Aflatoksin üreten Aspergillus flavus ve A. parasiticus doğada her yerde üreyebilir. Aflatoksinler hububatlarda, yağlı tohumlarda, hububatlardan yapılan fermente içkilerde, sütte ve birçok tarım ürünlerinde sıklıkla bulunabilir.
Bu çalışmada fıstık ezmesi, fındık ezmesi, kırmızı biber, karabiber, kimyon, yenibahar gibi baharatlar ve mısır örneklerinden oluşan 62 adet gıda maddesi Örneği analiz edildi. Örnekler değişik market, pazar, baharatçılardan ve bunun yanında ev imalatı olanlardan sağlandı. Örneklerde aflatoksin analizleri ekstraksiyon ve temizleme işleminden sonra fluoresans detektörlü yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile yapıldı. Analizi yapılan 19 fıstık ezmesi örneğinin tümü aflatoksin içeriyordu. 24 Kırmızı biber örneğinin 14 ünde aflatoksin tesbit edildi ve ev imalatı olan kırmızı biber örneklerinde aflatoksin bulunmadı. Bu toksik bileşiklerin gıdalarda bulunmasına müsaade edilen miktarları için çok düşük değerler bulunmaktadır. Memleketimizde bu limitler toplam aflatoksin Bj, B2î Gj ve G2 için 10 ppb, sadece aflatoksin B] İçin 5 ppb ve yemlerde 50 ppb olarak kabul edilmiştir. Fıstık ezmelerinin %47.3 ünde ve aflatoksin İçeren kırmızı biber örneklerinin %35.7 inde memleketimizde kabul edilebilir en yüksek değer olan 5 ppb nin üzerinde AFLB| tesbit edildi. Fıstık ezmelerinin %36.8 inde ve aflatoksin içeren kırmızı biber örneklerinin %21.4 ünde tüm gıda maddelerinde kabul edilebilir en yüksek değer olan 10 ppb nin üzerinde toplam AFL(B1+B2+G1+G2) bulunmuştur. En yüksek AFL Bl fıstık ezmesi örneğinde 24.70 ppb, kırmızı biber örneğinde 29.90 ppb idi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2013 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 34 |