Research Article

Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri

Number: 54 July 15, 2025
TR EN

Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri

Abstract

Bu çalışmada Zekeriyyâ b. Muhammed el-Kazvînî’nin ( ö. 682/1283) ana hatlarıyla kozmografya ve coğrafya alanında kaleme alınmakla beraber, oldukça geniş konu yelpazesine sahip meşhur eseri Acâ’ibü’l-mahlûkāt ve garâ’ibü’l-mevcûdât’ın “Süfliy yât” başlıklı ikinci makalesindeki “Bahrü’s-Sîn” (Çin denizi) başlığı altında sıralanan çeşitli adalarla bu adaların çevresinde yaşayan sıra dışı hayvanların ve kavimlerin tasvirleri incelenmektedir. Eserde su küresine dair bölüm kapsamında bilgi verilen denizler arasındaki Çin denizi, Bahrü’l-muhît’e bağlı ve onun ardından gelen en büyük deniz olarak tanımlanmaktadır. İnsanların ulaşabildiği çok sayıda adaya sahip olduğu bildirilen bu denizdeki adalardan bazıları eserde Zâbec, Râminî, Vakvak, Selâhî, Benân ve Etverân isimleriyle tanıtılmıştır. Bu adaların üzerinde ya da kendilerini kuşatan denizin içinde yaşayan sıra dışı özelliklere sahip kanatlı kedi, misk kedisi ve faresi, beyaz benekli kırmızı dağ keçisi, manda ve koça benzeyen beyaz maymun, manda ve fil yiyen yılan, her dili konuşan papağan, eşeğe benzeyen gergedan, kuyruksuz manda, devasa kaplumbağa, taşa dönüşen yengeç, çeşitli kuş ve balık türleri gibi hayvanların yanı sıra dış görünüşü itibariyle insana ait özellikler taşımakla beraber, vahşi tabiatlara sahip ve dilleri anlaşılmayan çeşitli çıplak kavimler hakkında eserde ayrıntılı rivayetlere yer verilmiştir. Bu makale kapsamında eserin XIII. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar farklı dönemlere ait çeşitli nüshalarındaki konuya ilişkin metinler ve tasvirler incelenerek benzerlik ve farklılıklar açısından değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır.

Keywords

References

  1. Ahmedî, İskendernâme, çev. F. Öztürk, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2018.
  2. Ahmedî, İskendernâme, Berlin: Staatsbibliothek, MS, Or., quart., nr. 1271, 1a-242b.
  3. Al, Şerife Burcu, ‘Acāibü’l-Maḫlūkāt: Giriş, Metin, İnceleme, Dizin-Sözlük (yüksek lisans tezi), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010.
  4. Badiee, Julie, “The Sarre Qazwīnī: An Early Aq Qoyunlu Manuscript?”, Ars Orientalis, 14 (1984): 97-113, https://www.jstor.org/stable/4629331
  5. Bağcı, Serpil v.dğr., Osmanlı Resim Sanatı, İstanbul: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2006.
  6. Başkan, Gülhan, Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde 45 Hk. 5355 No’da Kayıtlı Sürûri Çevirisi Acaibü’l-Mahlûkat Adlı Eserin Minyatürlerinin İncelenmes (yüksek lisans tezi), Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007.
  7. Berlekamp, Persis, Wonder, Image and Cosmos in Medieval Islam, New Hav en: Yale University Press, 2011.
  8. Bülbül Oğuz, Betül, Sürūrī’nin Kitābü’l-‘Acāibü’l-Ġarāib’i Üzerine Göstergebilimsel Bir İnceleme, (doktora tezi), Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Miniature

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

July 15, 2025

Submission Date

November 6, 2024

Acceptance Date

April 28, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 54

APA
Turan, H. (2025). Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri. İslam Araştırmaları Dergisi, 54, 169-201. https://doi.org/10.26570/isad.1580407
AMA
1.Turan H. Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri. İslam Araştırmaları Dergisi. 2025;(54):169-201. doi:10.26570/isad.1580407
Chicago
Turan, Hayrunnisa. 2025. “Kazvînî’nin Acâibü’l-Mahlûkāt Ve Garâibü’l-Mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde Ve Adalarında Yaşayan Hayvan Ve Kavim Tasvirleri”. İslam Araştırmaları Dergisi, nos. 54: 169-201. https://doi.org/10.26570/isad.1580407.
EndNote
Turan H (July 1, 2025) Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri. İslam Araştırmaları Dergisi 54 169–201.
IEEE
[1]H. Turan, “Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri”, İslam Araştırmaları Dergisi, no. 54, pp. 169–201, July 2025, doi: 10.26570/isad.1580407.
ISNAD
Turan, Hayrunnisa. “Kazvînî’nin Acâibü’l-Mahlûkāt Ve Garâibü’l-Mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde Ve Adalarında Yaşayan Hayvan Ve Kavim Tasvirleri”. İslam Araştırmaları Dergisi. 54 (July 1, 2025): 169-201. https://doi.org/10.26570/isad.1580407.
JAMA
1.Turan H. Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri. İslam Araştırmaları Dergisi. 2025;:169–201.
MLA
Turan, Hayrunnisa. “Kazvînî’nin Acâibü’l-Mahlûkāt Ve Garâibü’l-Mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde Ve Adalarında Yaşayan Hayvan Ve Kavim Tasvirleri”. İslam Araştırmaları Dergisi, no. 54, July 2025, pp. 169-01, doi:10.26570/isad.1580407.
Vancouver
1.Hayrunnisa Turan. Kazvînî’nin Acâibü’l-mahlûkāt ve Garâibü’l-mevcûdât Nüshalarındaki Çin Denizinde ve Adalarında Yaşayan Hayvan ve Kavim Tasvirleri. İslam Araştırmaları Dergisi. 2025 Jul. 1;(54):169-201. doi:10.26570/isad.1580407