Direct foreign capital investments positively affect production, employment and economic growth by providing technology, knowledge and resource transfer to the country of destination.. Before investing in a country, investors request to have information about the political and economic structure of that country, but they can access this information thanks to the ratings given by credit rating agencies. While making FDI, factors such as investment security, profit maximization and ease of capital transfer to the home country are taken into account. The ratings given by credit rating agencies are an important criterion in the evaluation of these factors. This study in Turkey using annual data between the years 2007-2017, Greece, Portugal, Spain, Italy and the BRICS countries with outbound FDI by Moody 's credit ratings were compared. With the Kónya Boostrap Panel Causality Test, the relationship between the Comparative Country Rating Index (CCRI) scores of these countries and FDI was tested. First, whether there is a cross sectional dependency was analyzed using unit root, cointegration and causality tests. In addition, cross-section dependency and homogeneity tests were performed to determine whether the slope coefficients were homogeneous or heterogeneous in the model. The long-term relationship between variables was examined by cointegration and finally the causality test. When the results were evaluated China, entered the country with credit ratings assigned to Russia and Turkey, where there is a direct causal link between FDI. It has been observed that a change in credit ratings affects the inflows and outflows of FDI. Turkey's FDI in years of high credit taken note 'is observed that the increases. No causality relationship has been found between the credit ratings given to Italy, Spain, Greece, Portugal, Brazil, India and South Africa and FDI entering the country.
Foreign Direct Investment Credit rating Agencies Country Groups Credit Ratings (KÜDİ) Kónya Boostrap Panel Causality Test
Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, gittiği ülkeye teknoloji, bilgi ve kaynak transferi sağlayarak üretim ve istihdam ve ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilemektedir. Bu etkenlerden dolayı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yabancı sermayeyi ülkelerine çekmeyi amaçlamaktadırlar. Yatırımcılar bir ülkede yatırım yapılmadan önce o ülkenin siyasi ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgi talep ederler ancak bu bilgiye kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar sayesinde ulaşabilmektedirler. Doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapılırken yatırımın güvenliği, kar maksimizasyonu ve ana ülkeye sermaye transferi kolaylığı gibi faktörler göz önüne alınmaktadır. Bu faktörlerin değerlendirilmesinde kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlar önemli bir kriter olmaktadır. Bu çalışmada 2007-2017 yılları arasında yıllık verileri kullanılarak Türkiye, Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya ve BRICS (Britanya, Rusya Federasyonu, Hindistan ve Çin) ülkelerine giden doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile Moody’s’ in kredi notları kıyaslanmıştır. Kónya Boostrap Panel Nedensellik Testi ile bu ülkelerin Karşılaştırmalı Ülke Derecelendirme Endeksi (KÜDİ) puanları ile DYSY arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Önce yatay kesit bağımlılığının olup olmadığı birim kök, eşbütünleşme ve nedensellik testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca modelde eğim katsayılarının homojen mi yoksa heterojen mi olduğunun belirlenmesi için yatay kesit bağımlılığı ve homojenlik testleri yapılmıştır. Değişkenler arası uzun dönemli ilişki ise eşbütünleşme ve son olarak nedensellik testi ile incelenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde Çin, Rusya ve Türkiye’ye verilen kredi notları ve ülkeye giren doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasında nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Kredi notlarındaki bir değişmenin doğrudan sermaye yatırımlarının giriş ve çıkışlarını etkilediği görülmüştür. Türkiye’ nin yüksek kredi notu aldığı yıllarda DYSY’ nın arttığı gözlemlenmektedir. İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’ya verilen kredi notları ile ülkeye giren DYSY arasında nedensellik ilişkisi bulunamamıştır.
DYSY KRedi Derecelendirme Kuruluşları KRedi Notları Ülke Grupları Kónya Boostrap Panel Nedensellik Testi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 5 |