Research Article
BibTex RIS Cite

Okul Büyüklüğü, Okul Kültürü ve Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları ile Öğrencilerin Akademik Başarıları Arasındaki İlişkiler Örüntüsü

Year 2023, Volume: 12 Issue: 3, 1474 - 1501, 30.09.2023
https://doi.org/10.15869/itobiad.1270644

Abstract

Okulların temel amacı, öğrencileri bilişsel, duyuşsal ve fiziksel alanlarda geliştirmektir. Genel olarak bilişsel alan çıktısı olarak öğrencilerin akademik başarıları dikkate alınmaktadır. Bu araştırmada da okul büyüklüğü, öğretmenlerin örgütsel bağlılığı ve okul kültürü ile öğrencilerin akademik başarıları arasında ilişki olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca okul kültürünün, öğretmenlerin örgütsel bağlıklarının ve okul büyüklüğünün ortaokul ve lise öğrencilerinin akademik başarıları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan 445 öğretmen oluşturmuştur. Veriler, Öğretmen Bilgi Formu, Örgüt Kültürü Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği yardımıyla toplanmıştır. Akademik başarı olarak ortaokul öğrencilerinin Lise Geçiş Sınavı (LGS) ve lise öğrencilerinin Temel Yetenek Sınavı (TYT) sınav ortalamaları alınmıştır. Okul büyüklüğü olarak veri toplanan okulların öğrenci mevcudu alınmıştır. Veriler korelâsyon ve regresyon analizleri yapılarak çözümlenmiştir. Bulgulara göre okul kültürü ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları, okul büyüklüğü ve öğrencilerin akademik başarıları arasında farklı yönlerde ve düzeylerde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları, okul kültüründen olumlu etkilenirken, okul büyüklüğünden olumsuz etkilenmektedir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisi olumlu olmakla birlikte, bu etki düşük düzeydedir. Okul kültürü, öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ve okul büyüklüğü birlikte, öğrencilerin akademik başarılarını önemli ölçüde yordamaktadır.

