Theoretical Article
BibTex RIS Cite

ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ

Year 2020, Volume: 1 Issue: 2, 1 - 28, 07.09.2020
https://izlik.org/JA27UH43HP

Abstract

Bu çalışmada ilk olarak Almanya’nın milli birliğinin tamamlanması ve bu süreçte uygulanan güç artırımı politikası ele alınacaktır. Ardından Almanya’nın, ulusal birliğini kurduktan sonraki süreçte Avrupa diplomasisinde merkez noktada pozisyon almasına ve imparatorluğun dış politikalarının hayata geçirilmesinde Bismarck’ın oynadığı role de kısaca değinilecektir. Silahlanmanın ve güç artırımın Almanya’nın yükselişinde nasıl rol oynadığının altı çizilecek ve bu husus, saldırgan realizm çerçevesinde incelenecektir. Ayrıca ilgili dönemde Almanya’nın ulusal güvenliğin sağlanması için kurduğu ittifaklar da çalışmanın kapsamına dâhil edilecektir. Bütün bu olgu ve gelişmeler saldırgan realizm perspektifinde incelenerek; salt güç inşasının uzun vadede sürdürülebilir olup olmadığı tartışılmaya çalışılacaktır. Bunlara ek olarak ilgili dönemlerin siyasi, ekonomik ve sosyo-politik yapısı da değerlendirilecek; jeo-stratejik olarak Almanya’nın uluslararası sistemde kendini nereye oturttuğu tahlil edilecektir. Çalışmanın sonucunda; Almanya’nın yükselişi sonucu kıta Avrupa’sında merkezi bir güç olup olmadığı konusu tartışılacak ve bölgede silahlanma, sanayi, diplomasinin ülke üzerinde rolünün öneminden bahsedilecektir.

Supporting Institution

İstanbul Kent Üniversitesi

Project Number

01

Thanks

Yapmış olduğumuz çalışmada geçmiş çalışmaları ile bizlere ışık olan değerli Hocamız Prof. Dr. Hasret Çomak başta olmak üzere literatüre katkısı olan tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz.

References

  • Prof. Dr. Hasret ÇOMAK
  • Dr. Öğr. Üyesi Rahmi İNCEKARA
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Political Science
Journal Section Theoretical Article
Authors

Ferdi Tayfur Güçyetmez

Abdulbaki Çelik

Project Number 01
Acceptance Date August 7, 2020
Publication Date September 7, 2020
IZ https://izlik.org/JA27UH43HP
Published in Issue Year 2020 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Güçyetmez, F. T., & Çelik, A. (2020). ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 1(2), 1-28. https://izlik.org/JA27UH43HP
AMA 1.Güçyetmez FT, Çelik A. ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2020;1(2):1-28. https://izlik.org/JA27UH43HP
Chicago Güçyetmez, Ferdi Tayfur, and Abdulbaki Çelik. 2020. “ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi 1 (2): 1-28. https://izlik.org/JA27UH43HP.
EndNote Güçyetmez FT, Çelik A (September 1, 2020) ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 1 2 1–28.
IEEE [1]F. T. Güçyetmez and A. Çelik, “ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ”, İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 1–28, Sept. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA27UH43HP
ISNAD Güçyetmez, Ferdi Tayfur - Çelik, Abdulbaki. “ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 1/2 (September 1, 2020): 1-28. https://izlik.org/JA27UH43HP.
JAMA 1.Güçyetmez FT, Çelik A. ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2020;1:1–28.
MLA Güçyetmez, Ferdi Tayfur, and Abdulbaki Çelik. “ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 2, Sept. 2020, pp. 1-28, https://izlik.org/JA27UH43HP.
Vancouver 1.Güçyetmez FT, Çelik A. ALMANYA’NIN 19. YÜZYIL’DA YÜKSELİŞİ’NİN SALDIRGAN REALİZM ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi [Internet]. 2020 Sept. 1;1(2):1-28. Available from: https://izlik.org/JA27UH43HP