BibTex RIS Cite

NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI

Year 2012, Issue: 1, 0 - , 19.09.2013

Abstract

Bu çalışmanın amacı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonu kontrol etmek için 1990 yılından sonra uyguladığı nominal çapaları (para politikası ara rejim hedeflemeleri) analiz etmektir. Hedeflenen büyüklük değerlerinden yapılan sapmalar hem dönemsel olarak hem de çapalar bazında kıyaslanarak en etkin nominal çapanın hangisi olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, TCMB parasal hedeflemenin örtük enflasyonla birlikte yürütüldüğü dönemde daha başarılı olduğu belirlenmiştir. En başarısız dönem ise parasal programlamanın uygulandığı 1990-1999 dönemidir.

Anahtar Kelimeler: Nominal Çapalar, Enflasyon Hedeflemesi, Parasal Hedefleme, Döviz Kuru Hedeflemesi, Örtük Hedefleme, Türkiye Ekonomisi.

ABSTRACT

NOMINAL ANCHORS AND THE IMPLEMENTATION RESULTS OF TURKEY

The purpose of this study is to analyze the nominal anchors (monetary policy intermediate targeting regimes) adopted by the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) after 1990. It is tried to figure dout which nominal anchor is the efficient one, comparing the deviation between targeted and expectation values as well as on the basis of time period. According to findings of the study, CBRT is more successful in the time period when implicit inflation targeting is adopted with the monetary targeting. While the most unsuccessful period is from 1990 to 1999 when monetary targeting regime is adopted.

Keywords: Nominal Anchors, Inflation Targeting, Monetary Targeting, Exchange-rate Targeting, Implicit Targeting, Turkish Economy.

Year 2012, Issue: 1, 0 - , 19.09.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Bülent Doğru

Burcu Kılınç Savrul

Publication Date September 19, 2013
Published in Issue Year 2012 Issue: 1

Cite

APA Doğru, B., & Kılınç Savrul, B. (2013). NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI. Sosyal Bilimler Dergisi(1).
AMA Doğru B, Kılınç Savrul B. NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI. Sosyal Bilimler Dergisi. September 2013;(1).
Chicago Doğru, Bülent, and Burcu Kılınç Savrul. “NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI”. Sosyal Bilimler Dergisi, no. 1 (September 2013).
EndNote Doğru B, Kılınç Savrul B (September 1, 2013) NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI. Sosyal Bilimler Dergisi 1
IEEE B. Doğru and B. Kılınç Savrul, “NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI”, Sosyal Bilimler Dergisi, no. 1, September 2013.
ISNAD Doğru, Bülent - Kılınç Savrul, Burcu. “NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI”. Sosyal Bilimler Dergisi 1 (September 2013).
JAMA Doğru B, Kılınç Savrul B. NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI. Sosyal Bilimler Dergisi. 2013.
MLA Doğru, Bülent and Burcu Kılınç Savrul. “NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI”. Sosyal Bilimler Dergisi, no. 1, 2013.
Vancouver Doğru B, Kılınç Savrul B. NOMİNAL ÇAPALAR VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA SONUÇLARI. Sosyal Bilimler Dergisi. 2013(1).