Abstract
ÖZET
Türkiye'de kamu çalışanlarının sendikalaşma ile ilgili çabaları ve sorunlarının 1980 öncesinde olduğu gibi 1980 sonrasında da farklı açılardan devam ettiği görülmektedir. Kamu çalışanlarının örgütlülük düzeyleri, sendikal anlayışları ve farklılıklarına rağmen gerek ulusal gerekse uluslar arası düzeyde kendilerini tanıtmak için gerçekleştirmiş oldukları faaliyet ve eylemler ile iki milyon civarında kamu çalışanı ilgili yasa çıkmadan önce sendikalaşmak için fırsatlar oluşturmuşlar ve sendikalılaşmışlardır. Yasa çıkmadan önce kamu çalışanlarına kolaylık olması bakımından yayınlanan Başbakanlık Genelgelerinin de kamu çalışanlarını rahatlattığı bilinmektedir. Bu çerçevede çeşitli eylem ve faaliyetlerde bulunan kamu çalışanları, nihayet 4688 sayılı yasa ile 25.06.2001 tarihinde kendileriyle ilgili bir yasaya kavuşmuşlardır. Sendikalar bu yasayı yeterli bulmamakta ve eleştirmektedirler. Bununla birlikte, ilgili yasa çerçevesinde örgütlenen kamu çalışanları sendikaları ÇSGB'na göndermiş oldukları üye sayıları ile Bakanlık tarafından yetkili olanları da belirlenmiştir. Bu çalışmada, kamu çalışanlarının her şeye rağmen sendikal örgütlenme konusundaki gösterdikleri ileri adımlara ve sorunlarına değinilerek genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılacaktır.
ANAHTAR KELİMELER
Kamu Çalışanları, Sendikalaşma, Kamu Çalışanları Sendikaları
ABSTRACT
It has been observed that the problem and efforts of public servants to form their own labor unions continues after 1980 as it was before 1980, but in a different manner. Despite of differences in level of independence union perception beside others, public servants had created opportunities to form their own unions before the law for two million civil servants was realized through activities and actions in order to be recognized both national and international level.
It has been known that the premiership circulars relieved the civil servants in point of relaxing them before the law was issued. The civil servants that were involved in actions and activities about this topic attained a law related to them with law article 4688 on june 25th, 2001. Unions have found this law insufficient and have criticized it. However, the civil servants' unions that are organized in terms of relevant law have been recongnized as authorized by Ministry with the members that they sent to the Ministry of Labour and Social Security (ÇSGB). In this article, dispite of everything, progress in union formation and union problems will be evaluated.
KEY WORDS
Civil Servants, Unionization, Civil Servants' Unions