof.Dr. M.Şükrü Akdoğan, Doç.Dr. Leyla Leblebici Koçer ve Dr. İbrahim Yemez hocalarıma, desteklerinden dolayı kıymetli eşim Feyyaz Akca'ya ve canım arkadaşım Kübra Kızıltoprak'a sonsuz teşekkür ederim.
In this study, it is aimed to determine whether green supply, green packaging, green distribution, reverse logistics, and logistics performance factors change according to the activities of the enterprises and the demographic characteristics of the managers. For this purpose, data are collected through a questionnaire conducted with 120 food business managers from the Istanbul Chamber of Industry 2017-2018 "Turkey's Top 1000 Organizations" and the obtained data are tested with the Independent Samples T-Test and One-Way ANOVA. In the analyzes, it is concluded that green supply, green distribution, green packaging, reverse logistics, and logistics performance factors show a significant difference according to some of the demographic variables, but do not show a significant difference according to some of them. It is possible to say that this study is important in determining the damage to the environment and taking the necessary precautions by conducting similar studies in sectors other than the food sector in the future.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Early Pub Date | June 24, 2023 |
Publication Date | June 30, 2023 |
Submission Date | July 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu dergide yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.