Pepsin 1836 senesinde Baumant ve Schwann tarafından keşfedilmiş ve 1930 yılında da Northrop tarafından kristalize halde elde edilmiştir. Domuz, dana, koyun ve keçi mukozasından otodijestion (asit vasatta) veya maserasyon ('â– % 5 alkollü vasatta) yolları ile hazırlanan, proteolitik bir fermenttir. İnsanda midenin pepsin bezleri tarafından propepsin veya pepsinojen şeklinde ifraz edilir. Hid-roklorik asitli vasatta bu, pepsine dönüşür. Yeni olarak mideden zi-rnojen adlı bir ferment tecrit edilmiştir. Bu fermentin parçalanması ile iki ferment doğduğu, bunlardan birinin pepsin, diğerinin gene proteolitik bir enzim olan gastrisin olduğu bildirilmiştir i1). Pepsin beyaz - krem renkli özel kokuda bir tozdur. Suda ve gliserinde çözünür. Alkol, kloroform, eter ve asetonda çözünmez; Molekül tartısı 36000 dir. Asit vasatta tesirli ve dayanıklıdır. Optimum tesir pH sı 1.8, stabl olduğu pH ise 3.6 - 4,6 arasındadır. Tuzlar yüksek dozlarda aktivitesi üzerine menfi tesir yapar. Çözeltilerde otolizle parçalanır. Preparatları alkali reaksiyonlu cam kaplarda muhafaza edildiği zaman aktivite kaybı fazladır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2013 |
Published in Issue | Year 1967 Volume: 3 |