Research Article

Tribes and Demographic Structure in the First Half of the 19th Century: Bayezid Sanjak

Volume: 6 Number: 5 December 3, 2017
TR EN

19. Yüzyılın Birinci Yarısında Aşiretler ve Demografik Yapı : Bayezid Sancağı

Öz

Bayezid Sancağı, Osmanlı-İran sınırında bulunan önemli bir serhad şehriydi. XVI. yüzyıldan itibaren Osmanlı-Safevi mücadelesi daha sonraki yüzyıllarda da devam etmiş, Osmanlı-İran sınırında bulunan Bayezid, iki devlet arasındaki bu mücadelelerden olumsuz etkilenmiştir. Savaş veya sulh dönemlerinde iki devlet arasında gerçekleşen sınır hareketliliği Bayezid Sancağı açısından da önem arzetmekteydi. Çünkü bu hareketlilik sancağın siyasi, sosyal ve ekonomik yapısında değişiklikleri meydana gelmesine sebep olmuştur. Örneğin, konar-göçer Kürt aşiretlerin iki devlet arasında sürekli hareket halinde olmaları hem sancak halkını hem de Osmanlı-İran arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemekteydi. Bu hareketlilik çoğu zaman iki devlet arasında anlaşmazlıklara ve diplomatik krizlere neden olmaktaydı. Bu çalışmada yukarıda belirtilen sınır hareketliliğinin nedeni ve Osmanlı Devleti’nin sınır hareketliliğinde izlediği politika incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Osmanlı Devleti,İran,Bayezid Sancağı,Demografik Yapı,Sınır Hareketliliği

References

  1. Öz, Mehmet v. dğr., “Tahrir Defterlerindeki Sayısal Veriler”, Osmanlı Devleti’nde Bilgi ve İstatistik, der: Halil İnalcık- Şevket Pamuk, Ankara: T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, 2000, s. 15-33.
APA
Kaya, H. (2017). 19. Yüzyılın Birinci Yarısında Aşiretler ve Demografik Yapı : Bayezid Sancağı. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(5), 2594-2612. https://doi.org/10.15869/itobiad.339228