Okul öncesi eğitim, çocuğun toplum içinde uyumlu yaşayabilmesi için bazı değerleri içselleştirmesini sağlar. Dünya ve Türkiye’de okul öncesi dönemde sosyal değerler eğitimi ile ilgili yeterli çalışmaya rastlanmaması, bu çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu araştırmanın genel amacı; okul öncesi dönem çocuklarının sosyal değerler kazanımlarının farklı değişkenlere göre incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda okul öncesi dönem çocuklarının sosyal değerler kazanımları çocukların yaşına, cinsiyetine, okul öncesi eğitim alma süresine, anne ve baba eğitim durumuna, sınıf mevcuduna, aile çocuk sayısına, anne ve baba yaşına, anne çalışma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.
Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden “İlişkisel Tarama Modeli'” kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu Maltepe ilçesinde MEB'e bağlı 2 devlet anaokuluna devam eden 200 çocuktur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen “Aile Bilgi Formu” ve Atabey ve Ömeroğlu (2016) tarafından geliştirilen “Okul Öncesi Sosyal Değerler Kazanım Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler istatistik paket programına girerek program aracılığıyla çözümlenmiştir.
Verilerin normal dağılıp dağılmadığını görmek amacıyla normallik testi yapılmış, çarpıklık - basıklık ve Kolmogorov Smirnov testi sonuçlarına göre verilerin normal dağılmadığı görülmüştür. Verilerin çözümlenmesinde, parametrik olmayan fark ve ilişki testleri (Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Korelasyon testi) yapılmıştır.
Bu çalışmanın bulgularına göre, cinsiyet değişkenine göre saygı, sorumluluk alt boyutlarında ve ölçek toplam puanında kızların lehine anlamlı bir farklılık görülmüş, diğer alt boyutlarda bir fark bulunmamıştır. Sınıftaki çocuk sayısı değişkeni ile işbirliği alt boyutu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Annenin yaşı değişkenine göre, işbirliği ve nezaket alt boyutlarında 40-49 yaş lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Çocukların yaşı ile nezaket alt boyutu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki görülmüştür. Okul öncesi eğitim süresi, aile çocuk sayısı, annenin eğitim durumu ve çalışma durumu, babanın yaşı ve eğitim durumu değişkenlerine göre ise bir farka rastlanmamıştır.
Araştırma bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Preschool children are required to internalize some social values in order to be compatible with the society. This study is important because of the contribution to the relevant literature. The main aim of the research is to examine the social values acquisitions of preschool aged children according to different variables. In accordance with that aim, whether preschool children’s social values differ according to children’s ages, gender, duration of preschool education, mothers’ and fathers’ education levels, class size, number of the child in the family, mothers’ and fathers’ ages, and mothers’ working status were examined.
In this quantitative research, “Relational Screening Model” was used. Data was collected from 200 preschool children via “Family Information Form” developed by researchers and “The Scale for Preschool Social Values Acquisition” developed by Atabey and Ömeroğlu in 2016. The data analysis was done through statistical package program. In order to see whether the data is normally distributed or not, normality test was conducted and Kolmognov Smirnov, skewness-kurtosis values were examined. Because of the data distributed abnormal, non-parametric comparison and correlation tests (Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Correlation Test) were conducted.
According to the results of the study, there is a difference according to gender in respect, responsibility, and social values points in favor of girls. There is a negative correlation between class size and social values. There is a difference according to mothers’ ages in cooperation and kindness points in favor of 40-49 ages. There is a positive correlation between children’s ages and social values. There is no difference according to the period of preschool education, number of the child in the family, mothers’ education levels and working status, fathers’ ages and education levels.
Results of the study is discussed in light of the relevant literature.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | July 14, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.