Objective: The aim of this study was to evaluate the parental practices towards fever management and rational drug use in mothers with children under the age of five.
Materials and Method: This research was planned as a cross-sectional analytical study. The study was conducted on 342 mothers with children under five years of age who applied to family health centers (FHCs). The Parental Fever Management Scale (PFMS-TR) and Rational Drug Use Scale (RDUS) were applied to the participants.
Results: The average age of the mothers was 30.8±5.7 years, and 50.6% (n=173) had high school education or above. Of the participants, 89.5% (n=306) stated that they had a thermometer at home and 49.7% (n=170) first sensed that their children had a fever by touching them, while 38% (n=130) understood by their appearance, and 38.3% (n=126) applied to FHCs first for treatment. There was a significant correlation between the mothers’ PFMS scores and age, married, planned pregnancy, educational status and place of residence (p<0.05). There was a significant relationship between the RDUS scores age at marriage, age at first birth, employment status, kinship status with spouse, presence of caregivers, educational status, place of residence, family type, and economic situation (p<0.05).
Conclusion: Although almost all of the mothers had a thermometer at home, it was noteworthy that only one-tenth detected the fever using a thermometer. It was observed that mothers who have a high school education or above, are employees, marry at an advanced age, and give birth after the age of 22, use the drugs more rationally. As a family physician is mostly the first person to whom parents apply, informing the parents of a febrile child about how they should approach the situation will both relax the family and reduce unnecessary applications to health institutions.
Amaç: Bu çalışmada beş yaş altı çocukların annelerinde ateş yönetimi ve akılcı ilaç kullanımına yönelik tutumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, kesitsel tipte analitik bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma, aile sağlığı merkezlerine (ASM) başvuran beş yaş altı çocuğu olan 342 anne üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara Ebeveyn Ateşi Yönetim Ölçeği (EAYÖ) ve Akılcı İlaç Kullanımı Ölçeği (AİKÖ) uygulandı.
Bulgular: Annelerin yaş ortalaması 30,8±5,7 yıl olup, %50,6’sı (n=173) lise ve üstü eğitimli idi. Katılımcıların %89,5’i (n=306) evde ateş ölçer bulunduruyorlardı ve %49,7’si (n=170) çocuklarının ateşlendiğini ilk olarak dokunarak, %38’i (n=130) dış görünüşünden anlıyorlardı, %38,3’ü (n=126) ilk olarak aile sağlığı merkezlerine müracaat ediyorlardı. Annelerin EAYÖ puanı ile yaş, evli olmak, gebeliğin planlı olması, eğitim durumu ve yaşadığı yer arasında anlamlı bir korelasyon vardı (p<0,05). AİKÖ puanı ile evlenme yaşı, ilk doğum yaşı, çalışma durumu, eşi ile arasında akrabalık durumu, bakıcı varlığı, eğitim durumu, yaşadığı yer, aile yapısı ve ekonomik durumu arasında anlamlı (p<0,05) bir ilişki vardı.
Sonuç: Annelerin neredeyse hepsi evde ateş ölçer bulundurmasına rağmen, sadece onda birinin çocukları ateşlendiğinde ateş ölçer kullanarak ateşini tespit etmesi dikkat çekicidir. Lise ve üstü eğitimli olan annelerin, çalışanların, ileri yaşta evlenenlerin, ilk doğumunu 22 yaşından sonra yapanların ilaçları daha akılcı kullandıkları görülmüştür. Çoğunlukla ilk başvurulan yer olan aile hekimi olarak bizlerin ateşli çocuğa ebeveynin nasıl yaklaşması gerektiği konusunda bilgilendirme yapması hem aileyi rahatlatacak, hem de sağlık kuruluşlarına gereksiz başvuruyu azaltacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | RESEARCH |
Authors | |
Publication Date | July 6, 2022 |
Submission Date | September 24, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 |
Contact information and address
Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE
Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr
Phone: +90 212 414 21 61