Research Article
BibTex RIS Cite

Yoga İnanç Ölçeği(YİÖ): Türkçe'ye Uyarlama, Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması

Year 2019, Volume: 5 Issue: 1, 1 - 14, 30.06.2019

Abstract

Yoga; fiziksel, psikolojik, zihinsel açılardan insanın tüm özellikleriyle ilgilenen bir öğretidir. Yoga uygulamaları düzenli uygulandığında bireyin her açıdan farkındalık düzeyi artabilmektedir. Yoga ile ilgili literatür sınırlı olsa da her gün artmaya devam etmektedir. Bu araştırmanın amacı yogaya bakış açısını değerlendirmektir. Bu nedenle Stephanie J. Sohl, ve arkadaşları tarafından 2011 yılında geliştirilmiş olan “Beliefs About Yoga” ölçeğinin Türkçe’ye uyarlaması, geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmıştır. Bunun için İstanbul’ da 220 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmaları sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.00 ve AMOS 22.00 programları ile analiz edilmiştir. Yapı geçerliği için doğrulayıcı faktör analizi ile açımlayıcı faktör analizi; iç tutarlılık ve güvenilirlik analizleri için Cronbach’s alfa, AVE, CR katsayıları hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre uyarlanan ölçek, literatürde üç boyutlu olmasına rağmen uyarlama sonucunda iki boyut ile gerekli koşulları sağlamıştır. Bu sonuçlar ile Yoga İnanç Ölçeği’nin kullanılabilir, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilmektedir. 

References

  • Patanjali, (2011). Yoga Sutra, İçsel Özgürlüğün Yolu, Arıtan Yayınevi
  • Desikachar, T. (1999). The heart of yoga: Developing a personal practice. Inner Traditions International: Rochester, Vermont.
  • Sohl, S. ve ark, (2011). Development of the Beliefs About Yoga Scale, Int J Yoga Therap. ; (21): 85–91

The Adaptation of The Beliefs About Yoga Scale into Turkish: A Validity and Reliability Study

Year 2019, Volume: 5 Issue: 1, 1 - 14, 30.06.2019

Abstract

Yoga; from physical, psychological, mental aspects point of view is interested in all the features of a person. When yoga practices are applied regularly, the awareness level of the individual can be increased in every aspect. Although the literature on yoga is limited, it continues to increase. The aim of this study is to evaluate the perspective of yoga. For this reason, the scale used in ”Beliefs About Yoga’, which was developed by Stephanie J. Sohl, et al. was adapted and validated to Turkish. For this purpose, a survey was conducted with 220 people in Istanbul. The data obtained from the survey studies were analyzed with SPSS 22.00 and AMOS 22.00 programs. Exploratory factor analysis with constructive factor analysis for construct validity; Cronbach's alpha, AVE, CR coefficients were calculated for internal consistency and reliability analyzes. Although the scale adapted to the findings obtained was three-dimensional in the literature, it provided the necessary conditions with two dimensions as a result of the adaptation. With these results, it can be said that Yoga Belief Scale is a valid, valid and reliable measurement tool.

References

  • Patanjali, (2011). Yoga Sutra, İçsel Özgürlüğün Yolu, Arıtan Yayınevi
  • Desikachar, T. (1999). The heart of yoga: Developing a personal practice. Inner Traditions International: Rochester, Vermont.
  • Sohl, S. ve ark, (2011). Development of the Beliefs About Yoga Scale, Int J Yoga Therap. ; (21): 85–91
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research
Authors

Didem Tetik Küçükelçi 0000-0001-8911-4554

Publication Date June 30, 2019
Submission Date September 12, 2018
Acceptance Date January 21, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Tetik Küçükelçi, D. (2019). Yoga İnanç Ölçeği(YİÖ): Türkçe’ye Uyarlama, Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması. Uluslararası Kültürel Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(1), 1-14.

 International Journal of Cultural and Social Studies