Figs is an important
nutrition and industry input. Turkey having the first place of fig production
in the world and exports fig to approximately a hundred countries. However,
revenue of Turkey from figs export is quite low. This demonstrates the need to gain
more value added from fig production, to emphasize the products with brand
equity and to get advantage of international marketing strategies in a better
way. To do this, fig producers need to renew themselves with R&D and
innovation in 21st century, in which globalization, economic integration and
co-operation, and competition in foreign trade have been increasing. In this
work, fig exporting firms in Aydın were surveyed face-to-face and data were
analysed by using SPSS. At the end of the analysis; it is seen that for the
firms giving importance to R&D and innovation, having internationally
registered trademarks, using food analysis laboratory and participating in
international fairs that the export performance is better than others.
İncir önemli bir besin
kaynağı ve sanayi hammaddesidir. Türkiye, dünyada incir üretiminde ilk sırada
yer almakta olup, üretilen incirler yaklaşık yüz ülkeye ihraç edilmektedir.
Ancak Türkiye’nin incir ihracatından elde ettiği gelir düşüktür. Bu durum, incir
ihracatında katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi, marka değeri olan
ürünlere ağırlık verilmesi ve uluslararası pazarlama stratejilerinden doğru
biçimde yararlanılması gerektiğini göstermektedir. Bunun için, küreselleşmenin,
ekonomik entegrasyon ve işbirliklerinin arttığı, dış ticarette rekabetin
yükseldiği 21. yüzyılda, incir üreticilerinin de Ar&Ge ve inovasyonla
kendini yenilemeleri gerekmektedir. Bu çalışmada; Aydın’da incir ihracatı yapan
firmalara yüz yüze anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS programı ile
analiz edilmiştir. Analiz sonucunda;
Ar-ge ve inovasyona önem veren, uluslararası tescilli markası olan, gıda analiz
laboratuvarına sahip bulunan ve uluslararası fuarlara katılan firmaların
ihracat performanslarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Submission Date | January 6, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 3 Issue: 6 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.