Research Article

RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ

Volume: 44 Number: 1 June 3, 2024

RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ

Abstract

Bu çalışmada, genellikle elektrik enerjisi üretiminde tercih edilen rüzgar enerjisinin fizibilite ve verimlilik çalışmalarında kullanılan Weibull olasılık dağılım fonksiyonunun k ve c parametrelerinin, Isıl İşlem Algoritması(SA) ve Genelleştirilmiş İndirgenmiş Gradyan Algoritması(GRG) ile tahminlemesi yapılmıştır. Fonksiyon parametreleri ayrıca klasik sayısal yöntemlerden En Küçük Kareler Yöntemi(LMS), Justus Ampirik Moment Metodu(EMJ) ve Lysen Ampirik Moment(EML) Metodu ile tahmin edilmiştir. Sonuçlar kıyaslanırken belirlilik(determinasyon) katsayısı, hata kareleri ortalamasının karekökü(RMSE) ve ki-kare dağılımı(χ^2) kriterlerinden faydalanılmıştır. Tahminlenen şekil ve ölçek parametresiyle rüzgar hız frekans dağılımları hesaplanarak ölçüm sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Genelleştirilmiş İndirgenmiş Gradyan Algoritmasının klasik sayısal yöntemlere göre Loras gözlem istasyonunda 0.0182 RMSE, 0.8473 belirlilik katsayısı, ve 0.0079 χ^2 değeri ile, Foça gözlem istasyonunda da 0.0066 RMSE, 0.9793 belirlilik katsayısı, ve 0.0011 χ^2 değeri ile daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.

Keywords

References

  1. Abdelkrim, E.M. (2010). Two-phase generalized reduced gradient method for constrained global optimization. J. Appl. Math. 1-19.
  2. Abdulahad, A. A., Saleh, M. A., & Mohammed, B. A. (2016). Analysis of wind speed and Estimation of Weibull Parameters by Three Numerical Methods in Al-Sulaimani Province. Al-Mustansiriyah Journal of Science, 27(1).
  3. Aslan, Y., & Yaşar, C. Dumlupınar Üniversitesi Kampüsündeki Rüzgar Enerjisinin Değerlendirilmesi İçin Örnek Bir Uygulama. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.emo.org.tr/ekler/64939da0c6ae8ee_ek.pdf
  4. Azad, A. K., Rasul, M. G., & Yusaf, T. (2014). Statistical diagnosis of the best Weibull methods for wind power assessment for agricultural applications. Energies, 7(5), 3056-3085.
  5. Bayraktar, Y., & Kaya, H. İ. (2016). Yenilenebilir enerji politikaları ve rüzgâr enerjisi açısından bir karşılaştırma: Çin, Almanya ve Türkiye örneği. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2(4), 1-18.
  6. Beck, P., Lasdon, L., and Engquist, M. (1983). A reduced gradient algorithm for nonlinear network problems. ACM Transactions on Mathematical Software, 9(1), 57–70.
  7. Brenan, K.E., Hallman,W.P. (1995). A generalized reduced gradient algorithm for large-scale trajectory optimization problems. Optim. Des. Control, 19, 117–132.
  8. Chen, H., Birkelund, Y., Anfinsen, S. N., Staupe-Delgado, R., & Yuan, F. (2021). Assessing probabilistic modelling for wind speed from numerical weather prediction model and observation in the Arctic. Scientific Reports, 11(1), 1-11.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Computational Methods in Fluid Flow, Heat and Mass Transfer (Incl. Computational Fluid Dynamics)

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 3, 2024

Submission Date

May 6, 2023

Acceptance Date

January 25, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 44 Number: 1

APA
Köse, B., Telkenaroğlu, B. C., & Demirtürk, B. (2024). RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ. Journal of Thermal Science and Technology, 44(1), 47-58. https://doi.org/10.47480/isibted.1494029
AMA
1.Köse B, Telkenaroğlu BC, Demirtürk B. RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ. Journal of Thermal Science and Technology. 2024;44(1):47-58. doi:10.47480/isibted.1494029
Chicago
Köse, Bayram, Bekir Can Telkenaroğlu, and Bahar Demirtürk. 2024. “RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ”. Journal of Thermal Science and Technology 44 (1): 47-58. https://doi.org/10.47480/isibted.1494029.
EndNote
Köse B, Telkenaroğlu BC, Demirtürk B (June 1, 2024) RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ. Journal of Thermal Science and Technology 44 1 47–58.
IEEE
[1]B. Köse, B. C. Telkenaroğlu, and B. Demirtürk, “RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ”, Journal of Thermal Science and Technology, vol. 44, no. 1, pp. 47–58, June 2024, doi: 10.47480/isibted.1494029.
ISNAD
Köse, Bayram - Telkenaroğlu, Bekir Can - Demirtürk, Bahar. “RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ”. Journal of Thermal Science and Technology 44/1 (June 1, 2024): 47-58. https://doi.org/10.47480/isibted.1494029.
JAMA
1.Köse B, Telkenaroğlu BC, Demirtürk B. RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ. Journal of Thermal Science and Technology. 2024;44:47–58.
MLA
Köse, Bayram, et al. “RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ”. Journal of Thermal Science and Technology, vol. 44, no. 1, June 2024, pp. 47-58, doi:10.47480/isibted.1494029.
Vancouver
1.Bayram Köse, Bekir Can Telkenaroğlu, Bahar Demirtürk. RÜZGAR ENERJİSİ GÜÇ YOĞUNLUĞU TAHMİNİNDE OPTİMUM WEİBULL OLASILIK DAĞILIM PARAMETRELERİNİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İSTATİSTİK, MATEMATİK VE FİZİK TABANLI ALGORİTMALARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: LORAS VE FOÇA ÖRNEKLERİ. Journal of Thermal Science and Technology. 2024 Jun. 1;44(1):47-58. doi:10.47480/isibted.1494029

Cited By