ÖZET
Bu araştırma, özel bir işletmede yetiştirilen Siyah-Alaca sığırların laktasyon süt verimleri ve laktasyon eğrisi parametreleri üzerine laktasyon sayısı, servis periyodu ve buzağılama mevsiminin etkilerini incelemek ve laktasyon parametreleri arasındaki fenotipik korrelasyonları hesaplamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın veri setini 433 baş Siyah-Alaca ineğin 477 laktasyonuna ait günlük süt verim kayıtları oluşturmuştur. Araştırmada laktasyon eğrisinin analizinde Wood eşitliği (Yt=atb e-ct) kullanılmıştır.
Araştırmada, en küçük kareler ortalaması laktasyon süt verimi için 9281.7 kg. a parametresi için 17.14, b parametresi için 0.265, c parametresi için 0.0042, persistens (S) için 7.00, maksimum günlük süt verimi (Ymax) 37.6 kg, maksimum günlük süt verimin elde edildiği gün (Tmax) 66.7 gün olarak bulunmuştur. Laktasyon süt verimi üzerine laktasyon sayısı, servis periyodu ve buzağılama mevsiminin etkisi önemli bulunmuştur. Laktasyon sayısı arttıkça laktasyon süt veriminin arttığı, 90 ile 120. gün arası tohumlanan ineklerin 60 - 90. günler arası tohumlanan ineklerden daha yüksek süt verimine sahip oldukları ve buzağılama mevsimi yaz aylarına rastlayan ineklerde önemli düzeyde süt verim kayıpları gerçekleştiği gözlenmiştir.
Laktasyona yüksek süt verimiyle başlayan inekler pik süt verimi (Ymax) ve laktasyon süt verimi açısından daha yüksek değerlere sahip olmuşlardır. Diğer yandan a parametresi ile b. c, Tmax ve S parametreleri arasındaki korrelasyon negatif ve önemli olarak saptanmıştır. Laktasyon başlangıcındaki eğrinin yükselme katsayısının (b), Ymax ile korelasyonu önemsiz; c, Tmax ve S ile korrelasyonu pozitif ve önemli; laktasyon süt verimi ile arasındaki korelasyon ise negatif ve önemli olarak tespit edilmiştir. Pik verime hızlı yükselen ineklerin laktasyon süt verimleri daha az olmuş, pik verim sonrası günlük süt verimleri daha hızlı azalmıştır.
Anahtar Kelimeler: Süt verimi. laktasyon eğrisi, mevsim, servis periyodu
STUDIES ON FACTORS AFFECTING THE MILK YIELD AND LACTATION CURVE OF HOLSTEIN COWS IN INTENSİVE CONDİTİONS
ABSTRACT
This study was carried out to investigate the effects of lactation number, service period and calving season on lactation milk yield and lactation curve parameters and to calculate the phenotypic correlations between lactation parameters of Holstein cows raised in a private farm. The data of the study were formed of daily milk yield records of477 lactations of 433 Holstein cows. In the analyses of lactation curve Wood equation (Yt=atb e-ct) was used.
In the study, least squares means were 9281.7 kg for lactation milk yield, 17.14 for a parameter. 0.265 kg for b parameter, 0.0042 for c parameter, 7.00 for persistency (S), 37.6 kg for maximum daily milk yield (Ymax), 66.7'hday for the day maximum milk yield (Tmax) was observed. The effects of lactation number, service period and calving season on lactation milk yield were found significant. It was observed that lactation milk yield increased with lactation number, the cows which were inseminated between 90-120th days had higher milk yield than the cows inseminated between 60-90"1 days and cows which calved in summer months had significant milk yield losses.
The cows which began lactation with high milk yield had higher results for peak milk yield (Ymax) and lactation milk yield. On the other hand the correlations between a parameter with b, c, Tmax and S parameters were found negative and significant. The correlation between the rising coefficient of the curve at the beginning of lactation (b) was not significant with Ymax; was significant and positive with c, Tmax and S was significant and negative with lactation milk yield. The lactation milk yields of cows reaching to peak milk yield faster were less and the decrease in daily milk yields of these cows after peak milk yield were faster.
Key Words: Milk yield, lactation curve, season, service period
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2012 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 32 Issue: 2 |