Research Article

Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi

Volume: 21 Number: 45 December 30, 2022
TR EN

Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi

Abstract

Amaç: Bu araştırmada otantik öğrenme stratejisine göre yapılandırılan uzaktan bir öğrenme sisteminin öğrencilerin akademik başarılarına, derse karşı tutumlarına ve tarihsel empati yapabilme becerilerine etkisini tespit etmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışma için nicel veri elde edebilmek için yarı deneysel model kullanılmıştır. Basit tesadüfi örnekleme ile seçilen bir okuldan kontrol grubuna 24, deney grubuna ise 30 öğrenci atanmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarını tespit etmek için Altıkulaç (2014) tarafından geliştirilen akademik başarı testi, derse karşı tutumlarını belirleyebilmek için Yeşiltaş & Yılmazer (2015) tarafından geliştirilen tutum ölçeği, tarihsel empati yapabilme becerilerini ölçmek için ise Çalışkan & Demir (2019) tarafından geliştirilen Tarihsel Empati Ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler bağımsız gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Çalışmada otantik bir uzaktan öğrenme ortamı olarak İneç (2012) tarafından ADDIE (Analyze, Design, Development, Implementation & Evaluation) öğretim tasarım modeliyle geliştirilen Seyyah adlı bir coğrafi bilgi sistemleri uygulaması kullanılmıştır. Seyyah bu çalışma için otantik öğrenme stratejisine uygun bir şekilde yapılandırılarak sürümü yükseltilmiştir. Sistem üzerindeki etkinlikler ise senaryoların ve kanıtların kullanıldığı kurgular üzerinden çoklu bir ortama dönüştürülmüş ve Seyyah’ın bir geo-medya uygulaması olarak kullanılması sağlanmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgular, deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarının, derse karşı tutumlarının ve tarihsel empati yapabilme becerilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha anlamlı bir fark gösterdiğini ortaya koymuştur. Özgünlük: Çalışma, otantik öğrenmeyi gerçekleştiren uzaktan bir öğrenme sisteminin ilk kez uygulanması, COVID-19 pandemisinden etkilenmeyen deneysel bir sürece sahip olması ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ilk defa otantik öğrenme stratejisinin uygulanması gibi nedenlerle önemli görülmektedir.

Keywords

References

  1. Altıkulaç, A. (2014). Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde hatıratların kullanımının öğrenme sürecine etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  2. Aydın, O. (2019). Otantik öğrenme ortamlarının 4. sınıf matematik ders başarısı ve akademik özgüvenlerine etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Burdur, Türkiye.
  3. Aynas, N. (2018). Fen bilimleri dersinde otantik öğrenme uygulamalarını etkisinin incelenmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van, Türkiye.
  4. Azarmi, S. (2010). The use of authentic games in english language teaching (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  5. Baştürk, G. (2019). Otantik öğrenme uygulamalarının öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri ve sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarına etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya, Türkiye.
  6. Bektaş, M. & Horzum, M. B. (2014). Otantik öğrenme. Ankara: Pegem Akademi.
  7. Bektaş, M. & Horzum, M. B. (2019). Eğitim ve otantik öğrenme. İçinden B. Ata, M. Bektaş & M. B. Horzum (Ed.), Otantik öğrenme (pp. 1-48). Ankara: Vize Akademik.
  8. Bektaş, M. & Horzum, M. B. (2019). Otantik Öğrenmede Kullanılabilecek Yöntem- Teknik ve Uygulama Örnekleri. İçinden B. Ata, M. Bektaş ve M. B. Horzum (Ed.), Otantik öğrenme (pp. 75-100). Ankara: Vize Akademik.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2022

Submission Date

May 6, 2022

Acceptance Date

December 2, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 21 Number: 45

APA
Bozkurt, Y., & İneç, Z. F. (2022). Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(45), 1197-1218. https://doi.org/10.46928/iticusbe.1113416
AMA
1.Bozkurt Y, İneç ZF. Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;21(45):1197-1218. doi:10.46928/iticusbe.1113416
Chicago
Bozkurt, Yeşim, and Zekeriya Fatih İneç. 2022. “Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21 (45): 1197-1218. https://doi.org/10.46928/iticusbe.1113416.
EndNote
Bozkurt Y, İneç ZF (December 1, 2022) Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21 45 1197–1218.
IEEE
[1]Y. Bozkurt and Z. F. İneç, “Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 21, no. 45, pp. 1197–1218, Dec. 2022, doi: 10.46928/iticusbe.1113416.
ISNAD
Bozkurt, Yeşim - İneç, Zekeriya Fatih. “Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21/45 (December 1, 2022): 1197-1218. https://doi.org/10.46928/iticusbe.1113416.
JAMA
1.Bozkurt Y, İneç ZF. Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;21:1197–1218.
MLA
Bozkurt, Yeşim, and Zekeriya Fatih İneç. “Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 21, no. 45, Dec. 2022, pp. 1197-18, doi:10.46928/iticusbe.1113416.
Vancouver
1.Yeşim Bozkurt, Zekeriya Fatih İneç. Otantik Bir Uzaktan Öğrenme Ortamının Öğrenmeye Etkisinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022 Dec. 1;21(45):1197-218. doi:10.46928/iticusbe.1113416

Cited By