Bu çalışmada, sigorta ettirenin prim ödeme borcu, borçlu, alacaklı, ifa yeri ve zamanı yönlerinden incelenmiş olup ayrıca temerrüde ilişkin sonuçları tespit edebilmek için sigorta sözleşmesinin ifa süresi ve karşılık ilişkisi bakımından nitelendirilmiştir. Bu çerçevede yetkisiz olarak sigorta ettireni temsil edenin hukuki sorumluluğunun da incelenmesine gerek görülmüş ve esasen kanunen öngörülmüş culpa in contrahendo esasına dayalı götürü bir tazminatın öngörüldüğü sonucuna varılmıştır. Diğer yandan, poliçenin tesliminin de prim ödeme borcunun muacceliyeti için bir koşul olmadığı, sigorta ettirene defi hakkı sağladığı kanısına ulaşılmıştır. Nitelendirmenin ardından temerrüdün genel olarak koşul ve sonuçlarına değinilmiş ve Türk Ticaret Kanunu’ndaki temerrüde ilişkin hükümlerin bağlayıcılığı değerlendirilmiştir. Daha sonra, sigorta himayesinin başlangıcından sonraki ve önceki döneme göre TTK m. 1434 hükmünde yer alan sonuçlar açıklanmıştır. Son olarak tam iki taraflı sözleşmelere ilişkin hükümlere tabi tutulan bir sözleşme olarak sigorta sözleşmesinde ödemezlik definin uygulama alanı bulacağı hususu vurgulanmıştır.
Sigorta sözleşmesi Prim ödeme borcu Sigorta ettirenin temerrüdü Ödemezlik defi Temerrüdün sonuçları
This paper examines the policyholder's obligation to pay premium, within the context of the concepts of debtor, creditor, place of performance and timing of performance, in addition to the characterizing of an insurance agreement with respect to the performance period and its synallagmatic nature, so as to determine the consequences relating to default. In this respect, the examination of an unauthorized representative's legal liability, who acts on behalf of the policyholder, was necessary and a conclusion has been reached with respect to it that an obligation to compensate in lump sum is foreseen. In addition, it concludes that the delivery of the policy does not constitute a condition for the obligation to pay premium to become due and payable and that such grants the policyholder a right of defense. Following the characterization, the conditions and consequences of default have been outlined in general. Thereafter, the consequences contained in Article 1434 of the Turkish Commercial Code in accordance with the period that corresponds to before and after the commencement of insurance coverage have been explained. Finally, it has been emphasized that the non-payment exception is applicable.
Insurance contract Obligation to pay the premiums Default of policyholder Exception of non-performance Consequences of the default
Journal Section | Private Law |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 75 Issue: 1 |