Research Article
BibTex RIS Cite

IMPLEMENTATION OF ISO 14001 IN LIME PRODUCTION FACILITIES

Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 113 - 126, 30.06.2021

Abstract

ISO 14001 Environmental Management System considers both nature and human health. While reducing the consumption of the source used in the lime production facility improves the formation of quality products. This study has been prepared on the measures to be taken to reduce the damage to the environment during lime production and its benefits to the environment, thanks to ISO 14001. The most significant damage in lime production facilities is the sulfur and nitrogen in the gas coming out of the chimneys. During the heating of the limestone and the formation of quicklime, most of the sulfur in the lime is not separated from the lime. However, since the heating process takes a short time in modern kiln systems, the harmful substance is separated from the limestone and mixes into the air. For this reason, the poison ratio of limestone decreases. Another critical issue is the damage to the environment during the extraction and transportation of limestone. In order to be able to implement ISO 14001 in the lime production facility, the risks are determined in advance, and their inspections are carried out, and then arrangements are made about the works that need to be controlled. These stages are based on the OHSAS 18001 standard, and an orderly and safe system is established.

References

  • Resmi Gazete. (2017). 29992 Sayılı İş Sağliği ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Siniflari Tebliğinde Değişiklik Yapilmasina Dair Tebliğ. Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü.
  • Agencia Andaluza de la Energía. (2011). Metodología para la elaboración de auditoría. İspanya.
  • Avrupa Komisyonu. (2010). Çimento, Kireç ve Magnezyum Oksit İmalat Sanayilerinde Mevcut En İyi Teknikler Referans Dokümanı. Avustralya.
  • Başbakanlığın 14 Ağustos 1999 tarih ve 1999/7 sayılı Genelgesi uyarınca kurulan Özel İhtisas Komisyon. (2001). Madencilik ÖİK Raporu Endüstriyel Hammaddeler Alt Komisyonu Yapı Malzemeleri Raporu. Ankara: 1999/7 sayılı Başbakanlık Genelgesi.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. (2020). Kireç Üretimi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sektörel Uygulama Kılavuzu. İzmir, Türkiye: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Çiçek, T. (1999). Kireç ve Kullanımı. Researchgate, 11-12.
  • Eren, T. (2021). Hedefler İş Sağliği Ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. Dr. Tamer Eren İş Sağliği Ve Güvenliği Yönetim Sistemine Giriş. Docplayer: https://docplayer.biz.tr/106522334-Unite-1-icindekiler-hedefler-is-sagligi-ve-guvenligi-yonetim-sistemleri-dr-tamer-eren-is-sagligi-ve-guvenligi-yonetim-sistemine-giris.html adresinden alındı, 05.05.2021
  • European Lime Association. (2014). A Competitive and Efficient Lime Industry. Summary of Technical Report.
  • İşyeri Tehlike Sınıfı Nedir . (2021). Hibedestek: https://www.hibedestek.com.tr/isyeri-tehlike-sinifi-nedir-nasil-ogrenilir/ adresinden alındı, 05.05.2021
  • Kuleli, Ö. (2010). Çimento Mühendisliği El Kitabı (s. 1-11). içinde Ankara.
  • Küçükayberg, D. (1998). Çevre Yönetim Sistemleri ve Standartları. 16.
  • Özdemir, İ. (2021). İş Sağlığı Ve Güvenliği Kavram Ve Kurallarının Gelişimi. Docplayer: https://docplayer.biz.tr/23654942-Unite-1-is-sagligi-ve-guvenligi-ogr-gor-inci-ozdemir-icindekiler-hedefler-is-sagligi-ve-guvenligi-kavram-ve-kurallarinin-gelisimi.html adresinden alındı, 05.05.2021
  • Öztaş, K. (2005). TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS). Egitim Notları. Ankara.
  • Sagastume, A., Caneghem, J., Cogollos, J., Vandecasteele, C. (2012). Evaluation of the environmental performance of lime production in Cuba. Researchgate, 126-136.
  • Scicchitano, P. (1995). Managing The Environment With ISO 14000 Quality Digest. 43.
  • Stapleton, P., Glover, M., Davis, P. (2001). Environmental Management Systems: An Implementation Guide for Small and Medium-Sized Organizations. Published by NSF International, 39-40.
  • Şavli, A., Ertuğrul, İ. (2013). ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve Bakır Mamulleri Sanayine Uyarlanması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 223-228.
  • OHSAS 18001 . (2008). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. Ankara, Türkiye: Türk Standartları Enstitüsü.
  • ISO 14001. (2015). Çevre yönetim sistemleri şartlar ve kullanım kılavuzu. TS EN ISO 14001: 2005 ve TS EN ISO 14001/AC: 2010 yerine.

Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması

Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 113 - 126, 30.06.2021

Abstract

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gerek doğayı gerekte insan sağlığını düşünmektedir. Kireç üretim tesisinde kullanılan kaynağın tüketimini azaltmakla beraber kaliteli ürün oluşması için iyileştirmeler yapmaktadır. Kireç üretimi sırasında ISO 14001 sayesinde çevreye olan zararın azaltması için alınması gereken önlemleri ve çevreye faydası üzerine bu çalışma hazırlanmıştır. Kireç üretim tesislerinde en büyük zarar, bacalardan çıkan gazın içerisinde bulundurduğu kükürt ve azottur. Kireç taşının ısınması ve sönmemiş kirecin oluşumu sırasında kireçteki kükürttün büyük çoğunluğu kireçten ayrılmaz. Ancak modern fırın sistemlerinde ısınma işlemi kısa sürdüğünden, zararlı madde kireç taşından ayrılarak havaya karışır. Bu nedenle kireç taşına ait zehir oranı azalmaktadır. Diğer önemli bir husus ise kireç taşının çıkarılması ve taşınması sırasında çevreye verilen zarardır. Kireç üretim tesisinde ISO 14001 uygulaması yapabilmek için ortaya riskleri önceden belirleyerek bunların denetimleri yapılır ve sonrasında kontrol altına alınması gereken işler hakkında düzenlemeler yapılır. Bu aşamalar OHSAS 18001 standartının esasına dayanarak düzenli ve güvenli bir sistem kurulur.

