İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisinde 2015-2019 Arasında Yayınlanan İktisat Makalelerinin Bibliyometrik Analizi
Öz
Bibliyometrik araştırmalar, ilgili bilim dalında yaşanan gelişmeler hakkında dergi yöneticileri ve araştırmacılara fikir vermektedir. Bu araştırma ise iktisat konusundaki çalışmalar ile İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi’nin gelişmesi açısından fikir vermektedir. İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan iktisat makalelerinin çoğu bir ve iki yazar tarafından yazılmıştır. Bu sonuç, iktisadın sosyal bilim olması ve sosyal bilimler alanında çalışmaların az yazarlı olmasının doğasından kaynaklanmaktadır. 2017 yılından beri iktisat alanında makalelerin sayısında artış görülmüştür. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi’nde Türkiye’nin tüm bölgelerindeki üniversitelerden araştırmacıların yazdığı makaleler yayınlanmıştır. Başta gelen üniversiteler Karabük ve Uşak’tır. Ayrıca yayınlanan makalelerin çoğu Türkçe dilinde yazılmıştır. Yazarların çoğu ise doktora sahibi akademisyenlerdir. 2017 yılından itibaren amprik çalışmaların ağırlığının arttığı görülmektedir. Bu ise iktisat alanında yapılan araştırmaların gidişatı ile doğru orantılıdır.
Anahtar Kelimeler
Bibliyometrik analiz , İktisat Bilimi , Makaleler , Akademik Dergi , Bilimsel Yayın
References
- Aktan, Ç.C. (2009). Arz Yönlü İktisat Teorisi ve Haldun-Laffer Etkisi. Ekonomi Bilimleri Dergisi. 1(2), 40-54
- Al, U., Soydal, İ & Yalçın, H. (2010). Bibliyometrik Özellikleri Açısından Bilig’in Değerlendirmesi. Bilig. 55, 1-20.
- Babl, C., Schierek,D. & Von Flotow, P. (2014). Clean Technologies in German Economic Literature: A Bibliometric Analysis. Review Management Science. 8, 63-88.
- Beşel, F. & Yardımcıoğlu, F. (2017). Maliye Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi:2007-2016 Dönemi. Maliye Dergisi. 172. 133-151.
- Bonilla, C.A., Merigo, J.M. & Abad, C.T. (2015). Economics In Latin America: A Bibliometric Analysis. Scientometrics. 105, 1239-1252
- Broadus, R.N. (1987). Early Approaches to Bibliometrics. Journal of American Society for Information Science. 38(2). 127-129
- Budd, J.M. (1988). A Bibliometric Analysis of Higher Education Literature. Research in Higher Education. 28(2). 180-190.
- Chang, C. C., & Ho, Y. S. (2010). Bibliometric analysis of financial crisis research. African Journal of Business Management, 4(18), 3898.
- Çiçek, D., & Kozak, N. (2012). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan hakem denetimli makalelerin bibliyometrik profili. Türk Kütüphaneciliği, 26(4), 734-756.
- Çoşkun, İ., Dündar, Ş. & Parlak, C. (2014). Türkiye’de Özel Eğitim Alanında Yapılmış Lisansüstü Tezlerin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (2008-2013). Ege Eğitim Dergisi. 15(2). 375-396