Yaşlı Bireylerde Algılanan Sosyal Desteğin Yaşam Doyumu Üzerine Etkisi
Öz
Bu çalışmada yaşlı bireylerin algıladıkları sosyal destek düzeyinin yaşam doyumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemine Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı farklı sosyoekonomik düzeydeki 60 ve daha yukarı yaş grubunda olan bireyler arasından sistematik örnekleme yöntemi ile seçilen 516 kişi alınmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonuçlarına göre yaşlı bireylerin birlikte yaşadıkları bireyler (p<0.001), çocuklarını görme sıklıkları (p<0.001) akrabalarını görme sıklıkları (p<0.001) ve sosyal destek algısı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı iken yaşam doyumu ile sadece çocuklarını görme sıklıkları (p<0.001) ve akrabalarını görme sıklıkları (p<0.001) arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda algılanan sosyal destek düzeyinin yaşam doyumunun önemli bir yordayıcısı olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
References
- Aiken, L.S., West, S.G. and Pitts, S.C. (2003). Multiple linear regression. Weiner, I.B., Schinka J.A. and Velicer, W.F. (Eds.), Handbook of psychology vol.2, Research methods in psychology. New York: Wiley.
- Altıparmak, S. (2009). Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam doyumu, sosyal destek düzeyleri ve etkileyen faktörler. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 23(3), 159 – 164.
- Aquino, J.A., Russell, D.W., Cutrona, C.E., and Altmaier, E.M. (1996). Employment status, social support, and life satisfaction among the elderly. Journal of Counseling Psychology, 43(4), 480 – 489.
- Bakış, E. ve Çınar, S. (2007). Huzur evlerinde yaşayan bireylerde özbakım gücü ve yaşam doyumu arasındaki ilişki. Hemşirelik Forumu, 7, 89 – 93.
- Başterzi, A.D. ve Ertekin Yazıcı, A. (2005). Yaşamın son yılları. Turkiye Klinikleri Journal of Internal Medical Sciences, 1(27), 50 – 53.
- Bowling, A. (1990). Association with life satisfaction among very elderly people living in a deprived part of inner London. Social Science & Medicine, 31(9), 1003 – 1011.
- Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı, 7.Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Dhar, H.L. (2001). Gender, aging, health and society. The Journal of the Association of Physicians of India, 49, 1012 – 1020.
- Diener, E. and Seligman, M.E.P. (2002). Very happy people. Psychological Science, 13, 81 – 84.
- Dupuis, S. and Smale, B. (1995). An examination of the relationship between psychological wellbeing and depression and leisure activity participation among older adults. Society and Leisure, 18, 67 – 92.