Project Number

No

References

  • Ağıroğlu Bakır, A. (2013). Öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkinin analizi (Analysis of the relationship between teachers' perceptions of shared leadership and organizational commitment) [Doktora tezi]. İnönü University, Malatya.
  • Akay, E. (2017). Ortaokul öğrencilerinin TEOG başarısına etki eden faktörlerin çok düzeyli analizi (Multilevel analysis of factors affecting secondary school students' TEOG success) [Doktora tezi]. Eskişehir Osmangazi University, Eskişehir.
  • Akkalkan, H. (2009). Ankara ili Çankaya ilçesinde okul büyüklüğünün öğrencilerin akademik başarısı, okula devamı ve disiplini ile ilişkisi (The relationship between school size and students' academic success, school attendance and discipline in Çankaya district of Ankara province) [Yüksek lisans tezi]. Ankara University, Ankara.
  • Aktan, S. (2012). Öğrencilerin akademik başarısı, öz düzenleme becerisi, motivasyonu ve öğretmenlerin öğretim stilleri arasındaki ilişki (The relationship between students' academic achievement, self-regulation skills, motivation and teachers' teaching styles) [Doktora tezi]. Balıkesir University, Balıkesir.
  • Alireisoğlu, A. (2020). Liderlik stilinin ve liderlik yoğunluğunun örgüt kültürüne etkisinin incelenmesi (Investigation of the effect of leadership style and leadership intensity on organizational culture) [Doktora tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
  • Allen, N. J., & Meyer, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  • Altun E., & Özgenel M. (2021). Örgütsel imajın örgütsel bağlılığa ve performansa etkisi: Üniversite çalışanları üzerine bir inceleme (The effect of organizational image on organizational commitment and performance: A study on university employees). Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of HigherEducation and Science, 11(2), 348-359.
  • Arslan, Ş. (2014). Yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeyleri: Söke İlçesi örneği [Yüksek lisans tezi]. Okan University, İzmir.
  • Balay, R. (2014). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık (Organizational commitment in administrators and teachers). Pegem.
  • Balçık, E. (2018). Örgüt kültürü, psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler (Relationships between organizational culture, psychological empowerment and organizational commitment) [Yüksek lisans tezi]. Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Ballı, A., & Özgenel, M. (2021). Öğretmenlerin yaratıcı düşünme eğilimlerini etkileyen örgütsel bir faktör: Okul kültürü (An organizational factor that affects teachers' creative thinking dispositions: School culture). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(112), 36-50.
  • Bayram, L. (2005). Yönetimde yeni bir paradigma: Örgütsel bağlılık (A new paradigm in management: Organizational commitment). Sayıştay Dergisi, 59, 125-139.
  • Bayram, N. (2010). Yapısal eşitlik modellemesine giriş (Introduction to structural equation modeling). Ezgi.
  • Bozoğlu, G. (2011). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık açısından eğitim sektöründe Yalova ilinde karşılaştırmalı bir araştırma (A comparative research in the education sector in Yalova province in terms of organizational culture and organizational commitment) [Yüksek lisans tezi]. Yalova University, Yalova.
  • Büyüköztürk Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (Manual of data analysis for social sciences). Pegem.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2019). Bilimsel araştırma yöntemleri (Scientific research methods). Pegem.
  • Cameron, K. S., & Quinn, R. E. (2021). Örgüt kültürü örgütsel tanı ve değişim rekabetçi değerler modeli (Organizational culture, organizational diagnosis and change competitive values model) (M. K. Gülcan and N. Cemaloğlu, Trans. Ed.). Pegem.
  • Can, An. (2018). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi (Quantitative data analysis in scientific research process with SPSS). Pegem.
  • Ceylan, H., & Özgenel, M. (2021). Ortaokul öğrencilerinin okula bağlılıklarında önemli bir faktör: Okul kültürü (An important factor in secondary school students' commitment to school: School culture). Temel Eğitim Dergisi, 13, 32-46.
  • Cotton, K. (1996). School size, school climate, and student performance. School improvement research series (SIRS). Retrieved from https://education northwest.org/sites/default/files/SizeClimateandPerformance.pdf
  • Crispin, L. M. (2016). School size and student achievement: Doesone size fit all? Eastern Economic Journal, 42, 630–662.
  • Çeliktaş, Z. (2019). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık (Organizational culture and organizational commitment) [Yüksek lisans tezi). Beykent Üniversitesi, İstanbul.
  • Çetin Gürkan, G. (2006). Örgütsel bağlılık: Örgütsel iklimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve Trakya Üniversitesi’nde örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması (Organizational commitment: The effect of organizational climate on organizational commitment and investigating the relationship between organizational climate and organizational commitment at Trakya University) [Yüksek lisans tezi]. Trakya University, Edirne.
  • Çevik, A. ve Köse, A. (2017). Öğretmenlerin okul kültürü algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 6(2), 996-1014.
  • Çevik, M. S. (2017). Örgüt kültürünün yabancılaşma üzerindeki etkisi (The effect of organizational culture on alienation) [Yüksek lisans tezi]. Siirt University, Siirt.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL ıygulamaları (SPSS and LISREL applications for multivariate statistics for social sciences). Pegem.
  • Çöl, G., & Gül, H. (2005). Kişisel özelliklerin örgütsel bağlılık üzerine etkileri ve kamu üniversitelerinde bir uygulama (The effects of personal characteristics on organizational commitment and an application in public universities). Atatürk University İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 19(1), 291-306.
  • Dağlı, A., Elçiçek, Z., & Han, B. (2019). Örgütsel bağlılık ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması (The effects of personal characteristics on organizational commitment and an application in public universities. Adaptation of the organizational commitment scale into Turkish: A validity and reliability study). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(68), 1765-1777.
  • Demirçelik, E. (2017). Okul müdürlerinin liderlik stilleriyle öğretmenlerin örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişki (The relationship between school principals' leadership styles and teachers' perceptions of organizational cynicism and organizational commitment) [Doktora tezi]. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Demirtaş, Z. (2010). Okul kültürü ve öğrenci başarısı arasındaki ilişki (The relationship between school culture and student achievement). Eğitim ve Bilim, 35(158), 3-13.
  • Diker, O. (2014). Algılanan liderlik tarzları, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisinin turizm endüstrisinde incelenmesi (Examining the relationship between perceived leadership styles, organizational culture and organizational commitment in the tourism industry) [Doktora tezi]. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
  • Doğan, E. Ş. (2013). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık (Organizational culture and organizational commitment). Türkmen Kitabevi.
  • Elmas, B. (2019). Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyi ile örgüt kültürü arasındaki ilişki: İstanbul İli Küçükçekmece ilçesi örneği (The relationship between the burnout level of teachers working in secondary schools and organizational culture: The case of Küçükçekmece district of Istanbul) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Aydın University, İstanbul.
