Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele

Number: 25 March 7, 2012
  • A. Cüneyd Köksal
TR

Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele

Abstract

İnsanın dinî-hukukî kapasitesi Hanefî usûlcüleri tarafından vücub ve eda ehliyeti şeklinde iki kategoride incelenmiştir. Hicrî beşinci yüzyılda ehliyetin bu ikili ayrımıyla yakından ilişkili iki mesele tartışma konusu olmuştur. Bunlardan birincisi, şer'î vecibelerin kökeninde yatan temel unsurun sebepler mi , hitaplar mı olduğu hakkındadır. İkinci mesele ise henüz büluğa ermemiş küçük hakkında vücubdan bahsedip edemeyeceğimizdir. Hanefî usûlünün kurucu isimlerinden Debûsî, birinc i meselede vücubu sebeplere bağlamakta, ikinc i meselede ise insanın doğuştan itibaren Alla h haklarıyla mükellef olduğunu, fakat küçüklük bir mazeret olduğu için bunları eda etme yükümlülüğünün sâkıt olduğunu söylemektedir. Bu meseleler etrafında yürütülen analiz ve tefekkürler, sonraki usulcülerin katkılarıyla birlikte, İslâm hukuk felsefesinin kim i önemli noktalarına ışık tutacak niteliktedir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

A. Cüneyd Köksal This is me

Publication Date

March 7, 2012

Submission Date

March 7, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 25

APA
Köksal, A. C. (2012). Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, 25, 105-122. https://izlik.org/JA35UW26NN
AMA
1.Köksal AC. Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 2012;(25):105-122. https://izlik.org/JA35UW26NN
Chicago
Köksal, A. Cüneyd. 2012. “Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı Ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, nos. 25: 105-22. https://izlik.org/JA35UW26NN.
EndNote
Köksal AC (March 1, 2012) Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele. Journal of Istanbul University Faculty of Theology 25 105–122.
IEEE
[1]A. C. Köksal, “Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele”, Journal of Istanbul University Faculty of Theology, no. 25, pp. 105–122, Mar. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35UW26NN
ISNAD
Köksal, A. Cüneyd. “Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı Ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 25 (March 1, 2012): 105-122. https://izlik.org/JA35UW26NN.
JAMA
1.Köksal AC. Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 2012;:105–122.
MLA
Köksal, A. Cüneyd. “Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı Ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, no. 25, Mar. 2012, pp. 105-22, https://izlik.org/JA35UW26NN.
Vancouver
1.A. Cüneyd Köksal. Hanefî Fıkıh Düşüncesinde Vücub-Eda Ehliyeti Ayırımı ve Bu Ayrımla İlişkili İki Mesele. Journal of Istanbul University Faculty of Theology [Internet]. 2012 Mar. 1;(25):105-22. Available from: https://izlik.org/JA35UW26NN