ABSTRACT
Hannah Arendt’s concept of natality is customarily read as a response to Heidegger’s death-oriented philosophy, a vestige of Arendt’s earlier occupation with Augustine, or a remnant of Arendt’s brush with Jewish messianism by way of Walter Benjamin. This essay argues that the novelty of Arendt’s concept of natality cannot simply be reduced to Heidegger’s or any other philosophical influence. The essay urges the reader to take seriously the historical and political context within which Arendt deploys natality, i.e., the devastating experience of totalitarianism. For Arendt, natality is intertwined with the power to begin and initiate new in the world. The experience of political isolation, superfluousness, and loss of freedom under totalitarian regimes suggest to Arendt the exigency of theorizing a response. Arendt, therefore, formulates natality as a safeguard. Totalitarianism as a regime of oppression seeks to erase action and plurality, and Arendt as a response cements the possibility of human freedom in the irreducible human condition of natality.
I would like to thank the participants of the SWIP-TR 2021 Conference, “Philosophies of Life and Death,” for their insightful comments, as well as two anonymous reviewers.
Hannah Arendt'in doğumluluk kavramı, geleneksel olarak Arendt’in Heidegger, Augustine, Benjamin gibi çeşitli düşünürlerle felsefi etkileşiminin sonucunda oluşmuş bir yanıt olarak okunur. Bu makale, Arendt'ın doğumluluk kavramının yeniliğini ve orjinalliğini vurgularken, kavramın basitçe bu felsefi etkilere karşı geliştirilmiş bir yanıta indirgenemeyeceğini savunuyor. Bunun yerine makalede yirminci yüzyılın siyasi deneyimlerinden esinlenen alternatif bir anlayış sunuluyor ve okuyucu Arendt'in doğumsallık deneyimini yerleştirdiği kavramsal çerçeveyi yani totalitarizmin yıkıcı tecrübesini ciddiye almaya teşvik ediliyor. Arendt'e göre doğumluluk başlama ve yeniyi başlatma gücüyle iç içedir. Totaliter rejimler altında yaşanan siyasi izolasyon ve özgürlüğün kaybedilmesi deneyimleri Arendt'e bir karşı teori oluşturmanın gerekliliğini düşündürür. Bir baskı rejimi olarak totaliterlik, eylemi ve çoğulluğu ortadan kaldırmaya çalışırken Arendt de yanıt olarak doğumluluk kavramını geliştirir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ocak 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Dergisi
ISSN: 2792-0968
Makale Çağrısı – Temmuz 2024
(Cilt 3 – Sayı 1)
Değerli Bilim İnsanları ve Araştırmacılar,
Yayın hayatına 2022 yılında 1. Cilt 1. Sayısı ile başlayan Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Dergisi, Ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki yayın yapan açık erişimli çift hakem sürecine tabi uluslararası akademik bir dergidir. Dergimiz, iletişim biliminin diğer disiplinler ile ilişkilerinin, farklı perspektiflerden hareketle, alana katkı sağlayacak, kuramsal temeli kuvvetli, yeni ve özgün akademik araştırmalarla desteklendiği tarih, sosyoloji, psikoloji, felsefe, arkeoloji, sanat tarihi, davranış bilimleri, dil bilimi, edebiyat ve güzel sanatlar gibi disiplinlerine ait olan teorik ve/veya uygulamalı özgün ve derleme makaleler yayımlamaktadır. Makaleler için başvuru ve yayın sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Yayın Süreci
Makalelerin süreçlerine yönelik tüm yazarlar düzenli bir şekilde bilgilendirilmektedir. Dergiye gönderilen makaleler editör kurulu ön değerlendirme süreci sonrası alan editörlerine yönlendirilerek yine alan uzmanı iki hakeme gönderilmektedir. Hakem geri dönüşleri 6-8 hafta arasında değişmektedir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayımlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine karar verilmektedir. Kabul alan makaleler sıradaki sayı için yayın sürecine girmektedir. Süreçle ilgili detaylı bilgiye https://dergipark.org.tr/tr/pub/issar adresinden erişilebilir.
Makale başvurularınızı DergiPark sistemi üzerinden https://dergipark.org.tr/tr/pub/issar bağlantısını kullanarak gönderebilirsiniz. Gönderilecek makalelerin derginin ana sayfasında yer alan “Makale Yazım Kuralları” kısmında belirtilen esaslara uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
Saygılarımızla
Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Dergisi Editör Kurulu
Adres: Yakın Doğu Üniversitesi, İletişim Araştırmaları Merkezi Lefkoşa
E-Posta: issar.info@neu.edu.tr
Internet: https://dergipark.org.tr/tr/pub/issar