Dünyanın birçok ılıman bölgesinde ve Türkiye'de doğal yayılış gösteren ısırganın ülkemizde 5 türü bulunmaktadır. İçeriğinde protein, sterol, flavonoid, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller gibi çeşitli maddeler bulunmaktadır. Bu zengin içeriği sayesinde bitkinin yaprak, kök ve tohum gibi kısımları çeşitli alanlarda (gıda olarak, lif üretiminde, boya ve kozmetik sanayimde) kullanılmaktadır. Türkiye'de yetişen ve halk arasında tohumlarına "Kara Isırgan Tohumu" denen Urtica pilulifera L. tek yıllık ve henüz üretime alınmamış bir bitkidir. Bu çalışmada bitkinin kültüre alınması, bazı tarımsal ve kalite Özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştırAntalya yöresinden sağlanan Urtica pilulifera L, bitkisinin tohumları, 2007-2008 yılları arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bornova deneme alanında kültüre alınarak tek tek bitkilerde, bitki boyu (cm), kök boyu (cm), bitki verimi (gr), kök verimi (gr/bitki), bitki dal sayısı (adet), küremsi başçık sayısı (adet/bitki) ve küremsi başçık verimi (gr/bitki) özellikleri incelenmiştir. Tohumdaki toplan yağ oranı araştırılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2013 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 40 |