ABSTRACT
Bio-active compounds from marine flora and fauna contain various types of pharmacologically active novel biomolecules enriched with different types of lectins. Lectins, with high saccharide binding specificities have been considered important probe to monitor the changes in plasmamembrance during physiological maturation of spermatozoa. Cytosol fraction, isolated from the spermatheca and / or ovotestis gland of a marine mollusc Telescopium telescopium, specific for sialic acid, has been found responsible for "Head to Head" sperm agglutination, and the agglutinability varies in number (p<0.01) among the epididymal regions. Number of hypo-osmotic swelling-positive spermatozoa also exhibited region wise variation (p<0.01) where both the characters remained maximum in caudal region. The differences in the number of agglutinating spermatozoa and their pattern reflects modification of sperm surface carbohydrate moieties linked either with lipid or protein that occur during epididymal transit and heterogenic nature was due to regional variation in the carbohydrate domain of sperm plasmamembrane. Differences (P<0.01) in the number of hypo-osmotic swelling-positive spermatozoa between the epididymal regions indicated sperm plasmamembrane in the caput are less permeable and less functional than spermatozoa from corpus and caudal segment. These indicated maturation along with alteration of sperm plasmamembrane occurs gradually during epididymal passage. Present approach with this bio-active compound obtained from marine snail could be used as a biomarker to study the sperm maturation process, and heterogeneity and status of the plasmamembrane which might help to improve the diagnosis of reproductive problems in relation to distribution of lectin receptors on sperm cells of any species to predict status of the male gametes before use in artificial reproductive technologies.
Key Words: Sperm plasmamembrane, Telescopium telescopium, agglutination, lectin.
EPİDİDİMAL OLGUNLAŞMA SIRASINDA KEÇİ SPERMA YÜZEYİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER: DENİZ BİOAKTİF BİLEŞİMİ OLAN TELESKOPİUM TELESKOPİUM 'UN DEĞERLENDİRİLMESİ
ÖZET
Deniz florası ve faunasının bio-aktif yapıları farmakolojik olarak aktif ve değişik bimolekülleri içerirler ve bu moleküller çeşitli lektinlerle zenginleştirilmiştir. Lektinler, yüksek oranda sakkarit bağları ile özelleşmişlerdir ve spermanın olgunlaşması sırasında plazma membranında meydana gelen fizyolojik değişimlerin izlenmesi araştırılmalarında bu lektinler önemli oranda düşünülmelidir. Deniz yumuşakçalarından olan teleskopium teleskopiumun ovotestis bezinden ve/veya spermatekadan izole edilen sitoplazma fraksiyonu sialik asit açısından spesifiktir ve bu spermanm baş başa olan aglütinasyonundan sorumlu bulunmuştur ve aynı zamanda epididimal bölgeler arasında aglutine olabilirliği P<0.01 dir. Aynı zamanda, çok sayıda hipoosmotik şişme-positive spermatozoa mevcut bölgede geniş oranda bulunmuş P<0.01 ve her iki özellikte kaudal bölgede maksimum oranda saptanmıştır. Aglutine olan spermatozoonların sayısında ve şekillerindeki (aglutine olma şekli) degişiklikler spermatozoitlerin yüzeyindeki yağ ve proteinlere bağlı karbonhidratlardaki farkhhklari gostermekte ve bu farklılıkların epididimal geçiş sırasında ortaya çıktığını ve bu değişikliklerin sperma plazma membranının ana karbonhidrat yapısını etkilediğini göstermektedir. Epididimal bölgeler arasında çok sayıdaki hipoosmotik şişme pozitif spermatozoa farkı P<0.01, kaput bölgesindeki sperma plazma membranının korpus ve kaudal bölgedeki spermadan daha az geçirgen ve daha az fonksiyonel olduğuna işaret eder. Sperma plazma membranındaki degişiklerle ilgili olan bu belirlenmiş olgunlaşma kademe kademe epididaml bölgede meydana gelir. Mevcut bilgilerle, deniz yumuşakçalarından elde edilen bu bio-aktif bileşik spermanın olgunlaşması çalışmalarında biomarker olarak kullanılabilir ve ayrıca suni üreme teknolojilerinde kullanılmadan önce sperm hücrelerinin üzerindeki lektin reseptörlerinin dağılımı ile ilişkili olan reprodüktif problemlerinin tanısını geliştirmede yardımcı olacak heterojenlikve plazma membran durumunu belirlemede kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Sperm plazmamembrani, Teleskopium teleskopium, aglutinasyon, lektin
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 20, 2012 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 35 Issue: 2 |