BibTex RIS Cite

Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri

Year 2006, Volume: 26 Issue: 2 - Volume: 26 Issue: 2, 49 - 61, 01.06.2006

Abstract

Bu çalışmada, konutların ısıtılması amacıyla kurulan güneş, hava ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinin performans karakteristikleri, enerji ve ekserji analizleri araştırılmıştır. Deney seti Elazığ İli Fırat Üniversitesi’nde 60 m2’lik bir deney odasına kurulmuştur. Bu sistem; altı adet düzlemsel güneş kollektörü, bir adet ısı değiştirgeci, iki adet plaka tipi sulu ısı değiştirgeci, iki adet sirkülasyon pompası, hava kaynaklı buharlaştırıcı ve deneyler esnasında ölçüm değerlerinin alınmasında kullanılan yardımcı elemanlardan meydana gelir. Deneyler, 2002 ve 2003 yılları arasındaki Aralık’tan Mart ayına kadar olan ısıtma sezonunda yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada; güneş, hava ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinin her bir bileşeni için ısıtma performans katsayıları, enerji ve ekserji analizleri hesaplanmış ve birbirileriyle karşılaştırılmıştır

Experimental Investigation of Ground Source, Solar Source and Air Source Heat Pumps in Elazığ and Energy and Exergy Analyses of These Systems

Year 2006, Volume: 26 Issue: 2 - Volume: 26 Issue: 2, 49 - 61, 01.06.2006

Abstract

In this study, the performance characteristics, energy and exergy analyses of a solar assisted, ground source and air source heat pump systems constructed for domestic heating were investigated. The experimental set-up was constructed in a test room with 60 m2 floor area in Firat University, Elazığ. A system consisting of six plate solar water collectors, one heat exchanger, two plate type water evaporators, two circulation pumps, one air source evaporator and auxiliary apparatus was used during measurements. The experiments made in the heating season from December to March in 2002-2003. As a result in this study, the heating performance coefficients, the energy and exergy analyses in each of the components of the solar assisted, air source and ground source heat pump systems were calculated and compared with each other

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA28TA87AD
Journal Section Research Article
Authors

Aydın Dikici This is me

Abdullah Akbulut This is me

Fevzi Gülçimen This is me

Publication Date June 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 26 Issue: 2 - Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Dikici, A., Akbulut, A., & Gülçimen, F. (2006). Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 26(2), 49-61.
AMA Dikici A, Akbulut A, Gülçimen F. Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. June 2006;26(2):49-61.
Chicago Dikici, Aydın, Abdullah Akbulut, and Fevzi Gülçimen. “Güneş, Hava Ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması Ve Enerji Ve Ekserji Analizleri”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 26, no. 2 (June 2006): 49-61.
EndNote Dikici A, Akbulut A, Gülçimen F (June 1, 2006) Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 26 2 49–61.
IEEE A. Dikici, A. Akbulut, and F. Gülçimen, “Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, vol. 26, no. 2, pp. 49–61, 2006.
ISNAD Dikici, Aydın et al. “Güneş, Hava Ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması Ve Enerji Ve Ekserji Analizleri”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 26/2 (June 2006), 49-61.
JAMA Dikici A, Akbulut A, Gülçimen F. Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2006;26:49–61.
MLA Dikici, Aydın et al. “Güneş, Hava Ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması Ve Enerji Ve Ekserji Analizleri”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, vol. 26, no. 2, 2006, pp. 49-61.
Vancouver Dikici A, Akbulut A, Gülçimen F. Güneş, Hava ve Toprak Enerjisi Kaynaklı Isı Pompalarının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması ve Enerji ve Ekserji Analizleri. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2006;26(2):49-61.