ÖZET
Früktozun insan beslenmesinde tatlandırıcı olarak kullanılması ve etanolün yakıt katkı maddesi olarak kullanımına olan ilginin artması, mısırın yaş olarak öğütülmesinde de bir artışa yol açmıştır. Yaş mısır gluten yemi (YMGY), yaş öğütme endüstrisinin en önemli yan ürünüdür. Son on yıla kadarda mısır gluten yemi genellikle kurutulduktan sonra kullanılmaktaydı. Fakat kurutma işleminin maliyeti yaş olarak kullanımına olan ilgiyi arttırmıştır. YMGY, temel olarak yaş öğütme işleminden sonra kalan mısır kepeği ve ıslatma suyundan oluşur. Yaklaşık olarak %40-60 kuru madde (KM) ve KM' de % 15-25 arasında ham protein içerir. Besi sığırlarında besi performansı ve bazı besin maddelerinin sindirilebilirliğine olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Değişik KM oranlarında YMGY'nin sut ineklerinde kullaniminin her hangi bir parametreyi olumsuz etkilemeden sut verimini artırdığı bildirilmiştir. Mısır silajı ile değişik oranlarda silolamasının mısır silajının fermantasyon özelliklerini iyileştirdiği de bildirilmiştir. Bunlara ilaveten sığırlarda subakut asidozisin insidensini azalttığına dair bulgularda bulunmaktadır. Bu makalenin amacı, yayınlanmış§ son makaleler ışığında YMGY'nin besi sığırları ve süt ineklerinde kullanımı ile ilgili bilgileri derlemektir.
Anahtar Kelimeler: Yaş Mısır Gluten Yemi, Sut Sığırı, Besi Sığırı.
THE USE OF WET CORN GLUTEN FEED IN DAIRY COW AND BEEF DIETS
ABSTRACT
Increasing concern to use of fructose as a sweetener in human diets and ethanol as a fuel additive has increased the wet-milling process of corn. Wet corn gluten feed (WCGF) is the most important by product of the wet-milling process. Till last 10 years corn gluten feed has been used mostly after drying. But the cost of drying has increased the interest of using WCGF. WCGF is mainly consists of corn bran and step liquor that remained after wet milling process. It nearly contains 40-60% dry matter (DM) and has 15-25% crude protein (CP), DM basis. It seems to have positive effects on performance and digestibility of some nutrients in beef cattle. Adding WCGF in varying amounts of DM in dairy cows has been concluded to have increased the milk yield without negatively affecting any other parameter. It has improved the fermentation characteristics of maize silage when ensiled together with varying ratios. Furthermore, affirmative effects have been postulated to reduce incidence of subacut acidosis in cattle. The aim of this article is to review the use of wet corn gluten feed in dairy and beef cattle diet with regard to the literatures that published recently.
Key Words: Wet Corn Gluten Feed, Dairy Cow, Beef Cattle
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | November 29, 2012 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 33 Issue: 3 |