Research Article
BibTex RIS Cite

İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları

Year 2021, Issue: 8, 74 - 111, 16.11.2021

Abstract

Neorealizm veya yapısal realizm olarak da bilinen Uluslararası İlişkiler teorisini geliştiren ünlü siyaset bilimci Kenneth N. Waltz’a göre, güvenlik endişesiyle gücünü artıran bir devlete karşı kendisini güvende hissetmeyen diğer devletler de kendi göreli gücünü artırma yoluna gider. Uluslararası anarşik sistemde devletlere güvenliğini garanti edecek bir üst erk bulunmamaktadır. Tarafların karşılıklı güç artırımı girişimlerinin doğurduğu kısır döngü, nükleer silahlanma halinde ister istemez kendi dengelemesini ortaya çıkaracak, Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi nükleer silahlar, bu silahların sahibi olan devletleri, onları kullanmama noktasına getirecektir. 2012 yılında kaleme aldığı “Why Iran Should Get The Bomb - Nuclear Balancing Would Mean Stability” [İran Neden Bombayı Edinmeli - Nükleer Dengeleme İstikrar Demektir] başlıklı makalesinde Waltz, nükleer silahların bu caydırıcı etkisinin, tıpkı ABD ile SSCB arasında ve Pakistan ve Hindistan arasındaki nükleer gerilimde olduğu gibi, Ortadoğu’da henüz tek nükleer güç olan İsrail ile nükleer programından endişe edilen İran arasındaki gerginliği sona erdirerek bölgeye istikrar getirmesi için İran’ın da nükleer silah edinmesi gerektiği görüşünü savunmuştur. Bu çalışmada, bölgede tek nükleer güç olan İsrail ile İran arasında bir nükleer savaş çıkar mı, İran’la mezhep gerilimi yaşayan S. Arabistan’ın nükleer bir İran’a tepkisi ne olur, İran’ın nükleer bir güç olmasının bölgedeki diğer ülkeleri de nükleer silah edinme konusunda teşvik edecek mi sorularına cevap aranacaktır.

References

  • Acar, Oğuzhan. “İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları.” İsrailiyat: İsrail ve Yahudi Çalışmaları Dergisi, no.8 (Yaz 2021): 74- 112.

Possible Consequences of Iran Being a Nuclear Power in the Middle East

Year 2021, Issue: 8, 74 - 111, 16.11.2021

Abstract

According to the famous political scientist Kenneth N. Waltz, who developed the theory of International Relations, also known as neorealism or structural realism, other states that do not feel secure against a state that increases its power due to security concerns also go to increase their relative power. In the international anarchic system, there is no supreme power to guarantee the security of the states. The vicious circle created by the mutual efforts of the parties to increasing power will inevitably reveal its own balancing in case of nuclear armament, and as in the Cold War period, nuclear weapons will bring the states that own these weapons to the point of bot using them. In his 2012 article titled “Why Iran Should Get The Bomb - Nuclear Balancing Would Mean Stability”, Waltz defended the view that this deterrent effect of nuclear weapons would end the tension between Israel, which is still the only nuclear power in the Middle East, and Iran, which is worried about its nuclear program, just like the nuclear tension between the USA and the USSR and between Pakistan and India and Iran should acquire nuclear weapons in order to bring stability to the region. In this study, answers to the following questions such as will Iran's being a nuclear power encourage other countries in the region to acquire nuclear weapons, will there be a nuclear war between Israel, which is the only nuclear power in the region and Iran and what would be the reaction of S. Arabia, which has sectarian tensions with Iran, to a nuclear Iran will be sought.

References

  • Acar, Oğuzhan. “İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları.” İsrailiyat: İsrail ve Yahudi Çalışmaları Dergisi, no.8 (Yaz 2021): 74- 112.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects International Relations
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Oğuzhan Acar This is me

Early Pub Date November 16, 2021
Publication Date November 16, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 8

Cite

APA Acar, O. (2021). İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları. İsrailiyat(8), 74-111.
AMA Acar O. İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları. İSRAİLİYAT. November 2021;(8):74-111.
Chicago Acar, Oğuzhan. “İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları”. İsrailiyat, no. 8 (November 2021): 74-111.
EndNote Acar O (November 1, 2021) İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları. İsrailiyat 8 74–111.
IEEE O. Acar, “İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları”, İSRAİLİYAT, no. 8, pp. 74–111, November 2021.
ISNAD Acar, Oğuzhan. “İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları”. İsrailiyat 8 (November 2021), 74-111.
JAMA Acar O. İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları. İSRAİLİYAT. 2021;:74–111.
MLA Acar, Oğuzhan. “İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları”. İsrailiyat, no. 8, 2021, pp. 74-111.
Vancouver Acar O. İran’ın Nükleer Bir Güç Olmasının Ortadoğu’daki Olası Sonuçları. İSRAİLİYAT. 2021(8):74-111.