  • Erceylan, N. (2010). Yöneticilerin liderlik davranışlarının çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkileri ve bir araştırma (The effects of the leadership behaviors of the managers on the organizational commitment of the employees and a research) [Yüksek lisans tezi]. İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • Ergüç Şahan, B., & Özgenel, M. (2021). Pattern of the relationships between second school students' engagement to school and academic achievements and school effectiveness. The Journal of International EducationScience, 27(8), 86-103.
  • George, D., & Mallery, P. (2016). IBM SPSS Statistics 26 step by step: A simple guide and reference. Routledge.
  • Gezer, B. (2005). Okul kültürünün öğrenci başarısı üzerindeki etkileri (Effects of school culture on student achievement) [Yüksek lisans tezi]. Fırat University, Elazığ.
  • Güçlü, N. (2003). Örgüt kültürü (Organization culture). Gazi University Sosyal Bilimler Dergisi, 23(2), 61–85.
  • Güçlü, N., Yıldırım, K., & Daşcı, E. (2016). Güçlü ve zayıf kültürel özellikler açısından okul kültürünün incelenmesi. Uşak University Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 91-111.
  • Gülençer, M. (2017). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık ilişkisi: Osmangazi University sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde bir araştırma (The relationship between organizational culture and organizational commitment: A study in Osmangazi University health practice and research hospital) [Yüksek lisans tezi]. Bilecik Şeyh Edebali University, Bilecik.
  • Günal, Y. (2014). Etkili okul değişkenlerinin öğrenci başarısı ile ilişkisi ve okul hesap verebilirliği (The relationship of effective school variables with student achievement and school accountability) [Yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Güven, P. (2019). İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarının yordanmasında ana babanın akademik başarıya ilişkin beklentisi ve eğitime katılımının rolü (The role of parents' expectations of academic success and participation in education in predicting the academic achievement of primary and secondary school students) [Yüksek lisans tezi]. Kastamonu University, Kastamonu.
  • İra, N. & Şahin, S. (2011). Örgüt kültürü ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması (Validity and reliability study of organizational culture scale). Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 1-14.
  • Kalfa, Y. (2006). Okul büyüklüğünün kalite, verim ve öğrenci başarısına etkisi (The effect of school size on quality, efficiency and student achievement) [Yüksek lisans tezi]. Marmara University, İstanbul.
  • Karakoç, S. (2019). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisi: Çanakkale’deki mikro ve küçük ölçekli işletmeler üzerine bir araştırma (The effect of organizational culture on organizational commitment: A research on micro and small scale enterprises in Çanakkale) [Yüksel lisans tezi]. On Sekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Karakütük, K., & Tunç, B. (2004). Okul büyüklüğü-sınıf büyüklüğü (School size-class size). Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 9-22.
  • Karakütük, K., Tunc, B., Bülbül, T., Özdem, G., Tasdan, M., Çelikkaleli, Ö., & Bayram, A. (2014). Examining the relationship between school size and school climate in public high schools. Egitim ve Bilim, 39(171), 304-316.
  • Karakütük, K., Tunç, B., Güngör, S., Bülbül, T., & Özdem, G. (2006). The effect of school size on the sense of belonging, attendance, discipline and communication in school. International Perspectives on Education and Training. Athens: Published by Athens Institute for Education and Research, 457-472.
  • Kaya, Z. (2011). Koro eğitiminde yapılandırmacı yaklaşımın tutum, öz-yeterlik algısı ve akademik başarıya etkisi (The effect of the constructivist approach on attitude, self-efficacy perception and academic achievement in choir education) [Doktora tezi]. İnönü University, Malatya.
  • Kayış, E., & Gülcan, M. K. (2020). Cameron-Quinn örgüt kültürü tipleri ile yenilikçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi (Examining the relationship between Cameron-Quinn organizational culture types and innovation). ResearchStudies Anatolia Journal, 3(1), 95-106.
  • Keçeli-Kaysılı, B. (2008). Akademik başarının arttırılmasında aile katılımı (Family involvement in increasing academic success). Ankara University Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 9(1),69-83.
  • Köklü, N., Büyüköztürk, Ş., & Çokluk-Bökeoğlu, Ö. (2007). Sosyal bilimler için istatistik (Statistics for the social sciences). Pegem.
  • Köse, O. (2014). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir kamu kurumunda alan araştırması (Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment: A field study in a public institution) [Doktora tezi]. Sakarya University, Sakarya.
  • Manyas, S. (2018). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: İstanbul Üniversitesi çalışanları üzerine bir araştırma (The relationship between organizational culture and organizational commitment: A research on Istanbul University employees) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Gelişim University, İstanbul.
  • McMillen, B. J. (2004). School size, achievement, and achievementgaps. EducationPolicy Analysis Archives, 12(58), 1–24.
  • Meriç, Ç. (2018). İlkokullarda örgüt kültürü ve örgütsel yaratıcılık ilişkisinin yönetici ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi: Balıkesir ili örneği (Evaluation of the relationship between organizational culture and organizational creativity in primary schools based on the opinions of administrators and teachers: The case of Balıkesir province) [Yüksek lisans tezi]. Balıkesir University, Balıkesir.
  • Meyer, J. P., & Allen, N. J. (1991). A Three-component conceptualization of organizational commitment. Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.
  • Meyer, J. P., Allen, N. J., & Smith, C. A. (1993). Commitment to organizations and occupations: Extension and test of a three-component conceptualization. Journal of Applied Psychology, 78(4), 538.
  • Nathan, J., & Thao, S. (2007). Smaller, safer, saner successful schools. National Clearing house for Educational Facilities. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED539481.pdf
  • Negis Işık, A. (2010). Başarılı bir ilköğretim okulunda örgüt kültürü: Etnografik bir durum çalışması (Organizational culture in a successful primary school: an ethnographic case study) [Doktora tezi]. Selçuk University, Konya.
  • Olgungül, F. K. (2017). Örgütsel bağlılık ve çalışma süresi ilişkisi üzerine bir araştırma: Devlet ve özel ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenler örneği (A research on the relationship between organizational commitment and working time: The sample of teachers working in public and private secondary schools) [Doktora tezi]. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • O'Reilly, C., & Chatman, J. (1986). Organizational commitment and psychological attachment: The effects of compliance, identification, and internalization on prosocial behavior. Journal of Applied Psychology, 71(3), 492-499.
  • Otrar, M. (2006). Öğrenme stilleri ile yetenekler, akademik başarı ve ÖSS başarısı arasındaki ilişki (The relationship between learning styles and abilities, academic achievement and OSS success) [Doktora tezi]. Marmara University, İstanbul.
  • Öğülmüş, S., & Özdemir, S. (1995). Sınıf ve okul büyüklüğünün öğrenciler üzerindeki etkisi (The effect of class and school size on students). Eğitim Yönetimi, 2(2), 261-273.
  • Özcan, B (2011). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma (The relationship between organizational culture and organizational commitment: A research in the banking sector) [Yüksek lisans tezi]. Pamukkale University, Denizli.
  • Özen, Y., & Gül, A. (2007). Sosyal ve eğitim bilimi araştırmalarında evren örneklem sorunu (The population sampling problem in social and educational science research). Atatürk University Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 394-422.
  • Özgan, H., Külekçi, E., & Özkan, M. (2012). Analyzing of the relationships between organizational cynicism and organizational commitment of teaching staff. International Online Journal of Educational Sciences, 4(1), 196-205.
