ÖZET
Kurutulmuş damıtma çözünürlü taneleri (KDÇT) etanol üretiminde mısır ve çeşitli farklı tahılların fermantasyonu sonucu yan ürün olarak elde edilen bir yem maddesidir. Fermantasyon sırasında birbirine yakın düzeylerde etanol, karbondioksit ve KDÇT elde edilmektedir. Etanol üretiminin gün geçtikçe artması, yaygınlaşması ve bu alanda yeni etanol bitkilerin kullanılması üretilen KDÇT'lerin miktar ve kalitesinin artmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. KDÇT'Ier diger hayvanların rasyonlarında değerlendirilebildiği gibi kanatlı hayvanların rasyonlarında da altematif bir yem hammaddesi olarak değerlendirilebilmektedir. Kanatlı rasyonlarında KDQT kullanılırken, bu ürünlerin kalitesinin, besin maddesi kompozisyonunun ve sindirilebilirliginin goz onunde bulundurulmasi gerekmektedir. KDÇT'nin kanatlılarda kullanımı üzerine yapılan çalışmalarda rasyonlara katılma oranlarının sinirli düzeyde olduğu görülmektedir. Yayınlanan son makaleler göz önünde bulundurularak hazırlanan bu derlemenin amacı, kanatlı ve yem sektörü ilgililerine KDÇT'lerin üretimi, yem değeri, yem değerini etkileyen faktörler ve kanatlı beslemede kullanımı konularıda bilgi vermektir.
Anahtar Kelimeler: KDÇT, broyler, yumurta tavuğu, kanatlı rasyonları.
ABSTRACT
USE DİSTİLLERS DRİED GRAİNS PLUS SOLUBLES İN POULTRY DİETS
Distillers dried grains with solubles (DDGS) is a feed material, which is obtained from fermentation of corn and different cereals as a by-product in the process of ethanol production. During fermantation, approximately equal portions of ethanol, DDGS and CO2 are obtained. The increase in ethanol production, becoming widespread and using new generation ethanol plants, increases the amount and the quality of the produced DDGS. The DDGS from new generation plants can be evaluated an alternative ingredient for poultry as well as other animal rations. Quality, nutrient composition and nutrient digestibility of products should be considered when DDGS are used in poultry rations. The supplemention levels of DDGS have been seen to be limited in experiments conducted in poultry. The aim of this review prepared by considering the latest articles published is to inform poultry sector and feed mill industry about the subjects of DDGS production, its feed value and factors that effect its feed value.
Key Words: DDGS, broiler, layer, poultry diets.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | November 20, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 35 Issue: 1 |