BibTex RIS Cite

TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON

Year 2007, Volume: 33 Issue: 1, 33 - 41, 26.11.2012

Abstract

Tanenler bitkilerde doğal olarak bulunan polifenollerdir. Asıl özellikleri proteinlere bağlanmak
ve çöktürmek olan tanenlerin, insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilen birçok gıda ve yemin besleyici değeri
üzerinde büyük etkiye sahiptirler. Özellikle kurak sezonda ağaç ve çalı yaprakları, hayvan besisinde önemli
protein desteği sağlayabilir; ancak bu yem kaynakları genellikle antinutrisyonel faktörler, özellikle de tanenler
yönünden zengindir. Bu makalede tanenlerin toksisiteleri, beslenme üzerine olumlu ve olumsuz etkileri ve
detannifikasyon yöntemleri değerlendirilmiştir

References

  • Austin, J.P., Suchar, A.L., Robbins, T.C., Hagerman, E.A.: Tannin-binding proteins in saliva of deer and their absence in saliva of sheep and cattle. J.Chemical Ecology,1989; 15(4):1335-1347
  • Baytop, T.: Türkiye’ de Bitkilerle Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Yayınları No:3255, Eczacılık Fakültesi No:40, 1984; 93, 167, 169, 195, 275, 327-330, 357, 382, 420.
  • Ben Salem, H., Nefzaoui, A., Makkar, H.P.S., Hochlef, H., Ben Salem, I., Ben Salem, L.: Effect of early experience and adaptation period on voluntary intake, digestion and growth in Barbarine lambs given tannin-containing (Acacia cyanophylla Lindl. Foliage) or tannin-free (oaten hay) diets. Animal Feed Science and Technology, 2005; 122: 59-77.
  • Ben Salem, H., Saghrouni, L., Nefzaoui, A.: Attemps to deactivate tannins in fodder shrubs with physical and chemical treatments. Animal feed science and technology, 2005, 122: 109- 121
  • Bhat, K.T., Singh, B., Sharma O.: Microbial degradation of tannins- Acurrent perspective. Biodegradation, 1998, 9: 343-357
  • Cannas, A.: Tannins: fascinating but sometimes dangerous molecules. Animal Science, Cornell University. www.abc.cornell.edu/plants/toxicagents/tannin/index.html
  • Clarke, E.G.C., Clarke, M.L.:Veterinary Toxicology.Baillière Tindall,London,1975;173, 355
  • Goel, G., Puniya, A.K., Aguilar, Singh, K.: Interaction of gut microflora with tannins in feeds. Naturwissenschaften, 2005; (92): 497–503
  • Gutteridge, R.C., Shelton, H.M.: Forage Tree Legumes in Tropical Agriculture. Department of Agriculture The University of Queensland, Tropical Grassland Society of Australia Inc., 1998
  • Hagerman, E.A., Robbins, T.C., Weerasuriya, Y., Wilson, C.T., Mcarthur, C.: Tannin chemistry in relation to digestion. Journal of Range Management, 1992; 45 (1): 57-62.
  • Herva´s, G., Pe´rez V., Gira´ldez, F.J., Manteco´ n, A.R., Almar, M.M., Frutos, P.: Intoxication of Sheep with Quebracho Tannin Extract. J. Comp. Path, 2003; (129): 44–54
  • Kamalak, A., Canbolat, Ö., Gürbüz, Y., Özay, O., Erer M., Özkan. Ç.Ö.: Kondense Taninin Rumimant Hayvanlar Üzerindeki Etkileri Hakkında Bir İnceleme. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2005; 8(1): 132-137
  • Makkar, H.P.S.: Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 2003; (49): 241–256
  • Makkar, S.P.H., Singh, B.: Effect of storage and urea addition on detannification and in sacco dry matter digestibility of mature oak (Quercus incana) leaves. Animal feed science and technology, 1993, 41(3): 247-259
  • Makkar, S.P.H., Singh, B.: Effect of wood ash on tannin content of oak (Quercus incana) leaves. Animal feed science and technology, 1992, 41(1): 85-86
  • Min, B. R., Hart S. P.: Tannins for suppression of internal parasites. J. Anim. Sci., 2003; 81(E. Suppl. 2): E102–E109
  • Min, B.R., Barry, T.N., Attwood, G.T., McNabb, W.C.: The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: a review. Animal Feed Science and Technology, 2003; (106): 3–19
  • Morand-Fehr, P.: Recent developments in goat nutrition and application. Small Ruminant Research, 2005; 60: 25–43
  • Öktel, N.M.: Farmakoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları:114, Yeni Desen Matbaası, 1959; 197-200.
  • Rubanza, C.D.K., Shem, M.N., Otsyina, R., Bakengesa, S.S., Ichinohe, T., Fujihara,T.: Polyphenolics and tannins effect on in vitro digestibility of selected Acacia species leaves. Animal Feed Science and Technology, 2005; 119: 129–142
  • Silanikove, N., Perevoltsky, A., Provenza, F.D.: Use of tannin-binding chemicals to assay for tannins and their negative postingestive effects in ruminants. Animal Feed Science and Technology, 2001; 91: 69-81
  • Smith, A.H., Zoetendal, E., Mackie, R.I.: Bacterial Mechanisms to Overcome Inhibitory Effects of Dietary Tannins. Microbial Ecology, 2005; (50): 197-205
  • Şener, S., Yıldırım, M.: Veteriner Toksikoloji. Teknik Yayıncılık, 2000; 221-223.
  • Şenköylü, N.: Hayvan Beslemede Anti-besleme faktörleri, Tarım ve Hayvancılık, Devrekani Ziraat Odası Başkanlığı.
  • Yalçın, S.: Proteinler ve metabolizması, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Ergün, A., Ankara, Pozitif Yayıncılık, 2004; (5): 84-87.
  • Yılmaz, O.: Quercus petraea subsp. iberica yapraklarındaki total fenolik bileşik miktarı üzerine mevsimsel değişikliklerin etkisi. Y.Y.Ü. Vet.Fak.Derg., 1994; 5(1-2): 29-34
Year 2007, Volume: 33 Issue: 1, 33 - 41, 26.11.2012