  • Özgenel, M. (2019). An antecedent of teacher performance: Occupational commitment. International Journal of Eurasian Education and Culture, 7, 100-126.
  • Özgenel, M. (2021). The effect of quality of life work on organizational commitment: A comparative analysis on school administrators and teachers. Ilkogretim Online, 20(1), 129-144.
  • Özgenel, M., & Bozkurt, B. N. (2019). Two factors predicting the academic success of high school students: Justice in classroom management and school engagement. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 25(3), 621-662.
  • Özgenel, M., & Çetin, M. (2021). Effects of Organizational cynicism occupational commitment and Organizational dissent on knowled geinertia. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 11(2), 365-389.
  • Özgenel, M., & Koç. M. H. (2020). An investigation on the relationship between teachers' occupational commitment and school effectiveness. International Journal of Eurasian Education and Culture, 8, 494-530.
  • Özgenel, M., Canpolat, Ö., & Yağan, E. (2020). School culture as a tool for the development of occupational commitment. İnsan ve Toplum, 10(3), 28-56.
  • Özgenel, M., Dursun, I. E., Yıldız, B. B., & Mert, P. (2021). School culture’s impact on school effectiveness and performance: Comparison of teachers’ and administrators’ views. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, 12(24), 245-273.
  • Özgenel, M., Parlar, H., Ataç, M. Ataç, İ. & Ataç, H. D. (2021). Covid-19 sürecinde örgütsel bağlılık: Öğretmenler üzerine ilişkisel bir analiz (Organizational commitment in the covid-19 process: A relational analysis on teachers). Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 12(2), 805-819.
  • Özgüler, N. (2014). İlk ve ortaokullarda okul büyüklüğünün bazı değişkenler açısından incelenmesi (Examination of school size in terms of some variables in primary and secondary schools) [Yüksek lisans tezi]. Zirve University, Gaziantep.
  • Özgüler, N. (2019). Okul büyüklüğünün bazı değişkenler açısından incelenmesi (Examination of school size in terms of some variables). Journal of Institute of Economic Development and SocialResearches, 5(16), 21-32.
  • Özkal, N., & Çetingöz, D. (2006). Akademik başarı, cinsiyet, tutum ve öğrenme stratejilerinin kullanımı (Academic achievement, gender, attitude and use of learning strategies). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 46, 259-275.
  • Özkan, S. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel bağlılığı ve iş değerleri (Organizational commitment and work values of primary school teachers) [Yüksek lisans tezi]. Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Öztürk, N. (2015). Eğitim örgütlerinde örgüt kültürü ve öğretmen liderliği: Lider-üye etkileşiminin aracılık rolü (Organizational culture and teacher leadership in educational organizations: The mediating role of leader-member interaction) [Doktora tezi]. Gaziantep University, Gaziantep.
  • Parseyhan, B. G. (2014). Etkileşimci ve dönüşümcü liderlik davranışları ile örgütsel bağlılık ilişkisinde örgüt kültürünün rolü: Sağlık kuruluşunda bir uygulama (The role of organizational culture in the relationship between transactional and transformational leadership behaviors and organizational commitment: An application in a health institution) [Doktora tezi]. İstanbul Aydın University, İstanbul.
  • Pehlivan, B., & Özgenel, M. (2020). Examination of the relationship between school climate perceptions of students in different high schools and their attachment to school and academic success. TAY Journal, 4(2), 152-166.
  • Reimer Jones, K., & Ezeife, A. N. (2011). School size as a factor in the academic achievement of elementary school students. Psychology, 2(8), 859–868
  • Sarıer, Y. (2016). Türkiye’de öğrencilerin akademik başarısını etkileyen faktörler: Bir meta-analiz çalışması (Factors affecting the academic success of students in Turkey: a meta-analysis study). Hacettepe University Eğitim Fakültesi Dergisi, 1-19.
  • Schein, H, E. (1990). Organizational culture. AmericanPsychologist, 45(2), 109-119.
  • Suna, H. E., Özer, M., Şensoy, S., Gür, B. S., Gelbal, S., & Aşkar, P. (2021). Türkiye’de akademik başarının belirleyicileri. Journal of Economy Culture and Society, 64, 143-162.
  • Şimşek, A. (2014). Örgüt kültürü: Kuramsal bir bakış (Organizational culture: A theoretical perspective). Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(1), 14-22.
  • Şişman, M. (2014). Kültürler ve örgütler (Cultures and organizations). Pegem.
  • Terzi, A. R. (2005). İlköğretim okularında örgüt kültürü (Organizational culture in primary schools). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 43, 423-442.
  • Terzi, Y. (2019). Anket, güvenilirlik–geçerlilik analizi (Survey, reliability-validity analysis). https://personel.omu.edu.tr/docs/ders_dokumanlari/1030_32625_1500.pdf
  • Tutar, H. (2017). Örgüt kültürü (Organization culture). Detay Yayıncılık.
  • Türkkan, E. (2017). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi; İstanbul Ticaret Üniversitesi personeli örneği (Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment: The sample of Istanbul Commerce University staff) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Ticaret University, İstanbul.
  • Usta, G., & Şimşek, A. S. (2014). Okul büyüklüğü ile öğrenci başarısı arasındaki ilişkide okul özelliklerinin aracılık etkisi: PISA 2012 Türkiye (The mediating effect of school characteristics on the relationship between school size and student achievement: PISA 2012 Turkey). IV. Ulusal Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresi.
  • Uzun, İ. (2020). Büyükşehir belediye çalışanlarının örgüt kültürü ve örgütsel bağlılıklarının araştırılması: Karşılıklı bir analiz (Investigation of organizational culture and organizational commitment of metropolitan municipality employees: A mutual analysis) [Yüksek lisans tezi]. Bandırma On Yedi Eylül University, Balıkesir.
  • Ünlü, U. (2019). Örgüt kültürünün ve terfi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi (The effect of organizational culture and promotion practices on organizational commitment). Türkmen Kitabevi.
  • Yabaş, D. (2008). Farklılaştırılmış öğretim tasarımının öğrencilerin özyeterlik algıları, bilişüstü becerileri ve akademik başarılarına etkisinin incelenmesi (Investigation of the effect of differentiated instructional design on students' self-efficacy perceptions, metacognitive skills and academic achievement) [Yüksek lisans tezi]. Yıldız Teknik University, İstanbul.
  • Yahyagil, M. (2004). Denison örgüt kültürü ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik çalışması: Ampirik bir uygulama (Validity and reliability study of Denison organizational culture measurement tool: An empirical application). Yönetim Dergisi, 47, 53-76.
  • Yenidünya, A. (2005). Lise öğrencilerinde rekabetçi tutum, benlik saygısı ve akademik başarı ilişkisi (The relationship between competitive attitude, self-esteem and academic achievement in high school students) [Yüksek lisans tezi]. Marmara University, İstanbul.
  • Yetim, Z. (2015). İlköğretim kurumlarında dağıtımcı liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki (Seydikemer örneği) (The relationship between distributed leadership and organizational commitment in primary education institutions (Seydikemer example)) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.
  • Yılmaz, Y. (2018). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisinin kamu kurumlarında incelenmesi: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı örneği (Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment in public institutions: The case of Istanbul Tax Office) [Yüksek lisans tezi]. Nişantaşı University, İstanbul.
  • Yüksel, S., Özgenel, M., & Bilgivar, O. O. (2022). Okul müdürlerinin kullandıkları çatışma çözme stratejileri ile öğretmenlerin motivasyonları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Examining the relationship between the conflict resolution strategies used by school principals and teachers' motivation and organizational commitment). TEBD, 20(3), 787-805. https://doi.org/10.37217/tebd.1104856

