BibTex RIS Cite

THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING

Year 2006, Volume: 32 Issue: 3, 53 - 58, 21.12.2012

Abstract

ABSTRACT

The aim of this study was to determine the proportion of income resulting from live body weight gain and from difference between the purchase and sale prices of lambs in the total income.

Forty male, weaned Kıvırcık lambs (90 day-old) were randomly and equally allocated to five groups at a mean weight of 26.7 kg. During the study (84 days), experimental groups were fed diets which contained different levels of dietary crude protein (10, 12, 14, 16, 18%).

Initial live-weight of lambs were 26.2 kg, 26.6 kg, 25.6 kg, 28.0 kg, 27.5 kg, respectively; final live- weight of lambs were 40.1 kg, 41.8 kg, 42.3 kg, 45.0 kg, 43.1 kg, respectively; total live-weight gain of lambs were 13.9 kg, 15.2 kg, 16.7 kg, 17.0 kg, 15.6 kg, respectively; price margins were 3.00%, 2.81%, 2.46%, 2.65%, 2.83%, respectively; weight margins were 97.00%, 97.19%, 97.54%, 97.35%, 97.17%, respectively. Average initial live-weight, average final live-weight, average total live-weight gain, average price margin and average weight margin were 26.78 kg, 42.46 kg, 15.68 kg, 2.74% and 97.26%, respectively.

As a result of this study, it was indicated that great part of income of enterprise was obtained from live weight gain.

Key Words: lamb fattening, price margin, weight margin.

 

KIVIRCIK IRKI KUZU BESİSİNDE AĞIRLIK VE FİYAT MARJLARININ GELİRE OLAN ETKİLERİ

ÖZET

Araştırma, kuzu besisinden elde edilen gelir içinde canlı ağırlık artışından sağlanan gelir ile kuzu alış ve satış fiyatları arasındaki farktan sağlanan gelirin paylarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırmanın materyalini 90 günde sütten kesilen ve her birinde sekiz baş Kıvırcık ırkı erkek kuzu bulunan beş ayrı kuzu grubu oluşturmuştur. Bu gruplara içerikleri farklı olan rasyonlar 84 gün süre ile verilmiştir.

Gruplar itibariyle besi başı canlı ağırlıkları sırasıyla 26.2 kg, 26.6 kg, 25.6 kg, 28.0 kg, 27.5 kg ve ortalama 26.78 kg; besi sonu canlı ağırlıkları sırasıyla 40.1 kg, 41.8 kg, 42.3 kg, 45.0 kg, 43.1 kg ve ortalama 42.46 kg; sağlanan canlı ağırlık artışları ise 13.9 kg, 15.2 kg, 16.7 kg, 17.0 kg, 15.6 kg ve ortalama 15.68 kg olarak belirlenmiştir.

Fiyat marjı gruplara göre sırasıyla %3.00, %2.81, %2.46, %2.65, %2.83 ve ortalama %2.74; ağırlık marjı ise yine sırasıyla %97.00, %97.19, %97.54, %97.35, %97.17 ve ortalama %97.26 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma sonucunda işletme gelirlerinin çok büyük oranda canlı ağırlık artışlarından sağlandığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: kuzu besisi, fiyat marjı, ağırlık marjı.

 

References

  • Aral, S., Sakarya, E . : Türkiye'de hayvan üreticisi ve besicisinin örgütlenmesi. Ankara Ticaret Borsası Dergisi, Ankara, 1989; 5(2): 10-14.
  • Aral, S., Cevger, Y . : Türkiye'de cumhuriyetten günümüze izlenen hayvancılık politikaları. Türkiye-2000 Hayvancılık Kongresi Tebliği. Ankara, 2000; 46-56.
  • Açıl, F . , Demirci, R.: Türkiye Koyunculuk Ekonomisi ve Orta Anadolu Koyunculuk İşletmeleri. Ankara, 1976; 79-80.
  • Cevger, Y . : Karaman İli Kuzu Besi İşletmelerinde Karlılık ve Verimlilik Analizleri. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi. Ankara, 1997.
  • Cevger, Y . : Karaman İli kuzu besi işletmelerinde fiyat ve ağırlık marjlarının gelire olan etkileri. Türk-Koop Ekin Dergisi, Ankara, 1999; 3 (9): 84-88.
  • Cevger, Y . : Quantitative methods to determine factors affecting profits o f lamb fattening enterprises, Veterinarni medicina, 2003; 48 (1-2): 25-31.
  • Cevger, Y . , Güler, H . , Sarıözkan, S., Çiçek, H . : The effect o f initial live weight on technical and economic performance in cattle fattening. Turk J. Vet. Anim. Sci., 2003; 27: 1167-1171.
  • Güneş, T., Arıkan, R.: Türkiye'de kuzu besisi işletmeciliği ve ekonomisi. Kuzu Besisi ve Kesimine İlişkin Sorunlar ve Ekonomik Sonuçları Semineri. M P M Yayın No: 197, Ankara, 1976.
  • Güneş, T., Albayrak, M., Giray, H.: Hayvansal üretimde pazarın düzenlenmesi ve arz-talep dengesizliğine ilişkin çözüm önerileri. Hayvansal Üretimi Arttırmada Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu Tebliği. 282-288,T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayını No: 34, Ankara, 1998.
  • Kabukçu, M.A.: Elazığ İli Şeker Şirketi Besi Bölge Şefliğince Yönetilen Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Fırat Üniversitesi Doçentlik Tezi, Elazığ, 1976.
  • Sakarya, E . , Günlü, A.: Limuzin x Jersey (F1) melezi ve Holştein ırkı tosunlarda optimal besi süresinin tespiti üzerine bir araştırma, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1996; 43: 113-120.
  • Sönmez, R., Kaymakçı, M., Özkaya, T.: Batı Anadolu ve Trakya'da Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özelliği ve Verimliliği. M i l l i Prodüktivite Merkezi Yayınları: 430, Ankara, 1990.
Year 2006, Volume: 32 Issue: 3, 53 - 58, 21.12.2012

