Both
vegetarian and vegan diets may contain foods that are energy-dense such as
vegetable oils, nuts, seeds and foods prepared with vegetable oils such as
pastries, cakes and biscuits. Studies have consistently found that vegetarians
have similar, or slightly lower, energy intakes than meateaters in the same
population, for both adults and
children. Vegan diets are generally
lower in energy than lacto- and lacto-ovovegetarian diets. Macrobiotic and
raw-food vegetarian diets, however, can be low in energy and especially bulky,
making them totally inappropriate for children. Furthermore, an entirely
raw-food diet has been shown to cause 9% weight loss within 3 months, despite an
apparently adequate energy intake, owing to poor macronutrient absorption.
Hem vejetaryen diyet hem de vegan diyet şeklinde enerjiden yoğun olan
besinler mevcuttur; sebze yağları, sert kabuklu yemişler, filizler ve sebze
yağlarıyla yapılan kek, bisküvi ve hamur işleri gibi. Çalışmalara göre
vejetaryenlerin et yiyen yetişkin ve çocuklardan daha az enerji alımları
vardır. Vegan diyetleri lakto-ovo ve lakto vejetaryen diyetlerine göre çok daha
az enerjiye sahiptir. Makrobiyotik ve
çiğ vejetaryen diyetleri enerji bakımından düşük olduğu için özellikle çocuklar
için uygun değildir. Dahası, tamamen çiğ beslenme diyeti 3 ayda %9’luk bir kilo
kaybına sebebiyet vermekte, enerji yoksunluğunun yanında mikro besin öğeleri
açısından da çok fakir bir diyet şeklidir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 5 |