References

  • Resmi Gazete. (2017). 29992 Sayılı İş Sağliği ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Siniflari Tebliğinde Değişiklik Yapilmasina Dair Tebliğ. Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü.
  • Agencia Andaluza de la Energía. (2011). Metodología para la elaboración de auditoría. İspanya.
  • Avrupa Komisyonu. (2010). Çimento, Kireç ve Magnezyum Oksit İmalat Sanayilerinde Mevcut En İyi Teknikler Referans Dokümanı. Avustralya.
  • Başbakanlığın 14 Ağustos 1999 tarih ve 1999/7 sayılı Genelgesi uyarınca kurulan Özel İhtisas Komisyon. (2001). Madencilik ÖİK Raporu Endüstriyel Hammaddeler Alt Komisyonu Yapı Malzemeleri Raporu. Ankara: 1999/7 sayılı Başbakanlık Genelgesi.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. (2020). Kireç Üretimi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sektörel Uygulama Kılavuzu. İzmir, Türkiye: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Çiçek, T. (1999). Kireç ve Kullanımı. Researchgate, 11-12.
  • Eren, T. (2021). Hedefler İş Sağliği Ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. Dr. Tamer Eren İş Sağliği Ve Güvenliği Yönetim Sistemine Giriş. Docplayer: https://docplayer.biz.tr/106522334-Unite-1-icindekiler-hedefler-is-sagligi-ve-guvenligi-yonetim-sistemleri-dr-tamer-eren-is-sagligi-ve-guvenligi-yonetim-sistemine-giris.html adresinden alındı, 05.05.2021
  • European Lime Association. (2014). A Competitive and Efficient Lime Industry. Summary of Technical Report.
  • İşyeri Tehlike Sınıfı Nedir . (2021). Hibedestek: https://www.hibedestek.com.tr/isyeri-tehlike-sinifi-nedir-nasil-ogrenilir/ adresinden alındı, 05.05.2021
  • Kuleli, Ö. (2010). Çimento Mühendisliği El Kitabı (s. 1-11). içinde Ankara.
  • Küçükayberg, D. (1998). Çevre Yönetim Sistemleri ve Standartları. 16.
  • Özdemir, İ. (2021). İş Sağlığı Ve Güvenliği Kavram Ve Kurallarının Gelişimi. Docplayer: https://docplayer.biz.tr/23654942-Unite-1-is-sagligi-ve-guvenligi-ogr-gor-inci-ozdemir-icindekiler-hedefler-is-sagligi-ve-guvenligi-kavram-ve-kurallarinin-gelisimi.html adresinden alındı, 05.05.2021
  • Öztaş, K. (2005). TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS). Egitim Notları. Ankara.
  • Sagastume, A., Caneghem, J., Cogollos, J., Vandecasteele, C. (2012). Evaluation of the environmental performance of lime production in Cuba. Researchgate, 126-136.
  • Scicchitano, P. (1995). Managing The Environment With ISO 14000 Quality Digest. 43.
  • Stapleton, P., Glover, M., Davis, P. (2001). Environmental Management Systems: An Implementation Guide for Small and Medium-Sized Organizations. Published by NSF International, 39-40.
  • Şavli, A., Ertuğrul, İ. (2013). ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve Bakır Mamulleri Sanayine Uyarlanması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 223-228.
  • OHSAS 18001 . (2008). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. Ankara, Türkiye: Türk Standartları Enstitüsü.
  • ISO 14001. (2015). Çevre yönetim sistemleri şartlar ve kullanım kılavuzu. TS EN ISO 14001: 2005 ve TS EN ISO 14001/AC: 2010 yerine.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Hatice Şimşek 0000-0003-0041-3406

Osman Kaya 0000-0002-6533-949X

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Şimşek, H., & Kaya, O. (2021). Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması. İSG Akademik, 3(1), 113-126.
AMA Şimşek H, Kaya O. Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması. İSG-A. June 2021;3(1):113-126.
Chicago Şimşek, Hatice, and Osman Kaya. “Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması”. İSG Akademik 3, no. 1 (June 2021): 113-26.
EndNote Şimşek H, Kaya O (June 1, 2021) Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması. İSG Akademik 3 1 113–126.
IEEE H. Şimşek and O. Kaya, “Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması”, İSG-A, vol. 3, no. 1, pp. 113–126, 2021.
ISNAD Şimşek, Hatice - Kaya, Osman. “Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması”. İSG Akademik 3/1 (June 2021), 113-126.
JAMA Şimşek H, Kaya O. Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması. İSG-A. 2021;3:113–126.
MLA Şimşek, Hatice and Osman Kaya. “Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması”. İSG Akademik, vol. 3, no. 1, 2021, pp. 113-26.
Vancouver Şimşek H, Kaya O. Kireç Üretim Tesislerinde ISO 14001 Uygulaması. İSG-A. 2021;3(1):113-26.