Research Article

Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma

Volume: 12 Number: 1 March 31, 2023
TR EN

Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma

Abstract

Yapılan araştırmanın temel amacı, Türkiye’de Türk sinemasını konu alan ve YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında erişilebilir olan yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik tezlerinin çeşitli başlıklar altında değerlendirilmesi ve incelenmesidir. Bu amaca uygun olarak tezlerin genel profillerine, konularına ve belirlenen başlıkların tarihsel süreçteki değişimlerine bakılmıştır. Çalışmada tez türüne yönelik bir sınırlandırmaya gidilmemiş ve yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik alanındaki bütün tezler incelenmiştir. Makalede, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Temelde dokuz farklı tablo oluşturulmuş ve bu tablolarda elde edilen bulgular üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Tablolara konu olan başlıklar: tezin savunulduğu yıl, tezin yazıldığı üniversite ve anabilim/anasanat dalı, tezin yazım dili, tezin konu aldığı film türü, tezin inceleme alanındaki Türk sineması dönemi, tezde temel alınan ve tez başlığında yer alan kişiler ve filmler ile tezin araştırma alanındaki temel konulardır. Sadece üretilen tezlere yönelik sayısal bilgilere ulaşılmamış, aynı zamanda tezlerin ele aldığı konular ve bu konuların tarihsel süreçte nasıl ortaya çıktığı ve farklılaştığı da gözlemlenmiştir. Böylece akademik çalışmaların analizi ve incelenmesi ile Türk sinemasının akademik dünyadaki karşılığı ve yansımaları üzerine de fikir elde edilmiştir. Ayrıca, Türk sinemasını konu alan tezlerin içeriği konusunda araştırmacılara bilgi sağlanması, teze konu olan kavramların tarihsel süreçteki seçilme eğilimlerinin belirlenmesi, Türk sineması üzerine yapılan akademik çalışmalar konusunda genel bir bakış açısı oluşturulması, Türk sineması üzerine çok fazla çalışılan ve pek fazla ilgi duyulmayan alanların saptanması ve böylece yeni akademik çalışmalar için yönlendirme yapılması amaçlanmıştır.

Keywords

Sinema Araştırmaları, Sinema, Türk Sineması, Tezler, Doküman İnceleme Yöntemi

References

  1. Alarslan, B. (2004). “Bir Kaynak Olarak Sinema…”. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  2. Alıcı, B. (2021). Türkiye’de Animasyon Sineması Çalışmaları Üzerine Bir Değerlendirme. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 19 (37).
  3. Bowen, G. A. (2009). Document Analysis as a Qualitative Research Method. Qualitative Research Journal, 9 (2).
  4. Forster, N. S. (1995). “The Analysis of Company Documentation”. Qualitative Methods in Organizational Research: A Practical Guide, C. Cassell & G. Symon (Eds.), London: Sage.
  5. Gökçek, Y. Z. (2020). Türkiye’de Sinema Bölümlerinin İlk 10 Yılı (1982-1992) ve Film Çalışmalarının Yönelimleri. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 18 (36).
  6. İnceoğlu, Ç. (2014). Türkiye’de Sinemayı Konu Alan Doktora Tezleri Üzerine Bibliyometrik Bir Çözümleme. İleti-ş-im, 21.
  7. Kuyucak Esen, Ş. (2010). Türk Sinemasının Kilometre Taşları, İstanbul: Agora Kitaplığı.
  8. Mevzuat Bilgi Sistemi (22 Kasım 2019). Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=21510&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 (Erişim Tarihi: 24 Mart 2022).
  9. Özpay, O. (2020). Türkiye’de Korku Sineması Literatürü Üzerine Bir Değerlendirme. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 18 (36).
  10. Resmi Gazete (20 Nisan 2016). Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160420-16.htm (Erişim Tarihi: 24 Mart 2022).
APA
İşler Sevindi, M., & Sevindi, K. (2023). Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 12(1), 280-301. https://doi.org/10.15869/itobiad.1168764
AMA
1.İşler Sevindi M, Sevindi K. Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma. itobiad. 2023;12(1):280-301. doi:10.15869/itobiad.1168764
Chicago
İşler Sevindi, Meltem, and Koray Sevindi. 2023. “Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora Ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12 (1): 280-301. https://doi.org/10.15869/itobiad.1168764.
EndNote
İşler Sevindi M, Sevindi K (March 1, 2023) Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12 1 280–301.
IEEE
[1]M. İşler Sevindi and K. Sevindi, “Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma”, itobiad, vol. 12, no. 1, pp. 280–301, Mar. 2023, doi: 10.15869/itobiad.1168764.
ISNAD
İşler Sevindi, Meltem - Sevindi, Koray. “Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora Ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12/1 (March 1, 2023): 280-301. https://doi.org/10.15869/itobiad.1168764.
JAMA
1.İşler Sevindi M, Sevindi K. Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma. itobiad. 2023;12:280–301.
MLA
İşler Sevindi, Meltem, and Koray Sevindi. “Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora Ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol. 12, no. 1, Mar. 2023, pp. 280-01, doi:10.15869/itobiad.1168764.
Vancouver
1.Meltem İşler Sevindi, Koray Sevindi. Türkiye’de Türk Sineması Üzerine Yazılan Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri Üzerine Bir Araştırma. itobiad. 2023 Mar. 1;12(1):280-301. doi:10.15869/itobiad.1168764