The Pattern of Relationships Between School Size, School Culture, and Teachers' Organizational Commitment and Students' Academic

Year 2023, Volume: 12 Issue: 3, 1474 - 1501, 30.09.2023
https://doi.org/10.15869/itobiad.1270644

Abstract

The main goal of schools is to establish students in cognitive, affective and physical areas. In general, the academic success of the students is taken into consideration as the cognitive domain output. This research sought to figure out whether there was a connection between the size of the school, the teachers' organizational commitment, the school culture, and the students' academic success. Additionally, it aims to figure out the impact of school culture, instructors' organizational commitment, and school size on secondary and highschool students' academic progress. The relational survey model was used to run the research. A total of 445 secondary and high school teachers made up the research's sample. The Teacher Information Form, Organizational Culture Scale, and Organizational Commitment Scale were used to gather data. The average scores on the High School Pass Test (HSPT [LGS]) for secondary school students and the Basic Talent Exam (BTE [TYT]) for high school students were used to measure academic success. The student size of the schools for which data was collected was taken as the size of the school. The data were analyzed by performing correlation and regression analysis. According to the findings, it has been determined that there is a significant relationship between school culture and teachers' organizational commitment, school size and academic success of students in different directions and levels. While teachers' organizational commitment is positively affected by the school culture, it is negatively affected by the size of the school. Although the effect of teachers' organizational commitment on students' academic success is positive, it is at a low level. School culture, teachers' organizational commitment and school size together significantly predict the academic success of students.

