TR
EN
Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar
Abstract
Memlükler döneminde Kahire, ulemaya dersler ve mansıplar sunan çok sayıda ilim kurumuna ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemde şehirdeki bazı büyük camiler, sultanların ve yüksek dereceli emîrlerin kurdukları vakıflar sayesinde vakıf-temelli birer ilim kurumu haline gelmiştir. Bu camilerin erken örneklerinden biri olan İbn Tolun Camii, VII. (XIV.) asrın sonunda dönemin Memlük sultanı tarafından yeniden imar ettirilmiştir. Camiyi Memlükler döneminin önde gelen ilim kurumlarından biri haline getiren vakıf da bu imar faaliyeti sırasında kurulmuştur. Cami vakfiyesinin dersler ve mansıp sahipleriyle ilgili şartları içeren bölümleri bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Memlükler döneminde İbn Tolun Camii’nde dört fıkıh mezhebinin her biri için derslerin yanı sıra tefsir, hadis, tıp, mîâd, kıraat ve nahiv dersleri düzenlenmekteydi. Camide ulemaya fıkıh müderrisi, muîd, tefsir şeyhi, hadis şeyhi, nakib, tıp müderrisi, mîâd şeyhi, münşid/mâdih, kıraat ve nahiv mütesaddiri, mülakkın, şeyhüssübha, müsebbih/zâkir, hatip, imam, reîsülmüezzinîn, müezzin, kāri, müeddip, arîf, hâzinülkütüp ve saâtî gibi eğitimle ve dinî vazifelerle ilgili çok sayıda mansıp tahsis edilmiştir. Makalede, vakfiye merkeze alınarak bu mansıpların mahiyetleri tespit edilmeye çalışılmış, bu sırada Memlük Kahiresi’ndeki ilim kurumlarının günümüze ulaşan vakfiyeleri, Memlük kaynaklarındaki bilgiler ve mansıpların tanımlarıyla ilgili modern literatürde yer alan tartışmalar da dikkate alınmıştır. Makalede ayrıca dört fıkıh mezhebinin yanında birden fazla ilmin tedris edildiği çok mansıplı ilim kurumlarının teşekkülü hakkında bilgi verilerek İbn Tolun Camii’nde görülen ilim kurumu modelinin tarihî bağlamı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords
References
- Abdül‘âtî, Abdülganî Mahmûd, et-Ta‘lîm fî Mısr zemene’l-Eyyûbiyyîn ve’l-Memâlîk, Kahire: Dârü’l-maârif, t.y.
- Abdül‘âtî, Abdülganî Mahmûd, “Hüccetü vakfi’s-Sultân el-Müeyyed Şeyh el-Mahmûdî”, et-Ta‘lîm fî Mısr zemene’l-Eyyûbiyyîn ve’l-Memâlîk içinde, s. 331-48.
- Avvâd, Korkîs – Mustafa Cevâd, el-Medresetü’l-Müstansıriyye, Beyrut-London: Dârü’l-verrâk, 2008.
- Aynî, Bedreddin, İkdü’l-cümân fî târîhi ehli’z-zamân: Asru selâtîni’l-Memâlîk, I-V, nşr. Muhammed Muhammed Emîn, Kahire: Dârü’l-kütüb ve’l-vesâikı’l-kavmiyye, 2010.
- Baybars el-Mansûrî, Zübdetü’l-fikre fî târîhi’l-hicre, nşr. D. S. Richards, Beyrut: Matbaatü Müesseseti Hasîb Dirgām ve evlâdih, 1419/1998.
- Behrens-Abouseif, Doris, “İbn Tolun Camii”, DİA, 1999, XX, 416-18.
- Belevî, Abdullah b. Muhammed, Sîretü Ahmed b. Tolûn, nşr. M. Kürd Ali, Kahire: Mektebetü’s-sekāfeti’d-dîniyye, t.y.
- Belevî, Hâlid b. Îsâ, Tâcü’l-mefrik fî tahliyeti ulemâi’l-meşrik, nşr. Hasan es-Sâih, I-II, Muhammediye: İhyâü’t-türâsi’l-İslâmî, t.y.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Religious Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
July 11, 2020
Submission Date
August 9, 2018
Acceptance Date
March 6, 2020
Published in Issue
Year 2020 Number: 44
APA
Midilli, M. E. (2020). Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar. İslam Araştırmaları Dergisi, 44, 37-73. https://doi.org/10.26570/isad.754298
AMA
1.Midilli ME. Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar. İslam Araştırmaları Dergisi. 2020;(44):37-73. doi:10.26570/isad.754298
Chicago
Midilli, Muhammet Enes. 2020. “Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii Ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar”. İslam Araştırmaları Dergisi, nos. 44: 37-73. https://doi.org/10.26570/isad.754298.
EndNote
Midilli ME (July 1, 2020) Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar. İslam Araştırmaları Dergisi 44 37–73.
IEEE
[1]M. E. Midilli, “Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar”, İslam Araştırmaları Dergisi, no. 44, pp. 37–73, July 2020, doi: 10.26570/isad.754298.
ISNAD
Midilli, Muhammet Enes. “Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii Ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar”. İslam Araştırmaları Dergisi. 44 (July 1, 2020): 37-73. https://doi.org/10.26570/isad.754298.
JAMA
1.Midilli ME. Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar. İslam Araştırmaları Dergisi. 2020;:37–73.
MLA
Midilli, Muhammet Enes. “Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii Ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar”. İslam Araştırmaları Dergisi, no. 44, July 2020, pp. 37-73, doi:10.26570/isad.754298.
Vancouver
1.Muhammet Enes Midilli. Memlükler Döneminde Bir İlim Kurumu: İbn Tolun Camii ve Ulemaya Sunduğu Mansıplar. İslam Araştırmaları Dergisi. 2020 Jul. 1;(44):37-73. doi:10.26570/isad.754298
Cited By
Bedreddin Aynî'nin İkdü’l-Cümân'ına Göre Memlükler Döneminde Hadis (VII. Yüzyılın İkinci Yarısı ile VIII. Yüzyılın Başları)
Cumhuriyet İlahiyat Dergisi
https://doi.org/10.18505/cuid.1053219MEMLÛKLER DÖNEMİ’NDE BİR İLİM MERKEZİ: SARGATMIŞİYYE MEDRESESİ
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)
https://doi.org/10.30627/cuilah.1372915Blending Pilgrimage and Learning or the Literary Genres of Riḥla and Muʿjam: Al-Tujībī’s Travelogue to Egypt and Ḥijāz
Religions
https://doi.org/10.3390/rel16030344Dımaşk Eğitim Kurumları Tipolojisi (11.-16. Yüzyıl): Geleneksel Tanımlar ve Değişen İşlevler
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.15370/maruifd.1666505Memlük Kahire’sinde İmamlık ve Hatiplik Mesleği: Kurumlar, Vazifeler, Tahsil ve Kariyer Süreçleri
Diyanet İlmi Dergi
https://doi.org/10.61304/did.1842312<i>Dhikr</i>-Based Qur’anic Education and Early Religious Character Development of Young Learners
Fenomena
https://doi.org/10.35719/fenomena.v24i2.351CAMİ, VAKIF VE EĞİTİM: V.-X. (XI.-XVI.) YÜZYILLARDA DIMAŞK EMEVİYYE CAMİİ’NDE VAKIF TEMELLİ EĞİTİM KURUMLARI
Divan: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi
https://doi.org/10.20519/divan.1748036