Research Article

Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması

Volume: 68 Number: 1 June 27, 2018
TR EN

Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması

Abstract

Bu çalışmada sukuk ve Türkiye’deki tanımlamayla kira sertifikalarının ihraçlarında uluslararası uygulamaların yanı sıra Türkiye tecrübesi irdelenmiştir. Ülkemizde özel sektör kira sertifikası ihraçlarının ilklerinden olan bir imalat sanayi şirketinin kira sertifikası ihracı irdelenerek, bundan sonraki ihracın başarılı olmasını etkileyen ve dikkat edilmesi gerekli hususların üzerinde durulmuştur. Çalışmada uygulamada yoğun kullanılan sukuk çeşitlerinden biri olan icara sukuk ihraçlarının işleyiş yapısı, ihraç ve satış süreçleri, VKŞ (Varlık Kiralama Şirketi) kurulması ve özellikleri irdelenmiştir. Özel sektör şirketlerinin büyüme finansmanında sukuk ihracından etkin şekilde yararlanılmaları için çekincelerinin azaltılması ve bilgi düzeylerinin artırılması hedeflenmiştir. Sukuk ihraçlarında ülkemiz ve diğer ülke uygulamalarında zorluk yaratan konuların neler olduğu tartışılmıştır. Bu hususlar arasında ihraçtan sonra herhangi bir nedenle ödeyemezlik durumunda yatırımcı haklarının nasıl kullanılacağı, sukuk ihraç eden varlığa dayalı şirketlerin yönetimi, sukukların likiditesi, ihraçlarda referans fiyat, sukuklarda risk yönetimi ve Basel sermaye ve likidite düzenlemelerine uyumu gibi konular başta gelmektedir. Vaka çalışması örneği olarak 2013 yılında gerçekleştirilmiş KOBİ niteliğindeki bir imalat sanayi şirketine ait kira sertifikası ihracı ve sonrasında yaşanan süreç incelenmiştir. Vaka çalışmasında ihraç sürecinin yanı sıra ihraççı şirketin genel yapısı, üretim, satış ve faaliyet yapısı irdelenmiştir. Kira sertifikası ihracında yaşanan gelişmeler, uluslararası finansman ve kredi sigorta kuruluşları ile çalışma yöntemi ve teminat yapısı, yatırımcının haklarının korunması için talep ettiği önlemler, ihraçtan elde edilen fonların kullanım yerleri analiz edilmiştir. Vaka çalışmasının değerlendirme kısmında ise sukuk ihracında uygulamadaki avantaj ve zorluklar, ihracın modellenmesi, iş planlarının ve senaryo analizlerinin önemi, yatırımcıların teminat talepleri, hukuksal ve finansal inceleme süreçlerine hazırlık, bağımsız denetim, ihraç sonrasında dikkate alınması gerekli hususlar değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. Adam, N. J., & Thomas, A. (2004). Islamic bonds: Your guide to structuring, issuing and investing in sukuk. London, UK: Euromoney Books
  2. Arıcan, E., Tanınmış Yücememiş, B., Okay, G. ve Demirci, S. (2014). Proje finansmanı kapsamında proje bankacılığı ve Türkiye üzerine öneriler. İstanbul: Tasam Yayınları.
  3. Ariff, M., Iqbal, M., & Mohamad, S. (2012). The Islamic debt market for Sukuk securities. Cheltenham, UK: Edward Elgar.
  4. Bacha, O. I. (2013). Islamic finance and sukuk. İstanbul: Capital Markets Licensing and Training Agency Yayınları.
  5. Bank Negara Malaysia. (2017). Global sukuk market 2016: A record year for corporate issuance. Retrieved from http://www.mifc.com/index.php?rp=sukuk_report_270317.pdf
  6. Büyükakın, F. ve Önyılmaz, O. (2012). Faizsiz finansman bonosu sukuk ve Türkiye uygulamaları. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 3(7), 1–16.
  7. Casey, P. (2012). Regulatory lessons on sukuk financial products, an opinion. In M. Ariff, M. Iqbal & S. Mohamad The Islamic debt market for sukuk securities (pp. 150–155). Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing.
  8. Dar Al Istithmar Ltd. Presentation. (2006). Sukuk: An introduction to the underlying principles and structure. Retrieved from http://www.sukuk.com/wp-content/uploads/2014/03/Sukuk-Structures.pdf

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 27, 2018

Submission Date

April 11, 2018

Acceptance Date

June 27, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 68 Number: 1

APA
Kasımoğlu, M., Yetgin, F., & Küçükçolak, A. (2018). Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması. İstanbul İktisat Dergisi, 68(1), 1-44. https://izlik.org/JA52GA25TJ
AMA
1.Kasımoğlu M, Yetgin F, Küçükçolak A. Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması. İstanbul İktisat Dergisi. 2018;68(1):1-44. https://izlik.org/JA52GA25TJ
Chicago
Kasımoğlu, Murat, Feyzullah Yetgin, and Ali Küçükçolak. 2018. “Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi Ve Bir Vaka Çalışması”. İstanbul İktisat Dergisi 68 (1): 1-44. https://izlik.org/JA52GA25TJ.
EndNote
Kasımoğlu M, Yetgin F, Küçükçolak A (June 1, 2018) Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması. İstanbul İktisat Dergisi 68 1 1–44.
IEEE
[1]M. Kasımoğlu, F. Yetgin, and A. Küçükçolak, “Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması”, İstanbul İktisat Dergisi, vol. 68, no. 1, pp. 1–44, June 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52GA25TJ
ISNAD
Kasımoğlu, Murat - Yetgin, Feyzullah - Küçükçolak, Ali. “Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi Ve Bir Vaka Çalışması”. İstanbul İktisat Dergisi 68/1 (June 1, 2018): 1-44. https://izlik.org/JA52GA25TJ.
JAMA
1.Kasımoğlu M, Yetgin F, Küçükçolak A. Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması. İstanbul İktisat Dergisi. 2018;68:1–44.
MLA
Kasımoğlu, Murat, et al. “Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi Ve Bir Vaka Çalışması”. İstanbul İktisat Dergisi, vol. 68, no. 1, June 2018, pp. 1-44, https://izlik.org/JA52GA25TJ.
Vancouver
1.Murat Kasımoğlu, Feyzullah Yetgin, Ali Küçükçolak. Kira Sertifikaları, Türkiye Tecrübesi ve Bir Vaka Çalışması. İstanbul İktisat Dergisi [Internet]. 2018 Jun. 1;68(1):1-44. Available from: https://izlik.org/JA52GA25TJ