Supporting Institution

No

Project Number

No

Thanks

NO

References

  • Ağıroğlu Bakır, A. (2013). Öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkinin analizi (Analysis of the relationship between teachers' perceptions of shared leadership and organizational commitment) [Doktora tezi]. İnönü University, Malatya.
  • Akay, E. (2017). Ortaokul öğrencilerinin TEOG başarısına etki eden faktörlerin çok düzeyli analizi (Multilevel analysis of factors affecting secondary school students' TEOG success) [Doktora tezi]. Eskişehir Osmangazi University, Eskişehir.
  • Akkalkan, H. (2009). Ankara ili Çankaya ilçesinde okul büyüklüğünün öğrencilerin akademik başarısı, okula devamı ve disiplini ile ilişkisi (The relationship between school size and students' academic success, school attendance and discipline in Çankaya district of Ankara province) [Yüksek lisans tezi]. Ankara University, Ankara.
  • Aktan, S. (2012). Öğrencilerin akademik başarısı, öz düzenleme becerisi, motivasyonu ve öğretmenlerin öğretim stilleri arasındaki ilişki (The relationship between students' academic achievement, self-regulation skills, motivation and teachers' teaching styles) [Doktora tezi]. Balıkesir University, Balıkesir.
  • Alireisoğlu, A. (2020). Liderlik stilinin ve liderlik yoğunluğunun örgüt kültürüne etkisinin incelenmesi (Investigation of the effect of leadership style and leadership intensity on organizational culture) [Doktora tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
  • Allen, N. J., & Meyer, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  • Altun E., & Özgenel M. (2021). Örgütsel imajın örgütsel bağlılığa ve performansa etkisi: Üniversite çalışanları üzerine bir inceleme (The effect of organizational image on organizational commitment and performance: A study on university employees). Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of HigherEducation and Science, 11(2), 348-359.
  • Arslan, Ş. (2014). Yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeyleri: Söke İlçesi örneği [Yüksek lisans tezi]. Okan University, İzmir.
  • Balay, R. (2014). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık (Organizational commitment in administrators and teachers). Pegem.
  • Balçık, E. (2018). Örgüt kültürü, psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler (Relationships between organizational culture, psychological empowerment and organizational commitment) [Yüksek lisans tezi]. Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Ballı, A., & Özgenel, M. (2021). Öğretmenlerin yaratıcı düşünme eğilimlerini etkileyen örgütsel bir faktör: Okul kültürü (An organizational factor that affects teachers' creative thinking dispositions: School culture). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(112), 36-50.
  • Bayram, L. (2005). Yönetimde yeni bir paradigma: Örgütsel bağlılık (A new paradigm in management: Organizational commitment). Sayıştay Dergisi, 59, 125-139.
  • Bayram, N. (2010). Yapısal eşitlik modellemesine giriş (Introduction to structural equation modeling). Ezgi.
  • Bozoğlu, G. (2011). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık açısından eğitim sektöründe Yalova ilinde karşılaştırmalı bir araştırma (A comparative research in the education sector in Yalova province in terms of organizational culture and organizational commitment) [Yüksek lisans tezi]. Yalova University, Yalova.
  • Büyüköztürk Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (Manual of data analysis for social sciences). Pegem.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2019). Bilimsel araştırma yöntemleri (Scientific research methods). Pegem.
  • Cameron, K. S., & Quinn, R. E. (2021). Örgüt kültürü örgütsel tanı ve değişim rekabetçi değerler modeli (Organizational culture, organizational diagnosis and change competitive values model) (M. K. Gülcan and N. Cemaloğlu, Trans. Ed.). Pegem.
  • Can, An. (2018). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi (Quantitative data analysis in scientific research process with SPSS). Pegem.
  • Ceylan, H., & Özgenel, M. (2021). Ortaokul öğrencilerinin okula bağlılıklarında önemli bir faktör: Okul kültürü (An important factor in secondary school students' commitment to school: School culture). Temel Eğitim Dergisi, 13, 32-46.
  • Cotton, K. (1996). School size, school climate, and student performance. School improvement research series (SIRS). Retrieved from https://education northwest.org/sites/default/files/SizeClimateandPerformance.pdf
  • Crispin, L. M. (2016). School size and student achievement: Doesone size fit all? Eastern Economic Journal, 42, 630–662.
  • Çeliktaş, Z. (2019). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık (Organizational culture and organizational commitment) [Yüksek lisans tezi). Beykent Üniversitesi, İstanbul.
  • Çetin Gürkan, G. (2006). Örgütsel bağlılık: Örgütsel iklimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve Trakya Üniversitesi’nde örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması (Organizational commitment: The effect of organizational climate on organizational commitment and investigating the relationship between organizational climate and organizational commitment at Trakya University) [Yüksek lisans tezi]. Trakya University, Edirne.
  • Çevik, A. ve Köse, A. (2017). Öğretmenlerin okul kültürü algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 6(2), 996-1014.
  • Çevik, M. S. (2017). Örgüt kültürünün yabancılaşma üzerindeki etkisi (The effect of organizational culture on alienation) [Yüksek lisans tezi]. Siirt University, Siirt.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL ıygulamaları (SPSS and LISREL applications for multivariate statistics for social sciences). Pegem.
  • Çöl, G., & Gül, H. (2005). Kişisel özelliklerin örgütsel bağlılık üzerine etkileri ve kamu üniversitelerinde bir uygulama (The effects of personal characteristics on organizational commitment and an application in public universities). Atatürk University İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 19(1), 291-306.
  • Dağlı, A., Elçiçek, Z., & Han, B. (2019). Örgütsel bağlılık ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması (The effects of personal characteristics on organizational commitment and an application in public universities. Adaptation of the organizational commitment scale into Turkish: A validity and reliability study). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(68), 1765-1777.
  • Demirçelik, E. (2017). Okul müdürlerinin liderlik stilleriyle öğretmenlerin örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişki (The relationship between school principals' leadership styles and teachers' perceptions of organizational cynicism and organizational commitment) [Doktora tezi]. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Demirtaş, Z. (2010). Okul kültürü ve öğrenci başarısı arasındaki ilişki (The relationship between school culture and student achievement). Eğitim ve Bilim, 35(158), 3-13.
  • Diker, O. (2014). Algılanan liderlik tarzları, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisinin turizm endüstrisinde incelenmesi (Examining the relationship between perceived leadership styles, organizational culture and organizational commitment in the tourism industry) [Doktora tezi]. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
  • Doğan, E. Ş. (2013). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık (Organizational culture and organizational commitment). Türkmen Kitabevi.
  • Elmas, B. (2019). Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyi ile örgüt kültürü arasındaki ilişki: İstanbul İli Küçükçekmece ilçesi örneği (The relationship between the burnout level of teachers working in secondary schools and organizational culture: The case of Küçükçekmece district of Istanbul) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Aydın University, İstanbul.
  • Erceylan, N. (2010). Yöneticilerin liderlik davranışlarının çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkileri ve bir araştırma (The effects of the leadership behaviors of the managers on the organizational commitment of the employees and a research) [Yüksek lisans tezi]. İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • Ergüç Şahan, B., & Özgenel, M. (2021). Pattern of the relationships between second school students' engagement to school and academic achievements and school effectiveness. The Journal of International EducationScience, 27(8), 86-103.
