Research Article

'Rus Ayısı' Kavramının Ortaya Çıkışı

Volume: 3 Number: 1 July 24, 2018
EN TR

'Rus Ayısı' Kavramının Ortaya Çıkışı

Abstract

Çalışmamızda Rusya’nın sembolleri arasında yer alan ‘ayı’nın Rus mitolojisi ve Türk mitolojisindeki yerinden genel hatlarıyla bahsedildikten sonra ‘Rus ayısı’ kavramının ortaya çıkışına değinilecektir. ‘Rus ayısı’ dünden bugüne bazen uluslararası ilişkiler ibaresi, bazen de bir savaş propagandası malzemesi, kimi zaman da bir milli kimlik aracı olarak kullanılmıştır. Özellikle siyasi arenadaki çekişmeleri aktarmak için çizilen ve az sözle çok şey anlatan karikatürlerde, Rusya ve Rus liderler ayı kılığında tasvir edilmiş ve edilmektedir. Çalışmamızda görsel ögelere de yer verilerek ‘Rus ayısı’nın dünden bugüne dönüşümü üzerinde durulacaktır. Rus toplumunun yaratmadığı bu metaforun nasıl ulusal bir sembol haline geldiğinden bahsedilecektir. Rusların bu sembolü, ticari alanda ve kültürel bir marka olarak sıklıkla kullanmaları anlatılacaktır. Rus halk masallarından biri olan ‘Maşa i Medved’ (Maşa ile Ayı) masalından ve yine aynı isimden yola çıkarak günümüz Rusya’sında çok popüler olan çizgi filmden örnekler sunulacaktır. Ülkemizde de gösterilen ve hatırı sayılır bir üne kavuşan bu çizgi filmdeki ayı karakterinden bahsedilerek, Rus folklorundaki ayı tasvirinin daha anlaşılır olması hedeflenmiştir. Görsel ögelere de yer verilerek Rusların kültür değerlerini bu ayı aracılığıyla yeni nesle aktarışı anlatılacaktır.

Keywords

References

  1. KAYNAKÇA
  2. Beydili, C. (2004). Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, (Çev: E. Ercan), 1. Baskı, Yurt Kitap-Yayınları, Ankara, s. 76-77,
  3. Çoruhlu, Y. (2002). Türk Mitolojisinin Anahatları, 1. Baskı, Kabalcı Yayınevi, İstanbul, s. 160
  4. Eltut Kalender, N. (2016). Rus Kültüründe Matryoşka, Mardin Artuklu Human and Social Science Journal, M 1 (1) 93–102, s. 93 – 94, http://dergipark.gov.tr/download/article-file/281827 (Erişim tarihi: 15.01.2018)
  5. Koşkarova, Yu. Aleksandrovna (2009). K voprosu o vzaimosvyazi obrazov medvedya i leşego v russkoy narodnoy traditsiis Nauçnıye vedomosti Belgorodskogo gosudarstvennogo universiteta, Belgorod, № 9 (64), S. 11, s.6, http://cyberleninka.ru/article/n/k-voprosu-o-vzaimosvyazi-obrazov-medvedya-i-leshego-v-russkoy-narodnoy-traditsii (Erişim tarihi: 20.05.2017)
  6. Koşkarova, Yu. Aleksandrovna (2010), Kontseptsii obraza medvedya v russkoy mental’nosti, jurnal Teoriya i praktika obşçestvennogo razvitiya, IMSIT, Krasnodar, S. 2, s. 267, http://cyberleninka.ru/article/n/kontseptsii-obraza-medvedya-v-russkoy-mentalnosti (Erişim tarihi: 20.05.2017)
  7. Koşkarova, Yu. Aleksandrovna (2016), “Vizual’naya reprezentatsiya obraza Rossii v kontekste informatsionnıh voyn sovremennosti, Aktualnıye problemı prava i pravoprimenitel’noy deyatel’nosti na sovremennom etape”, materialı Mejdunarodnoy nauç.-prakt.konf. Krasnodar, (22-23 sentyabrya 2016) g./ M-vo vnutr del RF, s.9
  8. Lazari, A, Ryabov, O.V., Jakovska, M., ‘russkiy medved’ v zapadnoyevropeyskoy propagande pervoy mirovoy voynı, https://journal-labirint.com/wp-content/uploads/2013/11/delazari.pdf (Erişim tarihi: 10.04.2017)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

July 24, 2018

Submission Date

June 21, 2018

Acceptance Date

June 28, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 3 Number: 1

APA
Karakale, F. (2018). ’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı. Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi, 3(1), 35-45. https://izlik.org/JA85JH64YN
AMA
1.Karakale F. ’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı. AİTBD-AHSSJ. 2018;3(1):35-45. https://izlik.org/JA85JH64YN
Chicago
Karakale, Filiz. 2018. “’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı”. Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi 3 (1): 35-45. https://izlik.org/JA85JH64YN.
EndNote
Karakale F (July 1, 2018) ’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı. Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi 3 1 35–45.
IEEE
[1]F. Karakale, “’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı”, AİTBD-AHSSJ, vol. 3, no. 1, pp. 35–45, July 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85JH64YN
ISNAD
Karakale, Filiz. “’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı”. Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi 3/1 (July 1, 2018): 35-45. https://izlik.org/JA85JH64YN.
JAMA
1.Karakale F. ’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı. AİTBD-AHSSJ. 2018;3:35–45.
MLA
Karakale, Filiz. “’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı”. Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi, vol. 3, no. 1, July 2018, pp. 35-45, https://izlik.org/JA85JH64YN.
Vancouver
1.Filiz Karakale. ’Rus Ayısı’ Kavramının Ortaya Çıkışı. AİTBD-AHSSJ [Internet]. 2018 Jul. 1;3(1):35-4. Available from: https://izlik.org/JA85JH64YN