İmâmetin Kureyş’e Ait Olduğuna Dair Hz. Peygamber’e İsnâd Edilen Rivâyetlerin Bütünsel Yaklaşım Yöntemiyle Tespiti
Abstract
Bu makalede, tarafımızdan daha önce doktora tezi olarak sunulan Bütünsel Yaklaşımyöntemi kullanılarak “İmamlar Ḳureyş’tendir” sözünün lafız veya mana olarak yer aldığı rivâyetler yardımıyla bir Kurgu yapılmıştır. Ulaşılan Kurgu’dan hareketle bu sözün, mufaṡṡal metne sahip bir rivâyetin ṭaḳṭîʿ ameliyesine maruz kalması ve ardından maʿnen rivâyet şeklinde nakledilmesi neticesinde ortaya çıktığı; mevcut hâliyle de Hz. Peygamber’in maksadının aşıldığı sonucuna varılmıştır.
Keywords
References
- el-Âcurrî, Ebû Bekr Muḥammed b. el-Ḥuseyn el-Bağdâdî (ö.360/971), eş-Şerîʿa (nşr. ʿAbdullâh b. ʿOmar b. Suleymân el-Demîcî), I-V, Riyad 1420/1999.
- Aḥmed b. Ḥanbel, Ebû ʿAbdullâh Aḥmed b. Muḥammed b. Ḥanbel eş-Şeybânî (ö.241/856), el-Musned (nşr. Aḥmed Maʿbed ʿAbdulkerîm), I-XIV, Beyrut 1432/2011.
- Apaydın, Mehmet, Hadislerin Tespitinde Bütüsel Yaklaşım, İstanbul 2018.
- Bakkal, Ali, “Ebû Bekir’in Halîfe Seçilmesinde “İmamlar Kureyş’tendir” Hadîsinin Rolü Üzerine”, İstem / 6, Aralık 2005, s. 87-103.
- Balcı, İsrafil, ““İmamlar/Halifeler Kureyş’tendir” İddiasının Kritiği”, OMÜİFD, 2016, sy. 40, s. 5-32.
- el-Beyhaḳî, Ebû Bekr Aḥmed b. el-Ḥuseyn (ö.458/1066), Maʿrifetu’s-Sunen ve’l-Âŝâr (nşr. ʿAbdmuṭiʿ Emîn Ḳalʿacî), I-XV, Karaçi, Beyrut, Ḥaleb, Kâhire 1412/1991.
- el-Bezzâr, Ebû Bekr Aḥmed b. ʿAmr (ö.292/905), el-Baḥru’z-Zeḫḫâr (nşr. Maḥfûẓurraḥmân Zeynullâh (I-IX); ʿAdil b. Saʿd (X-XVII); Ṡabrî ʿAbdulḫâlıḳ eş-Şâfiʿî (XVIII)), I-XVIII, Medine 1988/2009.
- el-Buḫârî, Ebû ʿAbdullâh Muḥammed b. İsmail (ö.256/870), el-Edebu’l-Mufred (nşr. Muḥammed Fuâd ʿAbdulbâḳî) Riyad 1419/1998.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Mehmet Apaydın
*
Türkiye
Publication Date
December 20, 2018
Submission Date
September 1, 2018
Acceptance Date
October 4, 2018
Published in Issue
Year 2018 Number: 7-8