Abstract

References

  • Austin, J.P., Suchar, A.L., Robbins, T.C., Hagerman, E.A.: Tannin-binding proteins in saliva of deer and their absence in saliva of sheep and cattle. J.Chemical Ecology,1989; 15(4):1335-1347
  • Baytop, T.: Türkiye’ de Bitkilerle Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Yayınları No:3255, Eczacılık Fakültesi No:40, 1984; 93, 167, 169, 195, 275, 327-330, 357, 382, 420.
  • Ben Salem, H., Nefzaoui, A., Makkar, H.P.S., Hochlef, H., Ben Salem, I., Ben Salem, L.: Effect of early experience and adaptation period on voluntary intake, digestion and growth in Barbarine lambs given tannin-containing (Acacia cyanophylla Lindl. Foliage) or tannin-free (oaten hay) diets. Animal Feed Science and Technology, 2005; 122: 59-77.
  • Ben Salem, H., Saghrouni, L., Nefzaoui, A.: Attemps to deactivate tannins in fodder shrubs with physical and chemical treatments. Animal feed science and technology, 2005, 122: 109- 121
  • Bhat, K.T., Singh, B., Sharma O.: Microbial degradation of tannins- Acurrent perspective. Biodegradation, 1998, 9: 343-357
  • Cannas, A.: Tannins: fascinating but sometimes dangerous molecules. Animal Science, Cornell University. www.abc.cornell.edu/plants/toxicagents/tannin/index.html
  • Clarke, E.G.C., Clarke, M.L.:Veterinary Toxicology.Baillière Tindall,London,1975;173, 355
  • Goel, G., Puniya, A.K., Aguilar, Singh, K.: Interaction of gut microflora with tannins in feeds. Naturwissenschaften, 2005; (92): 497–503
  • Gutteridge, R.C., Shelton, H.M.: Forage Tree Legumes in Tropical Agriculture. Department of Agriculture The University of Queensland, Tropical Grassland Society of Australia Inc., 1998
  • Hagerman, E.A., Robbins, T.C., Weerasuriya, Y., Wilson, C.T., Mcarthur, C.: Tannin chemistry in relation to digestion. Journal of Range Management, 1992; 45 (1): 57-62.
  • Herva´s, G., Pe´rez V., Gira´ldez, F.J., Manteco´ n, A.R., Almar, M.M., Frutos, P.: Intoxication of Sheep with Quebracho Tannin Extract. J. Comp. Path, 2003; (129): 44–54
  • Kamalak, A., Canbolat, Ö., Gürbüz, Y., Özay, O., Erer M., Özkan. Ç.Ö.: Kondense Taninin Rumimant Hayvanlar Üzerindeki Etkileri Hakkında Bir İnceleme. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2005; 8(1): 132-137
  • Makkar, H.P.S.: Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 2003; (49): 241–256
  • Makkar, S.P.H., Singh, B.: Effect of storage and urea addition on detannification and in sacco dry matter digestibility of mature oak (Quercus incana) leaves. Animal feed science and technology, 1993, 41(3): 247-259
  • Makkar, S.P.H., Singh, B.: Effect of wood ash on tannin content of oak (Quercus incana) leaves. Animal feed science and technology, 1992, 41(1): 85-86
  • Min, B. R., Hart S. P.: Tannins for suppression of internal parasites. J. Anim. Sci., 2003; 81(E. Suppl. 2): E102–E109
