BibTex RIS Cite

Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi

Year 2016, Volume: 36 Issue: 1, 9 - 16, 01.03.2016

Abstract

Dizel motorları yüksek yüksek döndürme momenti, dayanıklılık ve ekonomik yakıt tüketimini sağlayan karayolu, tren, tarım, askeri, inşaat, madencilik, denizcilik, tahrik ve sabit elektrik üretimi gibi sektörlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Petrol rezervlerinin azalması, sıkı emisyon düzenlemeleri, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve içten yanmalı motorların verimini arttırabilmek için alternatif temiz ve yenilenebilir kaynaklar üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bunların arasında biyodizel alternatif yakıtlardan birisidir ve motorda herhangi bir değişiklik olmadan kullanılabilmektedir. Daha iyi motor performansı için dizel yakıtı içine farklı katkı maddeleri harmanlanarak alternatif yöntemler denenmektedir. Biyodizelin yakıt kalitesini arttırmak için yakıt katkıları kullanılabilmektedir. Çünkü dizel motorlarının performansını, hem püskürtme sistemi özellikleri hem de püskürtülen yakıtın kalitesi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada; rafine edilmiş kanola yağından transesterifikasyon yöntemi ile biyodizel üretilmiş, üretilen biyodizele belirli oranlarda n-heptan katılmış ve motor deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda KYME-H4 yakıtında maksimum moment artışı %3.25 olurken maksimum güç artışı %2.48 olmuştur. Tüm yakıtlar için maksimum silindir gaz basınçları ve maksimum ısı yayılımı hemen hemen aynı krank açısında oluşmuştur. Çalışmada %4 n-heptan karışımı motor performans ve yanma özellikleri bakımından en iyi sonucu vermiştir

Examination of the Effects of N-Heptane Addition to the Canola Methyl Ester on Engine Performance and Combustion Characteristics

Year 2016, Volume: 36 Issue: 1, 9 - 16, 01.03.2016

Abstract

The diesel engines are widely used in industries like road transport, railway, agriculture, military, mining, construction, maritime and fixed electricity production for provide the high torque, durability and low fuel combustion.The reduction of oil reserves and strict emission regulations have led many researchers to work on alternative, clean and renewable sources in an effort to reduce greenhouse gases for emissions and to increase the efficiency of internal combustion engines. Among these, biodiesel is one of alternative fuels, and can be used without any changes in the engine. For a better performance of the engine, alternative methods are used by adding different additive substances to the diesel fuel. Because both features of injection systems and quality of injected fuel significantly affect the performance of diesel engine. In this study; refined rapeseed oil was produced from biodiesel by transesterification method, certain n-heptane was added to the produced biodiesel and the engine tests were performed. As a result of these conducted experiments; while maximum torque increase on the fuel KYME-H4 was 3.25%, the maximum power increase was 2.48%. Maximum gas pressure and maximum heat release for all fuel are formed in almost the same crank angle. In the study, 4% n-heptane mixture has given the best results in terms of engine performance and combustion characteristics

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA96BG82YR
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Çelik This is me

Hamit Solmaz This is me

H. Serdar Yücesu This is me

Emre Yılmaz This is me

Publication Date March 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 36 Issue: 1

Cite

APA Çelik, M., Solmaz, H., Yücesu, H. S., Yılmaz, E. (2016). Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 36(1), 9-16.
AMA Çelik M, Solmaz H, Yücesu HS, Yılmaz E. Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. March 2016;36(1):9-16.
Chicago Çelik, Mehmet, Hamit Solmaz, H. Serdar Yücesu, and Emre Yılmaz. “Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı Ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 36, no. 1 (March 2016): 9-16.
EndNote Çelik M, Solmaz H, Yücesu HS, Yılmaz E (March 1, 2016) Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 36 1 9–16.
IEEE M. Çelik, H. Solmaz, H. S. Yücesu, and E. Yılmaz, “Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, vol. 36, no. 1, pp. 9–16, 2016.
ISNAD Çelik, Mehmet et al. “Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı Ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 36/1 (March 2016), 9-16.
JAMA Çelik M, Solmaz H, Yücesu HS, Yılmaz E. Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2016;36:9–16.
MLA Çelik, Mehmet et al. “Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı Ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, vol. 36, no. 1, 2016, pp. 9-16.
Vancouver Çelik M, Solmaz H, Yücesu HS, Yılmaz E. Kanola Metil Esterine N-Heptan Katkısının Motor Performansı ve Yanma Karakteristiklerine Etkilerinin İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2016;36(1):9-16.