Ethical Principles and Publication Policy

Yayın Politikası
Tarafsız bilgiye erişim, objektif verinin sunulması, iki yönlü kör hakem değerlendirme sürecinin yönetilmesi ve bilimsel literatüre katkı sağlanması amacını taşımaktadır. Yayınlama sürecinin yüksek standartlarda sürdürülebilmesi için paydaşlar etik yükümlülükler taşımaktadır. Bu kapsamda İÜBSBD, editör veya hakem değerlendirmesi sonrasında makaleye ilişkin ham veri setini isteme hakkına sahiptir. 
 
Yayıncının Etik Sorumlulukları
Dergi Yayın Kurulu, dergiye sunulan tüm çalışmaların mahremiyetini yayınlanana kadar muhafaza etmekle yükümlüdür. Herhangi bir aşamada yayınlanmama kararı verilen çalışmalarla ilgili olarak araştırmanın yazarından/yazarlarından başka kimseye bilgi verilmemesi ve bu çalışmaların dergi tarafından başka amaçlarla kullanılmaması Dergi Kurullarının sorumluluğundadır.

Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları
Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakem atama, düzeltme, reddetme ve yayınlanma süreçlerinin tamamında Editör Kurulu sorumludur. Dergi Editör Kurulu, derginin sürekli geliştirilmesi, güncellenmesi ve bilgi paylaşımı konusunda süreklilik sağlanmasında görev üstlenmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin, etik standartlara uygunluğu veya uygunsuzluğu Editör Kurulunca karara bağlanmalıdır. Editör Kurulu, dergiye gönderilen makalelerin tamamından Etik Kurul Belgesi isteme hakkına sahiptir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Dergiye gönderilen makaleler, iki yönlü kör hakem değerlendirmesinden sonra karara bağlanmaktadır. Değerlendirme sürecinde makalelerin incelenmesi için atanan hakemler, objektif değerlendirme yapmak ile yükümlüdür. Gerekli görülen hataların/yanlışlıkların düzeltilmesi veya eksiklerin tamamlanması gibi tavsiyelerde bulunma sorumluluğuna sahiptir. Hakemlik görevi sırasında tarafsız, yansız ve gizlilik içinde değerlendirme sürecini tamamlamalıdır. Hakemler, çıkar çatışması, yazar arasında fikir ayrılığı ve veri setinden şüphelenmeleri durumunda makaleyi reddetmeli ve editöre bilgi vermelidir. 

Yazarların Etik Sorumlulukları
Yazarlar, aynı anda birden fazla dergiye gönderim yapacak şekilde makale yüklememelidir. Gönderilen makaleler özgün olmalı ve gerekli görüldüğünde intihal kontrolü sonrasında %15'lik sınırı aşmamalıdır. Dergide yayınlanan makalelerde, yayınlanma sonrasında etik ihlal, intihal vb. durumlar tespit edilir ise yılı farketmeksizin ilgili sayıdan silinir. Deneysel, klinik ve olgu sunumları için araştırma protokollerinin, uluslararası anlaşmalara (Dünya Tabipler Birliği Helsinki Bildirgesi “İnsan Denekleri İçeren Tıbbi Araştırmalar İçin Etik İlkeler”) uygun olarak etik komite tarafından onaylanması gerekmektedir. İnsanlar üzerinde deneysel araştırmalarla ilgili yazılar için katılımcıların, yazılı olarak bilgilendirilmiş onaylarının alındığını gösteren bir ifade eklenmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, hayvanların ağrı ve acı çekmesini önlemek için alınan önlemler açıkça belirtilmelidir. Katılımcıların onayı, etik kurul adı ve onay numarası ile ilgili bilgiler de yazının “Materyal ve Metot” bölümünde belirtilmelidir. Katılımcıların gizliliğini dikkatli bir şekilde korumak, yazarların sorumluluğundadır. Katılımcıların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar olması durumunda, katılımcının veya yasal temsilcisinin imzalı izinleri eklenmeli ve yayın onayı “Materyal ve Metot” bölümünde verilmelidir. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------