ÖZET
Bu çalışmada değişik pH ve sıcaklık değerleri ile farklı sodyum polifosfat ve tuz konsantrasyonlarının Y. enterocolitica üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneysel olarak hazırlanmış 50 ml et suyu formülasyonu örneklerine, değişik oranlarda NaCl ve sodyum polifosfat ilave edilmiştir. Et suyu formülasyonlarının pH değerlerinin ayarlanması %85'lik Laktik asit ve 0,1N NaOH kullanılarak yapılmıştır. Hazırlanan et suyu formülasyonlarına 109 kob/ml düzeyinde Y. enterocolitica (O:3 P41797) saf kültürü ilave edilmiş değişik oranlarda NaCl ile fosfat içeren ve değişik değerlerde pH ayarı yapılan örneklere farklı sıcaklık uygulamaları yapılmıştır. Uygulanan her sıcaklık derecesinin 0', 5', 10', 15', 20', 25. dakikasında deneysel materyalden örnekler alınarak Yersinia Selektif Agar (CIN Agar)'da Y. enterocolitica'nin gelişimine bakılmıştır. Yapılan ilk gün ekimlerinde üreme tespit edilememiştir. Ancak 4°C'de 7 gün saklanan, değişik sıcaklık ile pH değerleri uygulanan ve farklı NaCl ile sodyum polifosfat değerlerine sahip örneklerin bir kısmında değişen oranlarda Y. enterocolitica varlığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: pH, Sıcaklık. Sodyum Polifosfat, NaCl. Y. enterocolitica
ABSTRACT
THE EFFECTS OF VARIOUS PH AND TEMPERATURE VALUES AND DIFFERENT SODIUM POLYPHOSPHATE AND NACL CONCENTRATIONS ON YERSINIA ENTEROCOLITICA
In this study, were examined the effects of various pH and temperature values and different sodium polyphosphate and NaCl concentrations on Yersinia enterocolitica. Various amount of sodium polyphosphate. NaCl were added to 50 ml of experimentally prepared meat juice formulation. The pH of the meat juice was adjusted with 85% lactic acid and 0.1N NaOH. Beef gravy formulations were experimentally infected with 10'cfu/ml Y. enterocolitica (0:3P41797) pure culture. The samples were collected at 0. 5. 10. 15. 20. 25th minutes of every applied temperature. Presence of Y. enterocolitica was tested by using CIN Agar. No growth was observed for all treated samples in the first day incubation. But when the treated samples were kept at 4°C for 7 days presence of Y. enterocolitica was observed.
Key Words: pH, temperature, Sodium Polyphosphate, NaCl, Y. enterocolitica
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 8, 2013 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 31 Issue: 1 |