  • George, D., & Mallery, P. (2016). IBM SPSS Statistics 26 step by step: A simple guide and reference. Routledge.
  • Gezer, B. (2005). Okul kültürünün öğrenci başarısı üzerindeki etkileri (Effects of school culture on student achievement) [Yüksek lisans tezi]. Fırat University, Elazığ.
  • Güçlü, N. (2003). Örgüt kültürü (Organization culture). Gazi University Sosyal Bilimler Dergisi, 23(2), 61–85.
  • Güçlü, N., Yıldırım, K., & Daşcı, E. (2016). Güçlü ve zayıf kültürel özellikler açısından okul kültürünün incelenmesi. Uşak University Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 91-111.
  • Gülençer, M. (2017). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık ilişkisi: Osmangazi University sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde bir araştırma (The relationship between organizational culture and organizational commitment: A study in Osmangazi University health practice and research hospital) [Yüksek lisans tezi]. Bilecik Şeyh Edebali University, Bilecik.
  • Günal, Y. (2014). Etkili okul değişkenlerinin öğrenci başarısı ile ilişkisi ve okul hesap verebilirliği (The relationship of effective school variables with student achievement and school accountability) [Yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Güven, P. (2019). İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarının yordanmasında ana babanın akademik başarıya ilişkin beklentisi ve eğitime katılımının rolü (The role of parents' expectations of academic success and participation in education in predicting the academic achievement of primary and secondary school students) [Yüksek lisans tezi]. Kastamonu University, Kastamonu.
  • İra, N. & Şahin, S. (2011). Örgüt kültürü ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması (Validity and reliability study of organizational culture scale). Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 1-14.
  • Kalfa, Y. (2006). Okul büyüklüğünün kalite, verim ve öğrenci başarısına etkisi (The effect of school size on quality, efficiency and student achievement) [Yüksek lisans tezi]. Marmara University, İstanbul.
  • Karakoç, S. (2019). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisi: Çanakkale’deki mikro ve küçük ölçekli işletmeler üzerine bir araştırma (The effect of organizational culture on organizational commitment: A research on micro and small scale enterprises in Çanakkale) [Yüksel lisans tezi]. On Sekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Karakütük, K., & Tunç, B. (2004). Okul büyüklüğü-sınıf büyüklüğü (School size-class size). Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 9-22.
  • Karakütük, K., Tunc, B., Bülbül, T., Özdem, G., Tasdan, M., Çelikkaleli, Ö., & Bayram, A. (2014). Examining the relationship between school size and school climate in public high schools. Egitim ve Bilim, 39(171), 304-316.
  • Karakütük, K., Tunç, B., Güngör, S., Bülbül, T., & Özdem, G. (2006). The effect of school size on the sense of belonging, attendance, discipline and communication in school. International Perspectives on Education and Training. Athens: Published by Athens Institute for Education and Research, 457-472.
  • Kaya, Z. (2011). Koro eğitiminde yapılandırmacı yaklaşımın tutum, öz-yeterlik algısı ve akademik başarıya etkisi (The effect of the constructivist approach on attitude, self-efficacy perception and academic achievement in choir education) [Doktora tezi]. İnönü University, Malatya.
  • Kayış, E., & Gülcan, M. K. (2020). Cameron-Quinn örgüt kültürü tipleri ile yenilikçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi (Examining the relationship between Cameron-Quinn organizational culture types and innovation). ResearchStudies Anatolia Journal, 3(1), 95-106.
  • Keçeli-Kaysılı, B. (2008). Akademik başarının arttırılmasında aile katılımı (Family involvement in increasing academic success). Ankara University Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 9(1),69-83.
  • Köklü, N., Büyüköztürk, Ş., & Çokluk-Bökeoğlu, Ö. (2007). Sosyal bilimler için istatistik (Statistics for the social sciences). Pegem.
  • Köse, O. (2014). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir kamu kurumunda alan araştırması (Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment: A field study in a public institution) [Doktora tezi]. Sakarya University, Sakarya.
  • Manyas, S. (2018). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: İstanbul Üniversitesi çalışanları üzerine bir araştırma (The relationship between organizational culture and organizational commitment: A research on Istanbul University employees) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Gelişim University, İstanbul.
  • McMillen, B. J. (2004). School size, achievement, and achievementgaps. EducationPolicy Analysis Archives, 12(58), 1–24.
  • Meriç, Ç. (2018). İlkokullarda örgüt kültürü ve örgütsel yaratıcılık ilişkisinin yönetici ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi: Balıkesir ili örneği (Evaluation of the relationship between organizational culture and organizational creativity in primary schools based on the opinions of administrators and teachers: The case of Balıkesir province) [Yüksek lisans tezi]. Balıkesir University, Balıkesir.
  • Meyer, J. P., & Allen, N. J. (1991). A Three-component conceptualization of organizational commitment. Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.
  • Meyer, J. P., Allen, N. J., & Smith, C. A. (1993). Commitment to organizations and occupations: Extension and test of a three-component conceptualization. Journal of Applied Psychology, 78(4), 538.
  • Nathan, J., & Thao, S. (2007). Smaller, safer, saner successful schools. National Clearing house for Educational Facilities. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED539481.pdf
  • Negis Işık, A. (2010). Başarılı bir ilköğretim okulunda örgüt kültürü: Etnografik bir durum çalışması (Organizational culture in a successful primary school: an ethnographic case study) [Doktora tezi]. Selçuk University, Konya.
  • Olgungül, F. K. (2017). Örgütsel bağlılık ve çalışma süresi ilişkisi üzerine bir araştırma: Devlet ve özel ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenler örneği (A research on the relationship between organizational commitment and working time: The sample of teachers working in public and private secondary schools) [Doktora tezi]. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • O'Reilly, C., & Chatman, J. (1986). Organizational commitment and psychological attachment: The effects of compliance, identification, and internalization on prosocial behavior. Journal of Applied Psychology, 71(3), 492-499.
  • Otrar, M. (2006). Öğrenme stilleri ile yetenekler, akademik başarı ve ÖSS başarısı arasındaki ilişki (The relationship between learning styles and abilities, academic achievement and OSS success) [Doktora tezi]. Marmara University, İstanbul.
  • Öğülmüş, S., & Özdemir, S. (1995). Sınıf ve okul büyüklüğünün öğrenciler üzerindeki etkisi (The effect of class and school size on students). Eğitim Yönetimi, 2(2), 261-273.
  • Özcan, B (2011). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma (The relationship between organizational culture and organizational commitment: A research in the banking sector) [Yüksek lisans tezi]. Pamukkale University, Denizli.
  • Özen, Y., & Gül, A. (2007). Sosyal ve eğitim bilimi araştırmalarında evren örneklem sorunu (The population sampling problem in social and educational science research). Atatürk University Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 394-422.
  • Özgan, H., Külekçi, E., & Özkan, M. (2012). Analyzing of the relationships between organizational cynicism and organizational commitment of teaching staff. International Online Journal of Educational Sciences, 4(1), 196-205.
  • Özgenel, M. (2019). An antecedent of teacher performance: Occupational commitment. International Journal of Eurasian Education and Culture, 7, 100-126.
  • Özgenel, M. (2021). The effect of quality of life work on organizational commitment: A comparative analysis on school administrators and teachers. Ilkogretim Online, 20(1), 129-144.
  • Özgenel, M., & Bozkurt, B. N. (2019). Two factors predicting the academic success of high school students: Justice in classroom management and school engagement. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 25(3), 621-662.