Abstract

References

  • Aral, S., Sakarya, E . : Türkiye'de hayvan üreticisi ve besicisinin örgütlenmesi. Ankara Ticaret Borsası Dergisi, Ankara, 1989; 5(2): 10-14.
  • Aral, S., Cevger, Y . : Türkiye'de cumhuriyetten günümüze izlenen hayvancılık politikaları. Türkiye-2000 Hayvancılık Kongresi Tebliği. Ankara, 2000; 46-56.
  • Açıl, F . , Demirci, R.: Türkiye Koyunculuk Ekonomisi ve Orta Anadolu Koyunculuk İşletmeleri. Ankara, 1976; 79-80.
  • Cevger, Y . : Karaman İli Kuzu Besi İşletmelerinde Karlılık ve Verimlilik Analizleri. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi. Ankara, 1997.
  • Cevger, Y . : Karaman İli kuzu besi işletmelerinde fiyat ve ağırlık marjlarının gelire olan etkileri. Türk-Koop Ekin Dergisi, Ankara, 1999; 3 (9): 84-88.
  • Cevger, Y . : Quantitative methods to determine factors affecting profits o f lamb fattening enterprises, Veterinarni medicina, 2003; 48 (1-2): 25-31.
  • Cevger, Y . , Güler, H . , Sarıözkan, S., Çiçek, H . : The effect o f initial live weight on technical and economic performance in cattle fattening. Turk J. Vet. Anim. Sci., 2003; 27: 1167-1171.
  • Güneş, T., Arıkan, R.: Türkiye'de kuzu besisi işletmeciliği ve ekonomisi. Kuzu Besisi ve Kesimine İlişkin Sorunlar ve Ekonomik Sonuçları Semineri. M P M Yayın No: 197, Ankara, 1976.
  • Güneş, T., Albayrak, M., Giray, H.: Hayvansal üretimde pazarın düzenlenmesi ve arz-talep dengesizliğine ilişkin çözüm önerileri. Hayvansal Üretimi Arttırmada Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu Tebliği. 282-288,T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayını No: 34, Ankara, 1998.
  • Kabukçu, M.A.: Elazığ İli Şeker Şirketi Besi Bölge Şefliğince Yönetilen Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Fırat Üniversitesi Doçentlik Tezi, Elazığ, 1976.
  • Sakarya, E . , Günlü, A.: Limuzin x Jersey (F1) melezi ve Holştein ırkı tosunlarda optimal besi süresinin tespiti üzerine bir araştırma, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1996; 43: 113-120.
  • Sönmez, R., Kaymakçı, M., Özkaya, T.: Batı Anadolu ve Trakya'da Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özelliği ve Verimliliği. M i l l i Prodüktivite Merkezi Yayınları: 430, Ankara, 1990.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ferhan Kaygısız

Özkan Elmas This is me

Onur Keser

Publication Date December 21, 2012
Published in Issue Year 2006 Volume: 32 Issue: 3

Cite

APA Kaygısız, F., Elmas, Ö., & Keser, O. (2012). THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 32(3), 53-58. https://doi.org/10.16988/iuvfd.92781
AMA Kaygısız F, Elmas Ö, Keser O. THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING. iuvfd. December 2012;32(3):53-58. doi:10.16988/iuvfd.92781
Chicago Kaygısız, Ferhan, Özkan Elmas, and Onur Keser. “THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 32, no. 3 (December 2012): 53-58. https://doi.org/10.16988/iuvfd.92781.
EndNote Kaygısız F, Elmas Ö, Keser O (December 1, 2012) THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 32 3 53–58.
IEEE F. Kaygısız, Ö. Elmas, and O. Keser, “THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING”, iuvfd, vol. 32, no. 3, pp. 53–58, 2012, doi: 10.16988/iuvfd.92781.
ISNAD Kaygısız, Ferhan et al. “THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 32/3 (December 2012), 53-58. https://doi.org/10.16988/iuvfd.92781.
JAMA Kaygısız F, Elmas Ö, Keser O. THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING. iuvfd. 2012;32:53–58.
MLA Kaygısız, Ferhan et al. “THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 32, no. 3, 2012, pp. 53-58, doi:10.16988/iuvfd.92781.
Vancouver Kaygısız F, Elmas Ö, Keser O. THE IMPACTS OF WEIGHT AND PRICE MARGINS ON THE INCOMES IN KIVIRCIK LAMB FATTENING. iuvfd. 2012;32(3):53-8.