  • Min, B.R., Barry, T.N., Attwood, G.T., McNabb, W.C.: The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: a review. Animal Feed Science and Technology, 2003; (106): 3–19
  • Morand-Fehr, P.: Recent developments in goat nutrition and application. Small Ruminant Research, 2005; 60: 25–43
  • Öktel, N.M.: Farmakoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları:114, Yeni Desen Matbaası, 1959; 197-200.
  • Rubanza, C.D.K., Shem, M.N., Otsyina, R., Bakengesa, S.S., Ichinohe, T., Fujihara,T.: Polyphenolics and tannins effect on in vitro digestibility of selected Acacia species leaves. Animal Feed Science and Technology, 2005; 119: 129–142
  • Silanikove, N., Perevoltsky, A., Provenza, F.D.: Use of tannin-binding chemicals to assay for tannins and their negative postingestive effects in ruminants. Animal Feed Science and Technology, 2001; 91: 69-81
  • Smith, A.H., Zoetendal, E., Mackie, R.I.: Bacterial Mechanisms to Overcome Inhibitory Effects of Dietary Tannins. Microbial Ecology, 2005; (50): 197-205
  • Şener, S., Yıldırım, M.: Veteriner Toksikoloji. Teknik Yayıncılık, 2000; 221-223.
  • Şenköylü, N.: Hayvan Beslemede Anti-besleme faktörleri, Tarım ve Hayvancılık, Devrekani Ziraat Odası Başkanlığı.
  • Yalçın, S.: Proteinler ve metabolizması, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Ergün, A., Ankara, Pozitif Yayıncılık, 2004; (5): 84-87.
  • Yılmaz, O.: Quercus petraea subsp. iberica yapraklarındaki total fenolik bileşik miktarı üzerine mevsimsel değişikliklerin etkisi. Y.Y.Ü. Vet.Fak.Derg., 1994; 5(1-2): 29-34
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Review
Authors

Fulya Üstün

S. Aydın This is me

Publication Date November 26, 2012
Published in Issue Year 2007 Volume: 33 Issue: 1

Cite

APA Üstün, F., & Aydın, S. (2012). TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 33(1), 33-41. https://doi.org/10.16988/iuvfd.69812
AMA Üstün F, Aydın S. TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON. iuvfd. November 2012;33(1):33-41. doi:10.16988/iuvfd.69812
Chicago Üstün, Fulya, and S. Aydın. “TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 33, no. 1 (November 2012): 33-41. https://doi.org/10.16988/iuvfd.69812.
EndNote Üstün F, Aydın S (November 1, 2012) TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 33 1 33–41.
IEEE F. Üstün and S. Aydın, “TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON”, iuvfd, vol. 33, no. 1, pp. 33–41, 2012, doi: 10.16988/iuvfd.69812.
ISNAD Üstün, Fulya - Aydın, S. “TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 33/1 (November 2012), 33-41. https://doi.org/10.16988/iuvfd.69812.
JAMA Üstün F, Aydın S. TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON. iuvfd. 2012;33:33–41.
MLA Üstün, Fulya and S. Aydın. “TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 1, 2012, pp. 33-41, doi:10.16988/iuvfd.69812.
Vancouver Üstün F, Aydın S. TANENLER 2 TOKSİSİTELERİ, BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ, DETANNİFİKASYON. iuvfd. 2012;33(1):33-41.