BibTex RIS Cite

Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi

Year 2011, Volume: 37 Issue: 2, 107 - 116, 01.11.2011

Abstract

Bu çalışma, paketlemede kullanılan diatomit içeren nem tutucu filtrelerin, hindi etinin mikrobiyolojik kalitesi ve raf ömrü üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, kuşbaşı hindi etleri üç eşit gruba ayrıldıktan sonra, I. Grup kontrol olarak kullanılmıştır. Hindi eti örnekleri strafor tabaklara porsiyonlanmadan önce II. Grup için tabaklarının zeminine selüloz bazlı materyal olarak kâğıt havlu, III. Grup için diatomit içeren filtrelerden yerleştirilmiştir. Tüm strafor tabakların üzeri polietilen film ile kaplandıktan sonra, örnekler +4°C'lik soğuk muhafazaya alınmıştır. Örnekler, muhafazanın 0., 2., 4., 6., 8. ve 10. günlerinde mikrobiyolojik (Toplam aerob mezofilik bakteri, koliform, psikrofil bakteri, Pseudomanas spp., küf – maya) ve fiziko-kimyasal (pH, su aktivitesi, kokuşma tespit deneyi) açıdan analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, I. Grup örneklerin muhafazanın 4. gününde, II. Grup örneklerin muhafazanın 6. gününde, III. Grup örneklerin ise muhafazanın 8. gününde bozuldukları tespit edilmiştir. Paketlemede kullanılan nem tutucu filtrelerin, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hindi etinin raf ömrünü 4 gün uzattığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Hindi eti, raf ömrü, nem tutucu filtre, mikrobiyolojik kalite, bozulma

References

  • Addis, P.B., 1986. Poultry muscle as food. Bechtel, P (Ed.). Muscle as Food. London: Journal Academic Press Inc.
  • Andrews, W., 1992. Manual of Food Quality Control (4th ed.) I . Microbiological Analysis, FAO Consultant Food and Drug Administration, Washington D. C., USA.
  • Anonim, 1978. Et ve mamüllerinde pH tayini. Referans Metot. TS 3136, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1989. Maya ve Küf Sayımında Genel Kurallar - 25°C'de koloni sayımı tekniği. TSE 6580, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1996. Et ve Et Ürünleri. Pseudomonasların Sayımı Standartı (TS ISO 13720). Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2009. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği, 2009/6, Tarım Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Barners, E.M., Impey, C.S., 1968. Psychophilic spoilage bacteria of poultry. Journal of Applied Bacteriology 31, 97-107.
  • Bautista, D.A., Villancourt, J.P., Clarke, R.A., Renwick, S., Griffiths, M.W., 1995. Rapid assessment of the microbiological quality of poultry carcasses using ATP bioluminescence. Journal of Food Protection 58 (5), 551-554.
  • Bentli, 1., 2010. Kütahya-Alayunt diyatomit cevherindeki safsızlıkların hidroksilon ve kalsinasyonla giderilmesi. Madencilik, 49, 13ı 21.
  • Bingöl, E.B., 2009. Farklı modifiye atmosfer paketleme (M.A.P) uygulamalarının devekuşu Etinin Mikrobiyolojik Kalitesi ve raf ömrü üzerine etkileri. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Çeşmeci, R., Mısırlı, Z., Göktaş, A.A., 1996. Evaluation of diatomite as filters prepared by extrusion. Türk Seramik Derneği Yayınları, 17 (2) 457-462.
  • Dainty, R.H., Shaw, B.G., De Boer, K.A., Scheps, E.S.J., 1975. Protein changes caused by bacterial growth on beef. Journal of Applied Bacteriology 39, 73-81.
  • Ergezer, H., 2005. Değişik yöntemlerle marine edilmiş kanatlı etlerinin kimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel ve duyusal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  • Erol, l . , 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Ankara Üniversitesi Yayınevi, Ankara.
  • FDA, 1995. Bacteriological Analytical Manual. (6th ed.). Gaithersburg: AOAC International.
  • Gallo, L . , Schmitt, R.E., Schmidt-Lorenz H., 1998. Microbial spoilage of refrigerated fresh broilers. I . Bacterial flora and growth during storage. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 21, 216-223.
  • Gill, C.O., Newton, K . G . , 1980. Development of bacterial spoilage at adipose tissue surface of fresh meat. Applied and Environmental Microbiology 39, 1076-1077.
  • Gracey, J.F., 1986. Meat Hygiene, (8th ed.), London: The English Book Society.
  • Harrigan, W.F., 1998. Laboratory Methods in Food Microbiology. London: Academic Press.
  • Hayes, P.R., 1992. Food Microbiology and Hygiene. (2nd ed.), London: Elsevier Applied Science.
  • İşeri, Ö., Erol, l . , 2009. Hindi etinden kaynaklanan başlıca bakteriyel infeksiyon ve intoksikasyon- lar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 56, 47-54.
  • Katula, L . K . , Pandya, Y . , 1995. Bacterial contamination of broiler chickens before scalding. Journal of Food Protection 12, 1326ı 1329.
  • Koyubenbe, N., Konca Y . , 2010. Türkiye ve Avrupa Birliği'nde hindi eti üretimi, tüketimi ve politikaları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47(2), 201-209.
  • Majkovic, D., Turk, J . , Celofiga, P., 2003. Poultry meat supply in the case of a slovene enterprise: http://oega.boku.ac.at/fileadmin/user upload/Ta gung/2003/03 Majkovic.pdf. (Erişim: 25.11.2010).
  • Mete, Z., 1982. Bazı Batı Anadolu diatomit yataklarının özelliklerinin belirlenmesi ve kullanım alanlarının araştırılması. Doçentlik Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Neu, E . , Alciartore, A.F., 1977. Diatomite, Encyclopedia of Chemical Technology, (3rd ed.), 7, 603-613.
  • Pope, M.J., Cherry, T.E., 2000. An evaluation of the presence of pathogens on broilers raised on poultry litter treatment-treated litter. Poultry Science 79, 1351-1355.
  • Regez, P., Gallo, L . , Schmitt, R . E . , Schmidt - Lorenz, W., 1988. Microbial spoilage of refrigerated fresh broilers. III. Effects of storage temperature on the microbial association of poultry carcasses. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 21, 229-233.
  • Sezen, A.G., 2007. Piyasada satışa sunulan taze kanatlı eti preparatlarının son kullanma tarihlerinde duyusal ve mikrobiyolojik kaliteleri. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Trevino, E . , Beil, D., Steinhart, H., 1997. Determination of biogenic amines in mini salami during long-term storage. Food Chemistry 58(4), 385-390.
  • Tuncer, N.B., 2006. Hava ve su soğutma işleminden sonra farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen broiler karkaslarında bazı mikroorganizmaların gelişimi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Turan, İ., 1992. Besin Hijyeni, Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. Final Ofset, İstanbul.
  • Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K., 2003. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınevi, İstanbul.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F . , 1999. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir.
Year 2011, Volume: 37 Issue: 2, 107 - 116, 01.11.2011

