Research Article

Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn?

Number: 16 July 1, 2006
  • Recep Şentürk
TR EN

Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn?

Abstract

Günümüzde “medeniyet” başta tarih, sosyoloji, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler olmak üzere sosyal bilimlerin popüler analiz birimlerinden biri hâline gelmiştir. Din ve kültür olarak da adlandırılan analiz birimlerine, günümüzde artarak medeniyet denmektedir. Mesela İslâm, Hıristiyanlık ve Yahudilik disipline ve bakış açısına bağlı olarak hem din hem kültür hem de medeniyet olarak adlandırılmaktadır. Farklı sosyal bilimlere mensup birçok akademisyen, medeniyetlerarası ilişkileri yorumlamaya, açıklamaya ve bu ilişkilerin geleceğini tahmine çalışmaktadır. Günümüzdeki kadar yaygın olmasa da, eskiden beri medeniyetlerarası ilişkiler her zaman tarihçi ve toplumbilimcilerin özel ilgi alanlarından biri olagelmiştir. Bu arada yöntemle ilgili tartışmalar da devam etmektedir: Medeniyetleri ve medeniyetlerarası ilişkileri nasıl tahlil edeceğiz? Başka bir ifadeyle medeniyet araştırmalarında hangi kuramları ve yöntemleri kullanacağız? Bu makale, İbn Haldûn’dan (1332/732- 1406/808) günümüze, medeniyetlerarası ilişkilere dair kuramları karşılaştırmalı olarak inceleyerek yukarıdaki soruların cevabını arayacaktır. İbn Haldûn’un en önemli katkısı umran ilmi olduğu hâlde, günümüzdeki medeniyet tartışmalarında kendisinden istifade edilmemesinin doğurduğu eksiklik de böylece bir derece giderilmiş olacaktır.

Keywords

References

  1. Abdurrahman İbn Haldûn, et-Ta‘rîf bi-İbn Haldûn ve rihletühû şarkan ve garben (nşr. Muhammed Tâvît et-Tancî), Kahire: Lecnetü’t-telîf ve’t-tercüme ve’n-neşr, 1951.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Authors

Recep Şentürk This is me
Türkiye

Publication Date

July 1, 2006

Submission Date

January 1, 2006

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2006 Number: 16

APA
Şentürk, R. (2006). Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn? İslam Araştırmaları Dergisi, 16, 89-121. https://izlik.org/JA34WX62CP
AMA
1.Şentürk R. Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn? İslam Araştırmaları Dergisi. 2006;(16):89-121. https://izlik.org/JA34WX62CP
Chicago
Şentürk, Recep. 2006. “Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn?”. İslam Araştırmaları Dergisi, nos. 16: 89-121. https://izlik.org/JA34WX62CP.
EndNote
Şentürk R (July 1, 2006) Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn? İslam Araştırmaları Dergisi 16 89–121.
IEEE
[1]R. Şentürk, “Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn?”, İslam Araştırmaları Dergisi, no. 16, pp. 89–121, July 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34WX62CP
ISNAD
Şentürk, Recep. “Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn?”. İslam Araştırmaları Dergisi. 16 (July 1, 2006): 89-121. https://izlik.org/JA34WX62CP.
JAMA
1.Şentürk R. Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn? İslam Araştırmaları Dergisi. 2006;:89–121.
MLA
Şentürk, Recep. “Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn?”. İslam Araştırmaları Dergisi, no. 16, July 2006, pp. 89-121, https://izlik.org/JA34WX62CP.
Vancouver
1.Recep Şentürk. Medeniyetler Sosyolojisi: Neden Çok Medeniyetli Bir Dünya Düzeni İçin Yeniden İbn Haldûn? İslam Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2006 Jul. 1;(16):89-121. Available from: https://izlik.org/JA34WX62CP