Research Article

Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği

Volume: 9 Number: 5 December 29, 2020
EN TR

Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği

Abstract

Din ve vicdan özgürlüğü insanlık tarihinden bu yana tartışma konusu olmuş ve günümüzde hala güncelliğini koruyan insan haklarının temelidir. İnsanların kendi özgür iradeleriyle seçtikleri dine mensup olmaları, istedikleri dini düşüncelere inanmayı ve onları serbestçe pratiğe dökebilmelerini ifade eden din ve vicdan özgürlüğü birçok uluslararası sözleşme tarafından da güvence altına alınmıştır. Ancak bu en temel insan hakkının göçmenler bağlamında ele alındığında önemli derecede ihlal edildiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmada özellikle Avrupa’da yaşayan göçmenlerin karşı karşıya kaldıkları ön yargı, damgalama, güvensizlik, islamofobi vb. gibi göçün beraberinde getirdiği insani karşılaşmalardan ortaya çıkan sıkıntıların göçmenlerin din ve vicdan özgürlüğü haklarını nasıl etkilediği tartışılmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma metodu ile birden fazla veri toplama yöntemi kullanılarak durum çalışması yapılmıştır. Çalışmada kullanılan durum çalışması deseni yöntemiyle Avrupa’da yaşayan göçmenlerin ifade, din ve vicdan özgürlükleri, yaşanan sorunlar ve bu sorunların nedenleri üzerine bir tartışma yürütülmektedir. Öncelikle ifade, din ve vicdan özgürlüğü kavramları tartışılmış, ardından göç ve beraberinde getirdiği sıkıntılar ele alınmıştır. Bu bağlamda özellikle göçmenlerin yaşadığı dil ve eğitim problemi, dışlanma, ayrımcılık, ön yargı, müphemlik ve islamofobi gibi kavramlar ve güncel durum değerlendirilmiştir. Dini inanç ve hürriyetlerin pratiğe dökülebilmesi anlamında başörtüsü ve din dersleri örnekleri üzerinden mevcut durum ele alınmıştır. Ayrıca ülkelerin laiklik uygulamaları, resmi bir dine sahip olma durumları da bütün bu süreçler göz önünde bulundurularak ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak göçmenlerin göçün beraberinde getirdiği sosyal, ekonomik ve psikolojik birçok sorunla mücadele ettikleri açıktır. Avrupa’da yaşayan göçmenlerin en önemli mücadele alanlarından biri olan din ve vicdan özgürlüğünden mahrum kaldıkları çalışmanın temel iddiasını oluşturmaktadır. 

Keywords

Göç, Avrupa, İslamofobi, İnsan Hakları, Din ve Vicdan Özgürlüğü

References

  1. Abadan Unat, N. (2006). Bitmeyen Göç. 2. Basım. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  2. Adıgüzel, Y. (2020). Göç Sosyolojisi, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  3. Adıgüzel, Yusuf (2016). Göçmenlerin Kültürel Entegrasyonu. A. Esen ve M. Duman (Ed.). Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler: Tespitler ve Öneriler içinde. İstanbul: Aryan Basım, 171-194
  4. AFP. (2015). Economic migrants use children as 'human shields': Czech leader. Erişim adresi: https://news.yahoo.com/economic-migrants-children-human-shields-czech-leader-154015439.html
  5. Ağca-Varoğlu, F. G. (2020). Almanya’da Yüksek Nitelikli Göçmenlerin Gündelik Hayat Deneyimleri ve Baş Etme Süreçleri, Journal of Economy Culture and Society, C.61, S.1, ss. 1-23.
  6. Arslan, Z. (2005). Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde Din Özgürlüğü, Ankara: Liberal Düşünce Topluluğu.
  7. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (1950). Erişim adresi: https://www.danistay.gov.tr/upload/avrupainsanhaklarisozlesmesi.pdf
  8. Barth, K. ve Gomm, B. (2004). Gruppentest zur Früherkennung von Lese- und Rechtschreibschwierigkeiten, München: Reinhardt
  9. Bauman, Z. (2012). Sosyolojik Düşünmek, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  10. Bauman, Z. (2018a). Kapımızdaki Yabancılar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
APA
Gülerce, H., & Şahinöz, C. (2020). Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9(5), 3520-3541. https://doi.org/10.15869/itobiad.760121
AMA
1.Gülerce H, Şahinöz C. Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği. itobiad. 2020;9(5):3520-3541. doi:10.15869/itobiad.760121
Chicago
Gülerce, Hakan, and Cemil Şahinöz. 2020. “Göçmenlerin Din Ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9 (5): 3520-41. https://doi.org/10.15869/itobiad.760121.
EndNote
Gülerce H, Şahinöz C (December 1, 2020) Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9 5 3520–3541.
IEEE
[1]H. Gülerce and C. Şahinöz, “Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği”, itobiad, vol. 9, no. 5, pp. 3520–3541, Dec. 2020, doi: 10.15869/itobiad.760121.
ISNAD
Gülerce, Hakan - Şahinöz, Cemil. “Göçmenlerin Din Ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9/5 (December 1, 2020): 3520-3541. https://doi.org/10.15869/itobiad.760121.
JAMA
1.Gülerce H, Şahinöz C. Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği. itobiad. 2020;9:3520–3541.
MLA
Gülerce, Hakan, and Cemil Şahinöz. “Göçmenlerin Din Ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol. 9, no. 5, Dec. 2020, pp. 3520-41, doi:10.15869/itobiad.760121.
Vancouver
1.Hakan Gülerce, Cemil Şahinöz. Göçmenlerin Din ve Vicdan Özgürlüğü: Avrupa Örneği. itobiad. 2020 Dec. 1;9(5):3520-41. doi:10.15869/itobiad.760121