Abstract

References

  • Addis, P.B., 1986. Poultry muscle as food. Bechtel, P (Ed.). Muscle as Food. London: Journal Academic Press Inc.
  • Andrews, W., 1992. Manual of Food Quality Control (4th ed.) I . Microbiological Analysis, FAO Consultant Food and Drug Administration, Washington D. C., USA.
  • Anonim, 1978. Et ve mamüllerinde pH tayini. Referans Metot. TS 3136, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1989. Maya ve Küf Sayımında Genel Kurallar - 25°C'de koloni sayımı tekniği. TSE 6580, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1996. Et ve Et Ürünleri. Pseudomonasların Sayımı Standartı (TS ISO 13720). Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2009. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği, 2009/6, Tarım Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
  • Barners, E.M., Impey, C.S., 1968. Psychophilic spoilage bacteria of poultry. Journal of Applied Bacteriology 31, 97-107.
  • Bautista, D.A., Villancourt, J.P., Clarke, R.A., Renwick, S., Griffiths, M.W., 1995. Rapid assessment of the microbiological quality of poultry carcasses using ATP bioluminescence. Journal of Food Protection 58 (5), 551-554.
  • Bentli, 1., 2010. Kütahya-Alayunt diyatomit cevherindeki safsızlıkların hidroksilon ve kalsinasyonla giderilmesi. Madencilik, 49, 13ı 21.
  • Bingöl, E.B., 2009. Farklı modifiye atmosfer paketleme (M.A.P) uygulamalarının devekuşu Etinin Mikrobiyolojik Kalitesi ve raf ömrü üzerine etkileri. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Çeşmeci, R., Mısırlı, Z., Göktaş, A.A., 1996. Evaluation of diatomite as filters prepared by extrusion. Türk Seramik Derneği Yayınları, 17 (2) 457-462.
  • Dainty, R.H., Shaw, B.G., De Boer, K.A., Scheps, E.S.J., 1975. Protein changes caused by bacterial growth on beef. Journal of Applied Bacteriology 39, 73-81.
  • Ergezer, H., 2005. Değişik yöntemlerle marine edilmiş kanatlı etlerinin kimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel ve duyusal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  • Erol, l . , 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Ankara Üniversitesi Yayınevi, Ankara.
  • FDA, 1995. Bacteriological Analytical Manual. (6th ed.). Gaithersburg: AOAC International.
  • Gallo, L . , Schmitt, R.E., Schmidt-Lorenz H., 1998. Microbial spoilage of refrigerated fresh broilers. I . Bacterial flora and growth during storage. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 21, 216-223.
  • Gill, C.O., Newton, K . G . , 1980. Development of bacterial spoilage at adipose tissue surface of fresh meat. Applied and Environmental Microbiology 39, 1076-1077.
  • Gracey, J.F., 1986. Meat Hygiene, (8th ed.), London: The English Book Society.
  • Harrigan, W.F., 1998. Laboratory Methods in Food Microbiology. London: Academic Press.
  • Hayes, P.R., 1992. Food Microbiology and Hygiene. (2nd ed.), London: Elsevier Applied Science.
  • İşeri, Ö., Erol, l . , 2009. Hindi etinden kaynaklanan başlıca bakteriyel infeksiyon ve intoksikasyon- lar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 56, 47-54.
  • Katula, L . K . , Pandya, Y . , 1995. Bacterial contamination of broiler chickens before scalding. Journal of Food Protection 12, 1326ı 1329.
  • Koyubenbe, N., Konca Y . , 2010. Türkiye ve Avrupa Birliği'nde hindi eti üretimi, tüketimi ve politikaları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47(2), 201-209.
