Research Article

Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi?

Volume: 3 Number: 2 December 29, 2018
EN TR

Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi?

Abstract

Bu çalışmada, Şeyh Gâlib’in bir beytinde geçen “tûtî-i zenbûr” tamlamasının ne anlama geldiği üzerinde durulacaktır. Şeyh Galib, “tûtî-i zenbûr” tamlamasını Gûyâ hayâl-i hatt-ı lebüňle müjemde hûn / Bâğ-ı vefâda tûtî-i zenbûrdur bana beytinde kullanmıştır. Ali Nihat Tarlan söz konusu beytin geçtiği gazeli şerh ettiği çalışmasında bu tamlamayı “geveze papağan” olarak anlamlandırırken Abdulkadir Gürer de bu tamlamayla ilgili bir yazısında tamlamanın “bir yarısı papağan diğer yarısı ise arı olan mitolojik bir kuş” olarak anlaşılabileceğini söyler. Bu beyitte geçen “tûtî-i zenbûr”un nasıl anlaşılması gerektiği hakkındaki açıklamalar, genellikle Ali Nihat Tarlan ile Abdulkadir Gürer’in konuyla ilgili izahlarına dayanmaktadır. Fakat biz bu tamlamanın daha farklı bir anlamı olduğu ve bu tamlamanın beyitteki kullanım şekline göre bir çiçeği ifade ettiği düşüncesindeyiz. Nitekim Kastamonu’da bulunan bir el yazmasında “tûtî-i zenbûr” bir çiçek ismi olarak verilmiştir. Divan şiiri geleneğine göre de “tûtî-i zenbûr”un bu beyitte bir çiçek olarak anlaşılması daha uygundur. Çalışmamızın son bölümünde bu görüşümüzle ilgili tespitlerimize yer verilecektir.

Keywords

References

  1. ÇELEBİOĞLU, Âmil (1989). Ali Nihad Tarlan, Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara.
  2. GÜRER, Abdulkadir (2000). Şeyh Gâlib’in Şiirlerinde Bir Anlatım Özelliği. Türkoloji Dergisi. C.XIII, S.1, s. 99-108.
  3. KALKIŞIM, Muhsin (2013). Şeyh Gâlib Dîvânı. 2, bs., Ankara: Akçağ Yayınları.
  4. KURNAZ, Cemal (1996.) Hayali Bey Divanı’nın Tahlili. Milli Eğitim Basımevi.
  5. KÜÇÜK, Sabahattin (2011). Bâkî Dîvânı. Ankara: TDK Yayınları.
  6. ŞENTÜRK, Ahmet Atilla (2016). Osmanlı Şiiri Kılavuzu, 1. Cilt. İstanbul: Osmanlı Edebiyatı Araştırmaları Merkezi Yayınları.
  7. TAN, Nail (2007). Kastamonu İl Halk Kütüphanesindeki Çok Önemli Bir Yazma. Milli Folklor. S. 76, s. 63-64.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 29, 2018

Submission Date

November 13, 2018

Acceptance Date

December 11, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 3 Number: 2

APA
Kaçar, M. (2018). Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi? Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi, 3(2), 54-59. https://izlik.org/JA72FT46UR
AMA
1.Kaçar M. Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi? AİTBD-AHSSJ. 2018;3(2):54-59. https://izlik.org/JA72FT46UR
Chicago
Kaçar, Mücahit. 2018. “Şeyh Gâlib’in ‘Tûtî-I Zenbûr’u Bir Çiçek Olabilir Mi?”. Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi 3 (2): 54-59. https://izlik.org/JA72FT46UR.
EndNote
Kaçar M (December 1, 2018) Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi? Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi 3 2 54–59.
IEEE
[1]M. Kaçar, “Şeyh Gâlib’in ‘Tûtî-i Zenbûr’u Bir Çiçek Olabilir Mi?”, AİTBD-AHSSJ, vol. 3, no. 2, pp. 54–59, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72FT46UR
ISNAD
Kaçar, Mücahit. “Şeyh Gâlib’in ‘Tûtî-I Zenbûr’u Bir Çiçek Olabilir Mi?”. Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi 3/2 (December 1, 2018): 54-59. https://izlik.org/JA72FT46UR.
JAMA
1.Kaçar M. Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi? AİTBD-AHSSJ. 2018;3:54–59.
MLA
Kaçar, Mücahit. “Şeyh Gâlib’in ‘Tûtî-I Zenbûr’u Bir Çiçek Olabilir Mi?”. Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi, vol. 3, no. 2, Dec. 2018, pp. 54-59, https://izlik.org/JA72FT46UR.
Vancouver
1.Mücahit Kaçar. Şeyh Gâlib’in “Tûtî-i Zenbûr”u Bir Çiçek Olabilir Mi? AİTBD-AHSSJ [Internet]. 2018 Dec. 1;3(2):54-9. Available from: https://izlik.org/JA72FT46UR