Research Article

İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı

Volume: 10 Number: 2 September 30, 2025
TR EN

İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı

Abstract

Uluslararası ticaretin büyümesi ve küreselleşme giderek artan bir sermaye akışına yol açmıştır. Yatırımların ve emeğin serbest dolaşımı ile birlikte yabancı para birimleriyle işlem yapılmasına yönelik talepler de artmıştır. Bununla birlikte özellikle işverenlerin kendi yerel para birimi dışında bir para birimiyle borçlanması veya bu türlü sözleşmelerle yükümlülük altına girmesi döviz kuru riskiyle karşı karşıya kalmalarını beraberinde getirir. Ticari organizasyonlar ve döviz kurundan kaynaklı olumsuzluklara karşı önlem almak isteyen devletler oluşan riskleri en aza indirebilmek için bir takım tekniklere başvurmaktadır. Gerek kamu ve gerek özel sektör düzeyindeki organizasyonlar çoğu zaman döviz kuru düzeyinde sorumluluk üstlenme konusunda isteksizdirler. Çünkü bu türlü işlemler karlı bir sözleşme ilişkisinin kolayca olumsuz bir yapıya dönüşmesi ihtimalini içermektedirler. Dalgalı kur rejiminin uygulandığı ülkemiz gibi örneklerde döviz kurunda olumsuz bir hareket olması ciddi mali kayıplara neden olabilir. Bu nedenle kanun koyucular özellikle işverenlerin döviz kuru riskini yönetmeye yönelik adımlar atmaktadır. Devletler bir yandan ticaret hacmindeki büyümenin korunması diğer yandan ise döviz kurundaki değişimlerden kaynaklı ekonomik ve hukuki sorunların giderilmesi amacıyla katı önlemlere dahi başvurmaktan geri durmamaktadır. Bu kapsamda söz konusu çalışmamızda ülkemizde de hayata geçirilmiş bulunan döviz yasağını içerir düzenlemeler iş hukuku ile sınırlı olarak değerlendirilecektir. Makalemizde söz konusu sınırlama dahilinde iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret alacağının döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılmasına yönelik yasaklamaların niteliği, kapsamı ve etkileri ayrıntılı bir şekilde tanımlanmaya çalışılacaktır.

Keywords

References

  1. ADUGİT, Yavuz, Özgürlüğün Kısa Tarihi, Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, Y.2013.
  2. AKYILMAZ, Bahtiyar/ SEZGİNER, Murat/ KAYA, Cemil, Türk İdare Hukuku, Seçkin Yayıncılık, İstanbul, 2023.
  3. AKYİĞİT, Ercan Bireysel İş Hukuku Ders Kitabı, Güncellenmiş 2. Baskı, Seçkin Yayınları, Ankara, 2021.
  4. ALTAŞ, Hüseyin, Şekle Aykırılığın Olumsuz Sonuçlarının Düzeltilmesi, Yetkin Yayınları, Ankara, 1998.
  5. ATASOY, Kemal, Sözleşme Özgürlüğünün Kamu Düzenine Aykırılık Sınırı, On iki Levha Yayınları, İstanbul, 2020.
  6. AUBY, Jean-Marie/ DRAGO, Roland, Traité de Contentieux Administratif, LGDJ, Paris, 1975.
  7. AYAN, Serkan, Yabancı Para Borçlarının İfası, Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, C.8, Özel Sayı, Y. 2013.
  8. BAŞYİĞİT, Özgür, İş Gücü Hukuku Kapsamında Çalışma Hakkı ile Esneklik Arasındaki İlişki ve Türkiye Örneği, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2025.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2025

Submission Date

December 21, 2024

Acceptance Date

September 18, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 10 Number: 2

APA
Cindemir, H. (2025). İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 10(2), 1125-1158. https://doi.org/10.58733/imhfd.1605252
AMA
1.Cindemir H. İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2025;10(2):1125-1158. doi:10.58733/imhfd.1605252
Chicago
Cindemir, Hakan. 2025. “İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden Veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı”. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 10 (2): 1125-58. https://doi.org/10.58733/imhfd.1605252.
EndNote
Cindemir H (September 1, 2025) İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 10 2 1125–1158.
IEEE
[1]H. Cindemir, “İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 2, pp. 1125–1158, Sept. 2025, doi: 10.58733/imhfd.1605252.
ISNAD
Cindemir, Hakan. “İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden Veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı”. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 10/2 (September 1, 2025): 1125-1158. https://doi.org/10.58733/imhfd.1605252.
JAMA
1.Cindemir H. İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2025;10:1125–1158.
MLA
Cindemir, Hakan. “İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden Veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı”. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 2, Sept. 2025, pp. 1125-58, doi:10.58733/imhfd.1605252.
Vancouver
1.Hakan Cindemir. İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Alacağının Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırılması Yasağı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2025 Sep. 1;10(2):1125-58. doi:10.58733/imhfd.1605252