  • Majkovic, D., Turk, J . , Celofiga, P., 2003. Poultry meat supply in the case of a slovene enterprise: http://oega.boku.ac.at/fileadmin/user upload/Ta gung/2003/03 Majkovic.pdf. (Erişim: 25.11.2010).
  • Mete, Z., 1982. Bazı Batı Anadolu diatomit yataklarının özelliklerinin belirlenmesi ve kullanım alanlarının araştırılması. Doçentlik Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Neu, E . , Alciartore, A.F., 1977. Diatomite, Encyclopedia of Chemical Technology, (3rd ed.), 7, 603-613.
  • Pope, M.J., Cherry, T.E., 2000. An evaluation of the presence of pathogens on broilers raised on poultry litter treatment-treated litter. Poultry Science 79, 1351-1355.
  • Regez, P., Gallo, L . , Schmitt, R . E . , Schmidt - Lorenz, W., 1988. Microbial spoilage of refrigerated fresh broilers. III. Effects of storage temperature on the microbial association of poultry carcasses. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 21, 229-233.
  • Sezen, A.G., 2007. Piyasada satışa sunulan taze kanatlı eti preparatlarının son kullanma tarihlerinde duyusal ve mikrobiyolojik kaliteleri. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Trevino, E . , Beil, D., Steinhart, H., 1997. Determination of biogenic amines in mini salami during long-term storage. Food Chemistry 58(4), 385-390.
  • Tuncer, N.B., 2006. Hava ve su soğutma işleminden sonra farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen broiler karkaslarında bazı mikroorganizmaların gelişimi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Turan, İ., 1992. Besin Hijyeni, Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. Final Ofset, İstanbul.
  • Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K., 2003. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınevi, İstanbul.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F . , 1999. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hilal Çolak

Gülşah Uğurluay This is me

Bülent Nazlı This is me

Enver Bingöl This is me

Publication Date November 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 37 Issue: 2

Cite

APA Çolak, H., Uğurluay, G., Nazlı, B., Bingöl, E. (2011). Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 37(2), 107-116. https://doi.org/10.16988/iuvfd.96333
AMA Çolak H, Uğurluay G, Nazlı B, Bingöl E. Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi. iuvfd. November 2011;37(2):107-116. doi:10.16988/iuvfd.96333
Chicago Çolak, Hilal, Gülşah Uğurluay, Bülent Nazlı, and Enver Bingöl. “Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 37, no. 2 (November 2011): 107-16. https://doi.org/10.16988/iuvfd.96333.
EndNote Çolak H, Uğurluay G, Nazlı B, Bingöl E (November 1, 2011) Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 37 2 107–116.
IEEE H. Çolak, G. Uğurluay, B. Nazlı, and E. Bingöl, “Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi”, iuvfd, vol. 37, no. 2, pp. 107–116, 2011, doi: 10.16988/iuvfd.96333.
ISNAD Çolak, Hilal et al. “Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 37/2 (November 2011), 107-116. https://doi.org/10.16988/iuvfd.96333.
JAMA Çolak H, Uğurluay G, Nazlı B, Bingöl E. Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi. iuvfd. 2011;37:107–116.
MLA Çolak, Hilal et al. “Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 37, no. 2, 2011, pp. 107-16, doi:10.16988/iuvfd.96333.
Vancouver Çolak H, Uğurluay G, Nazlı B, Bingöl E. Paketlemede Kullanılan Nem Tutucu Filtrelerin Hindi Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi. iuvfd. 2011;37(2):107-16.