Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sefa Dereköy, Morişkolarm Şifresi: Endülüs ve Osmanlı Ekseninde Avrupa Tarihi

Yıl 2015, Sayı: 4, 159 - 164, 31.12.2015

Öz

Sefa Dereköy'ün hazırladığı , "Morişkolarm Şifresi: Endülüs ve Osmanlı Ekseninde Avrupa Tarihi" adlı eser sunuş, giriş ve başlıklardan meydana gelmektedir.
Giriş kısmında kitabın amacından ve muhtevasından bahseden yazar, kitabın amacının herhangi bir dini anlayışın üstünlüğünü tartışmak olmadığını vurgular.
Kitap, özetle Endülüs medeniyetinin ve kültürünün Avrupa’ya olan etkisini konu edinmiştir. Kitapta bilim tarihini ve Rönesans’ı doğru bir şekilde anlamak için Endülüs medeniyetinin iyi analiz edilmesi zorunluluğu anlatılmıştır. Genel olarak yazar kitapta Roma İmparatorluğunun yıkılmasından M.S 5. yüzyıldan Rönesans’ın başladığı söylenen 13. ve 14.yy kadar bilim alanında bir boşluğun daima göze çarptığını vurguluyor. Bununla beraber 8.yüzyıldan itibaren 15. yüzyıla kadar İberya yarımadasında meydana gelen bilimsel ve kültürel çalışmalarında bilinçli bir şekilde yok edildiğini belirtiyor. Bu dönemde İncil’den başka Latince kitaba sahip olmayan Avrupa’nın Endülüs Emevilerinin hâkimiyeti süresince Latinceye çevrilen eserlerle tanıştığından ve İspanyol Engizisyonundan kaçan Morişkolarm Avrupa ülkelerine göç etmelerinden sonra Avrupa’da Rönesans ve Reform hareketlerinin başladığını belirtiyor.

Kaynakça

  • Sefa Dereköy, Morişkolarm Şifresi: Endülüs ve Osmanlı Ekseninde Avrupa Tarihi, Çanakkale, 2014.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Osman Curuk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 20 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 4

Kaynak Göster

ISNAD Curuk, Osman. “Sefa Dereköy, Morişkolarm Şifresi: Endülüs Ve Osmanlı Ekseninde Avrupa Tarihi”. İlahiyat Araştırmaları Dergisi 4 (Aralık 2015), 159-164.