This study examined the effect of epibrassinolide (eBL) on senescence occurring in cotyledons of sunflower (
Helianthus annuus L.) seedlings, which were kept in vertical and horizontal positions. 10-11 M and 10-9 M eBL and 2,3,5-triiodobenzoic acid (TIBA), an inhibitor of auxin transport, were sprayed to the 14 days old seedlings. From the 15th day on, some of the seedlings from the control and the experimental groups were kept in a horizontal position, and senescence process of the cotyledons of these seedlings was observed. Applications of eBL (especially 10-9
M) were found to have induced senescence both in horizontally and vertically positioned plants. When it was applied with TIBA, a marked delay of senescence was noted in the lower cotyledons of the horizontally positioned plants. Total chlorophyll and protein amounts and peroxidase activity were determined. In case brassinosteroids are applied with TIBA, they do not affect senescence, implying that they accelerate senescence in the presence of auxin. Since auxin is distributed asymmetrically, eBL and auxin accumulated in the lower cotyledons may lead to accelerated senescence. This study showed that eBL and auxin may act as a senescence signal in the vertically and horizontally positioned seedlings, and earlier death of the lower cotyledons than the upper ones may be a result of asymmetrical auxin distribution. In this study, it was revealed that promoting effect of eBL on senescence occured only in the presence of auxin.
Keywords:
eBL – Epibrassinolide, TIBA - 2,3,5-triiodobensoic acid, Auxin, Senescence, Sunflower (Helianthus annuus
L.).
*Corresponding Author:
Serap Sağlam-Çağ (e-mail:sercag@istanbul.edu.tr)
(Received: 13.09.2012 Accepted: 04.03.2013)
eBL – Epibrassinolide TIBA - 2 3 5-triiodobensoic acid Auxin Senescence Sunflower (Helianthus annuus L.).
Bu çalışmada vertikal ve horizontal konumdaki Helianthus annuus L. fidelerinin kotiledonlarında meydana gelen senesens üzerine epibrassinolid (eBL) in etkisi incelendi. 14 günlük fidelere 10 M ile M eBL ve oksin taşınma inhibitörü olan 2,3,5- triiyodobenzoik asit (TIBA) çözeltileri püskürtüldü. 15. günde kontrol ve deney grubu bitkilerinin bir kısmı yan yatırılıp horizontal konuma getirilerek bu bitkilerin kotiledonlarının senesens süreci takip edildi. eBL uygulamalarının (özellikle 10 M) vertikal ve horizontal konumdaki bitkilerde senesensi teşvik ettiği, TIBA ile birlikte uygulanması halinde ise özellikle horizontal konumdaki bitkilerin alt kotiledonlarında senesensin geciktiği gözlendi. Bu gözlemler total klorofil ve protein içerikleri ile peroksidaz aktivitesi ölçülerek desteklendi. Brassinosteroidler, TIBA (oksin taşınma inhibitörü) ile beraber uygulanması durumunda senesens üzerine tek başına etki etmeyip ancak oksin varlığında senesensi hızlandırdı. Yatay durumda bırakılan fidelerin gövdelerinde asimetrik dağılım gösteren ve alt kotiledonda daha fazla biriken oksin eBL ile birlikte senesensi hızlandırabilmektedir. Bu araştırmada, vertikal ve horizontal durumda bırakılan fidelerde, eBL ve oksinin birlikte senesens sinyali gibi davranabileceği, alt kotiledonun üst kotiledondan önce ölmesinin asimetrik oksin dağılımından kaynaklanabileceği gösterildi. Bu çalışmada,eBL’nin senesens üzerine teşvik edici etkisinin ancak oksin varlığında gerçekleştiği ortaya konmuştur.
eBL-Epibrassinolide TIBA-2 3 5-triiyodobenzoik asit Oksin Senesens Ayçiçeği (Helianthus annuus L.)
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 7, 2013 |
Submission Date | November 7, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 72 Issue: 1 |