Özet
Bu araştırmada, yemlerinde balık yağı yerine kullanılan bitkisel yağlardan soya. mısır, ayçiçek ve zeytin yağının deniz levreği (Dicentrarchus tabrax) yavrularının büyüme performansı ve vücut kompozisyonuna etkisi incelenmiştir. Araştırmada, kontrol grubuna balık yağı, deney grubu l'e soya yağı. deney grubu II'ye ayçiçek yağı, deney grubu lll'e mısır yağı ve deney grubu IV'e ise zeytin yağı kullanılan deney yemleri verilmiştir. Bütün deney yemlerinde eşil olarak ortalama %12.33 oranında yağ kullanılmıştır Başlangıç ağırlıkları ortalama 7,58 g olan balıklar 75 gün süreyle Milas-Örende bulunan özel bir işletmede beslenmişlerdir.
Deney sonunda, balıkların ortalama bireysel canlı ağırlık artışları kontrol grubunda 31.27 g. deney grubu I'de 26.04 g, deney grubu H'de 24.79 g. deney grubu III'te 24.34g ve deney grubu IV'te 25.76 g, yemden yararlanma oranlan da sırasıyla 1.59, 1.78, 1.86, 1.94 ve 1.81 olarak saptanmıştır. Yapılan kimyasal analizlerde karkastaki toplam ham yağ oranı başlangıçta %4.88 iken deney sonunda kontrol ve deney gruplarında sırasıyla %4.55, %5.03, %4.99, %6.38 ve %6.38, karaciğerdeki toplam ham vağ oranı başlangıçta %13.84. deney sonunda sırasıyla % 19.89. %23.33. %26.97, %3t.4İ ve %33.07 olarak bulunmuştur Bütün gruplardaki canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı, karkastaki ve karaciğerdeki toplam ham yağ miktarları için yapılan varyans analizi sonucunda gruplar arasındaki farkın önemli (P<0.05) olduğu görülmüştür. Hepatosomatik indeks değeri başlangıçla %2.06 iken deney sonunda balık yağı ile beslenen balıklarda %2.10, bitkisel yağlar ile beslenen gruplarda ise yakın değerlerde ve sırasıyla %2.42. %2.45. %2.3I ve %2.43. benzer bir şekilde viserosomatik indeks başlangıçta %8.45 ve deney sonunda gruplarda sırasıyla %9.24. %10.19, %11.51, %11.70 ve %11.94 olarak saptanmıştır. Hepatosomatik indeks ve viserosomatik indeks değerleri bitkisel yağlar ile beslenen balıklarda benzer ancak balık yağı grubuna (Kontrol grubu) göre daha yüksek (P<0.05) bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Deniz levreği (Dicentrarchus tabrax). beslenme, balık yağı, bitkisel yağlar, büyüme performansı, vücut kompozisyonu.
THE EFFECTS OF DİETARY SUPPLEMENTATİON WİTH DİFFERENT VEGETABLE OİLS ON GROWTH PERFORMANCE AND BODY COMPOSİTİON İN SEABASS {DİCENTRARCHUS LABRAX L., 1758) JUVENİLES
Abstract
The effect of feeds included some vegetable oil such as soybean, corn, sunflower and olive oil substitute of fish oil on the growth performance and body composition of sea bass (Dicentrarchus labrax) juvenile were investigated in this study. Fish oil is used as an oil source in the control group and soybean oil. sunflower oil. corn oil. and olive oil in the experimental groups respectively. Mean 12.33% oil was used in diets for all groups. At the beginning of feeding trials mean live weight of fish was found 7.58 g and this study was performed tor 75 days in a private hatchery in the town Oren, Mugla (Turkey). Growth performance of the fish was calculated by measuring live weight gain, specific growth rate, condition factor, hepatosomatic and viserosomatic index values. In addition, the amount of the nutrients in the fish and feed samples and total fat in the fish liver were determined. At the end of the study mean live weight gain offish were found 31.27 g in control group and 26.04 g. 24.79 g. 24.34 g. 25.76 g in the experimental groups I, II, II, IV respectively. Feed conversion ratio was found 1.59 in the control group and 1.75, 1.86, 1.94, 1.81 in the experimental group's respectively. The difference among the groups were found significant as a result of variance analyses for growth performance and body composition (P<0.05).
According to the results chemical analysis of total fat in the fish carcass were found 4.48% at the beginning and 4.55% in control group, 5.03%, 4.99%, 6.38%, 6.38%. in the experimental groups respectively at the end of feeding trials. Liver fat contents were found 13.84% at the beginning and 19.89%, 23.33%, 26.97%, 31.41% and 33.07% in the control and experimental groups I, II. II. IV respectively at the end of trial. Hepatosomatic index (HSI) values were found 2.06% at the initial and 2.10% in fish oil group, 2.42%, 2.45%, 2.31%, 2.43% in the other experimental groups at the end of trial. In similarly, viscerosomatic index (VSI) values were found 8.45% at the beginning and 9.24%, 10.19%, 11.51%, 11.70%, 11.94% in the control and the other experimental groups at the end of trial respectively. HSI and VSI values were found similar in the experimental groups fed the feeds included different vegetable oils and higher than the control group fed fish oil added feeds <P<0.05).
Key Words: Sea Bass (Dicentrarvhus labrax), nutrition, fish oil, vegetable oils, growth performance, body composition.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2013 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 30 Issue: 1 |