Research Article

LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ

Volume: 11 Number: 1 June 9, 2026
TR EN

LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ

Abstract

Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasının ardından Ankara Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Mütarekesi imzalanmıştır. Mütareke ile savaşın askeri safhası sona ermiş ancak taraflar arasında tartışmalı olan pek çok konunun görüşülmesi ileriki bir tarihe ertelenmiştir. İtilaf Devletleri bu meseleleri bir çözüme kavuşturmak ve taraflar arasında kalıcı bir barışı tesis etmek amacıyla ilgili devletleri İsviçre’nin Lozan şehrine davet etmiştir. Türk Hükümetini İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin temsil ettiği, 20 Kasım 1922 tarihinde başlayan ve iki aşamada gerçekleşen görüşmeler, taraflar arasında çetin müzakerelere sahne olmuştur. Konferansta görüşülen tartışmalı konulardan biri de Yeni Türk Devleti’ne Osmanlı Devleti’nden devreden dış borçlar meselesidir. Özellikle borçların ne şekilde ödeneceği konusu konferansın en önemli gündemlerinden birini teşkil etmiştir. Dönem basını da konferansa gereken ilgiyi göstermiş ve sayfalarında konferansla ilgili haber ve içeriklere yer vererek gelişmeler hakkında okurlarını bilgilendirmiştir. Bu makalede Lozan Konferansında görüşülen dış borçlar meselesiyle ilgili Tevhid-i Efkâr gazetesinde yayımlanan illüstrasyonlar konu edinilmiştir. Dönem basınında sayfalarında görsel unsurlara en fazla yer veren gazetelerden biri olan Tevhid-i Efkâr, dış borçlar meselesinin önemini de çeşitli temsili resimlerle kamuoyuna duyurarak, konuyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışmıştır. Çalışmada amaçlı örneklem metoduyla Tevhid-i Efkâr gazetesinden seçilen beş illüstrasyon Fransız göstergebilimci Roland Barthes’ın göstergebilim yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada Tevhid-i Efkâr gazetesinin söz konusu illüstrasyonlarda uçurum, zincir, kerpeten, çuval gibi çeşitli metaforlar kullanarak verilmek istenen mesajın etkisini güçlendirmeye çalıştığı görülmüştür. Tevhid-i Efkâr konunun okur nezdinde daha iyi anlaşılması için ise her illüstrasyonu, haber başlığı şeklindeki bir metinle yayımlamış ve başlığın altına görseli açıklar nitelikte bir metne de ayrıca yer vermiştir.

Keywords

Türk basın tarihi, Lozan Konferansı, dış borçlar, Tevhid-i Efkâr

Supporting Institution

İNİF E-DERGİ kapsamında değerlendirilmek üzere göndermiş olduğum “LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ” başlıklı bu çalışma için herhangi bir kurum/kuruluştan destek alınmamıştır.

Ethical Statement

İNİF E-DERGİ kapsamında değerlendirilmek üzere göndermiş olduğum “LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ” başlıklı bu çalışma etik kurul izni gerektirmemektedir.

References

  1. Arslan, G. (2015). Osmanlı Devleti’nin dış borçları ve yeniden yapılandırma süreci (1930-1933). History Studies, 4 (7), 1-23.
  2. Aşçı, H. B. (2016). Lozan Barış Antlaşması’nda Osmanlı borçları meselesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5 (6), 1649-1666.
  3. Aysal, N. (2013). Kırım Savaşı’ndan Lozan Barış Antlaşması’na Osmanlı dış borçlarının tarihsel gelişim süreci (1854-1923). Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 53, (Lozan Antlaşması Özel Sayısı), 1-28.
  4. Barthes, R. (2014). Göstergebilimsel serüven. 7. Baskı. (Çev. Mehmet Rifat, Sema Rifat). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  5. Belen, F. (2014). Türk Kurtuluş Savaşı. İstanbul: Yeditepe Yayınevi.
  6. Berkes, N. (2002). Türkiye’de çağdaşlaşma. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  7. Bircan, U. (2015). Roland Barthes ve göstergebilim. Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 13 (26), 17-41.
  8. Çakı, C. (2018). Adolf Hitler'in kült lider inşasında kullanılan propaganda posterlerinin göstergebilimsel analizi. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi, 3(6). 24-38.
  9. Demirci, H. (2017). 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan (Lausanne) Barış Andlaşması’nın Türk ve dünya tarihi açısından yeri ve önemi. Anasay, 2, 247-263.
  10. Ebüzziya, V. (4 Mayıs 1923). Lozan mektupları–16. Mektup. Tevhid-i Efkâr, Numara: 3712-684, 2.
APA
Kılıç, N. (2026). LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi), 11(1), 572-589. https://doi.org/10.47107/inifedergi.1859692
AMA
1.Kılıç N. LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi). 2026;11(1):572-589. doi:10.47107/inifedergi.1859692
Chicago
Kılıç, Neslihan. 2026. “LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ”. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi) 11 (1): 572-89. https://doi.org/10.47107/inifedergi.1859692.
EndNote
Kılıç N (June 1, 2026) LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi) 11 1 572–589.
IEEE
[1]N. Kılıç, “LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ”, İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi), vol. 11, no. 1, pp. 572–589, June 2026, doi: 10.47107/inifedergi.1859692.
ISNAD
Kılıç, Neslihan. “LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ”. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi) 11/1 (June 1, 2026): 572-589. https://doi.org/10.47107/inifedergi.1859692.
JAMA
1.Kılıç N. LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi). 2026;11:572–589.
MLA
Kılıç, Neslihan. “LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ”. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi), vol. 11, no. 1, June 2026, pp. 572-89, doi:10.47107/inifedergi.1859692.
Vancouver
1.Neslihan Kılıç. LOZAN KONFERANSINDA GÖRÜŞÜLEN DIŞ BORÇLAR KONUSUYLA İLGİLİ TEVHİD-İ EFKÂR GAZETESİNDE YAYIMLANAN İLLÜSTRASYONLARIN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ. İnönü University Faculty of Communication Electronic Journal (INIF E-Dergi). 2026 Jun. 1;11(1):572-89. doi:10.47107/inifedergi.1859692