  • Özgenel, M., & Çetin, M. (2021). Effects of Organizational cynicism occupational commitment and Organizational dissent on knowled geinertia. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 11(2), 365-389.
  • Özgenel, M., & Koç. M. H. (2020). An investigation on the relationship between teachers' occupational commitment and school effectiveness. International Journal of Eurasian Education and Culture, 8, 494-530.
  • Özgenel, M., Canpolat, Ö., & Yağan, E. (2020). School culture as a tool for the development of occupational commitment. İnsan ve Toplum, 10(3), 28-56.
  • Özgenel, M., Dursun, I. E., Yıldız, B. B., & Mert, P. (2021). School culture’s impact on school effectiveness and performance: Comparison of teachers’ and administrators’ views. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, 12(24), 245-273.
  • Özgenel, M., Parlar, H., Ataç, M. Ataç, İ. & Ataç, H. D. (2021). Covid-19 sürecinde örgütsel bağlılık: Öğretmenler üzerine ilişkisel bir analiz (Organizational commitment in the covid-19 process: A relational analysis on teachers). Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 12(2), 805-819.
  • Özgüler, N. (2014). İlk ve ortaokullarda okul büyüklüğünün bazı değişkenler açısından incelenmesi (Examination of school size in terms of some variables in primary and secondary schools) [Yüksek lisans tezi]. Zirve University, Gaziantep.
  • Özgüler, N. (2019). Okul büyüklüğünün bazı değişkenler açısından incelenmesi (Examination of school size in terms of some variables). Journal of Institute of Economic Development and SocialResearches, 5(16), 21-32.
  • Özkal, N., & Çetingöz, D. (2006). Akademik başarı, cinsiyet, tutum ve öğrenme stratejilerinin kullanımı (Academic achievement, gender, attitude and use of learning strategies). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 46, 259-275.
  • Özkan, S. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel bağlılığı ve iş değerleri (Organizational commitment and work values of primary school teachers) [Yüksek lisans tezi]. Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Öztürk, N. (2015). Eğitim örgütlerinde örgüt kültürü ve öğretmen liderliği: Lider-üye etkileşiminin aracılık rolü (Organizational culture and teacher leadership in educational organizations: The mediating role of leader-member interaction) [Doktora tezi]. Gaziantep University, Gaziantep.
  • Parseyhan, B. G. (2014). Etkileşimci ve dönüşümcü liderlik davranışları ile örgütsel bağlılık ilişkisinde örgüt kültürünün rolü: Sağlık kuruluşunda bir uygulama (The role of organizational culture in the relationship between transactional and transformational leadership behaviors and organizational commitment: An application in a health institution) [Doktora tezi]. İstanbul Aydın University, İstanbul.
  • Pehlivan, B., & Özgenel, M. (2020). Examination of the relationship between school climate perceptions of students in different high schools and their attachment to school and academic success. TAY Journal, 4(2), 152-166.
  • Reimer Jones, K., & Ezeife, A. N. (2011). School size as a factor in the academic achievement of elementary school students. Psychology, 2(8), 859–868
  • Sarıer, Y. (2016). Türkiye’de öğrencilerin akademik başarısını etkileyen faktörler: Bir meta-analiz çalışması (Factors affecting the academic success of students in Turkey: a meta-analysis study). Hacettepe University Eğitim Fakültesi Dergisi, 1-19.
  • Schein, H, E. (1990). Organizational culture. AmericanPsychologist, 45(2), 109-119.
  • Suna, H. E., Özer, M., Şensoy, S., Gür, B. S., Gelbal, S., & Aşkar, P. (2021). Türkiye’de akademik başarının belirleyicileri. Journal of Economy Culture and Society, 64, 143-162.
  • Şimşek, A. (2014). Örgüt kültürü: Kuramsal bir bakış (Organizational culture: A theoretical perspective). Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(1), 14-22.
  • Şişman, M. (2014). Kültürler ve örgütler (Cultures and organizations). Pegem.
  • Terzi, A. R. (2005). İlköğretim okularında örgüt kültürü (Organizational culture in primary schools). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 43, 423-442.
  • Terzi, Y. (2019). Anket, güvenilirlik–geçerlilik analizi (Survey, reliability-validity analysis). https://personel.omu.edu.tr/docs/ders_dokumanlari/1030_32625_1500.pdf
  • Tutar, H. (2017). Örgüt kültürü (Organization culture). Detay Yayıncılık.
  • Türkkan, E. (2017). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi; İstanbul Ticaret Üniversitesi personeli örneği (Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment: The sample of Istanbul Commerce University staff) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Ticaret University, İstanbul.
  • Usta, G., & Şimşek, A. S. (2014). Okul büyüklüğü ile öğrenci başarısı arasındaki ilişkide okul özelliklerinin aracılık etkisi: PISA 2012 Türkiye (The mediating effect of school characteristics on the relationship between school size and student achievement: PISA 2012 Turkey). IV. Ulusal Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresi.
  • Uzun, İ. (2020). Büyükşehir belediye çalışanlarının örgüt kültürü ve örgütsel bağlılıklarının araştırılması: Karşılıklı bir analiz (Investigation of organizational culture and organizational commitment of metropolitan municipality employees: A mutual analysis) [Yüksek lisans tezi]. Bandırma On Yedi Eylül University, Balıkesir.
  • Ünlü, U. (2019). Örgüt kültürünün ve terfi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi (The effect of organizational culture and promotion practices on organizational commitment). Türkmen Kitabevi.
  • Yabaş, D. (2008). Farklılaştırılmış öğretim tasarımının öğrencilerin özyeterlik algıları, bilişüstü becerileri ve akademik başarılarına etkisinin incelenmesi (Investigation of the effect of differentiated instructional design on students' self-efficacy perceptions, metacognitive skills and academic achievement) [Yüksek lisans tezi]. Yıldız Teknik University, İstanbul.
  • Yahyagil, M. (2004). Denison örgüt kültürü ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik çalışması: Ampirik bir uygulama (Validity and reliability study of Denison organizational culture measurement tool: An empirical application). Yönetim Dergisi, 47, 53-76.
  • Yenidünya, A. (2005). Lise öğrencilerinde rekabetçi tutum, benlik saygısı ve akademik başarı ilişkisi (The relationship between competitive attitude, self-esteem and academic achievement in high school students) [Yüksek lisans tezi]. Marmara University, İstanbul.
  • Yetim, Z. (2015). İlköğretim kurumlarında dağıtımcı liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki (Seydikemer örneği) (The relationship between distributed leadership and organizational commitment in primary education institutions (Seydikemer example)) [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.
  • Yılmaz, Y. (2018). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisinin kamu kurumlarında incelenmesi: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı örneği (Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment in public institutions: The case of Istanbul Tax Office) [Yüksek lisans tezi]. Nişantaşı University, İstanbul.
  • Yüksel, S., Özgenel, M., & Bilgivar, O. O. (2022). Okul müdürlerinin kullandıkları çatışma çözme stratejileri ile öğretmenlerin motivasyonları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Examining the relationship between the conflict resolution strategies used by school principals and teachers' motivation and organizational commitment). TEBD, 20(3), 787-805. https://doi.org/10.37217/tebd.1104856
There are 101 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Other Fields of Education
Journal Section Articles
Authors

Ertuğrul Güler 0000-0002-6434-2814

Mustafa Özgenel 0000-0002-7276-4865

Project Number No
Early Pub Date September 21, 2023
Publication Date September 30, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Güler, E., & Özgenel, M. (2023). The Pattern of Relationships Between School Size, School Culture, and Teachers’ Organizational Commitment and Students’ Academic. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 12(3), 1474-1501. https://doi.org/10.15869/itobiad.1270644

Journal of the Human and Social Science Researches is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).